• Jeseň

          • Jesenné lístie, krásne farby, slnečné počasie - to bolo inšpiráciou na hodinách výtvarnej výchovy v triedach príma, sekunda a tercia... a tu je výsledok.

          • My sme EÚ

          • Existuje na Slovensku širší politický a spoločenský konsenzus o postavení a mieste SR v EÚ? Čo vlastne znamená byť občanom členského štátu EÚ? Aké výhody, ale aj záväzky toto členstvo prináša ? Aký bude ďalší vývoj  európskeho projektu? Existuje recept na prinavrátenie dôvery občanov v EÚ a odklonenie sa od súčasného trendu euroskepticizmu a populizmu? Ale hlavne, akú Úniu tu dnes máme a akú ju zajtra chceme mať?

            Na tieto otázky sme hľadali odpovede v diskusii, na ktorej sme sa zúčastnili  15. októbra 2018 v aule UMB v Banskej Bystrici.  Pozorne sme počúvali pána Richarda Rašiho, podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, pána Františka Ružičku, štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR i pána Roberta Hajšela, riaditeľa informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

            Počas slnečného predpoludnia sme mali priestor na interaktívnu a neformálnu výmenu názorov o tom, čo pre nás znamená Európska únia, ako vnímame jej pozitívne i negatívne stránky i čo od nej očakávame. Zaujímavý bol pre nás aj Trenažér demokracie – učili sme sa umeniu viesť dialóg a argumentovať nielen v priamej komunikácii, ale aj na sociálnych sieťach.

            Pri spiatočnej ceste domov sme hodnotili prežitý deň a zhodli sme sa na tom, že podujatie organizované Ministerstvom zahraničných vecí bolo veľmi zaujímavé a pre nás prínosné. Potvrdilo sa nám konštatovanie – to nie je politika – to je život.

             

          • Exkurzia  Provence - Cote d´Azur

          • 23. septembra 2018 sa 42 žiakov našej školy pohodlne usadilo v striebornosivom autobuse našej obľúbenej dopravnej spoločnosti Chrzan a spolu s pedagigickým sprievodom sme všetci zamierili na západ. Cieľom našej cesty bol juh Francúzska – región PACA – Provence-Alpes –Côte d´Azur.  Pobyt v tomto zaujímavom regióne rozšíril naše poznatky zo zemepisu – videli sme rôzne typy krajiny – od štítov Álp až po azúrovomodrú hladinu Stredozemného mora. Fanúšikovia dejepisu prišli na svoje, obdivujúc dokonale zachované pamiatky z rímskych čias- Pont du Gard, Arény v Arles, Antické divadlo v tomto meste, Avignonský pápežský palác. Prišlo aj na fyziku, keď nám fyzikár vysvetľoval lom svetla a príčiny prenikavomodrej farby mora. Nezabudli sme ani na výchovu umením – chodili sme po stopách impresionistických maliarov – Vincenta van Gogha i Paula Cézanna. V kameňolome Baux de Provence nás očarila videoprojekcia Picassovho diela spojená s nádhernou hudbou. Pozrite si https://www.youtube.com/watch?v=cLc4o0kWqJQ a budete očarení, ako sme boli aj my.

             Biológia nás dobehla v Oceánografickom múzeu v Monaku, keď sme sa kochali pohľadom na nádherné morské akváriá i výstavu o ochrane prírody. Chémiu sme si pripomenuli v hlavnom meste voňavkárstva v Grasse – najmä destiláciu a získavanie a uchovávanie vôní kvetov z celého sveta. Telocvik – rýchla chôdza bola našim verným spoločníkom  – každý deň sme prešli okolo 20 000 krokov – a dosť často boli spojené aj s výstupom po schodoch. No a aby sme nezabudli – cudzie jazyky – akékoľvek, a schopnosť komunikovať v nich. Pochopili sme, že ovládať cudzie jazyky je naozaj dôležité.

            Zapamätali sme si (okrem iného) aj, že:

            • v Avignone sídlilo 7 pápežov,
            • akvadukt – Pont du Gard nám budú dlho pripomínať 5-eurové bankovky,
            • na ostrove Iff sme v stredovekej pevnosti našli celu grófa Monte Christa i muža so železnou maskou,
            • cctopus alebo osmonoh, ktorý na nás vyvaľoval oči v monackom akváriu , má 9 mozgov a 3 srdcia,
            • do kasína v MonteCarlo nás pustia len vtedy, keď sa budeme dobre učiť a potom ešte lepšie zarábať,
            • človek, ktorý vyrába novú voňavku, sa volá – nos,
            • každému človeku, ktorému sa prihovoríme, sa musíme najskôr slušne pozdraviť.

            Ďakujeme všetkým, ktorí nám vyrobili takýto parádny týždeň – pánu riaditeľovi, že nás uvoľnil z vyučovania, rodičom, že nám naň finančne prispeli a našim učiteľom, že nám ho pripravili, zabezpečili a spolu s nami ho pri zdraví aj absolvovali.

            Študenti Gymnázia Jána Chalupku v Brezne

             

             

          • Envirovzdelávanie mladých 2018

          • V lete vybrala Nadácia Ekopolis spomedzi deviatich zapojených škôl štyri najlepšie, ktoré získali finančný grant na realizáciu nápadov svojich študentov v rámci projektu Envirovzdelávanie mladých 2018. Medzi vybranými  školami bolo aj naše Gymnázium Jána Chalupku!

            V júni sme absolvovali environmentálne vzdelávanie na tému "Adaptácia na zmeny klímy na stredných školách na Slovensku" - prednášku Juraja Mesíka o globálnych problémoch, klimatických zmenách a životnom prostredí a workshop s lektormi, kde sme v skupinách navrhovali opatrenia uskutočniteľné na našej škole a ktoré môžu pomôcť adaptácii mesta Brezno na klimatické zmeny.   Tieto aktivity boli pre nás veľmi poučné a získané vedomosti a praktické skúsenosti sme sa rozhodli uplatniť pri realizácii školského projektu zameraného na efektívnu separáciu odpadu. Hneď na úvod sme si posvietili na aktuálny obsah košov v triedach a postupne zavádzame opatrenia potrebné k zmene - nové koše už sú na ceste ! O ďalších krokoch Vás budeme pravidelne informovať. 

          • „Dofáci“ to zvládli

          •    V septembri sme ukončili tohtoročné expedície Dofe. Boli celkovo štyri a zúčastnilo sa ich 13 žiakov. Na prvej bronzovej expedícii sedem dievčat putovalo dva dni okolo Poľany a „plašili“ nielen medvede, ale aj srnky a veveričky. Utekalo pred nimi všetko živé, okrem pastierskych psov, ktoré im výrazne skomplikovali trasu. Vyskúšali si, ako zbaliť to najnevyhnutnejšie na prežitie dvoch dní v divočine. V ich výbave sa objavilo asi päťsto ružových gumičiek do vlasov, (divočina – nedivočina, účes musí byť) alebo stan-satelit „ideálny“ na predieranie sa húštinou. Tá istá partia išla počas druhej expedície z Donovál a bez výraznejšieho blúdenia dorazili po dvoch dňoch do cieľa - dediny Poniky. Obe expedície zvládli dievčatá výborne, dodržiavali pravidlá, trasu, časový rozpis a vytvorili zaujímavý, vtipný výstup. Môžu sa chystať na striebro.

                Druhá skupina, strieborná úroveň, mali ťažšiu úlohu - zvládnuť tri dni len s tým, čo si nesú na chrbte. Prvá trasa bola kombinovaná so splavom Hrona z Nemeckej do Šalkovej, potom nasledovala turistika cez Pustý hrad do malej dedinky Dubové. Druhú, kvalifikačnú, absolvovali z Ďubákova cez Ozdín a Ružinú do Píly. Cieľom ich expedície bolo čistenie lesa. Plné vrecia odpadu dokazujú, že to malo zmysel. Táto expedícia bola podporovaná firmou Northfinder, ktorá im venovala, športové vybavenie. Žiaľ, dvaja členovia sa zo zdravotných dôvodov expedície zúčastniť nemohli, ale na jar si to, dúfajme, nahradia.

               Tešíme sa na ďalšie zaujímavé expedície, pri ktorých mladí ľudia objavujú nielen zaujímavosti krajiny a prírody Slovenska, ale aj vlastné netušené schopnosti.

        • Ambasádorská škola Európskeho parlamentu
          • Ambasádorská škola Európskeho parlamentu

          • Kancelária Európskeho parlamentu v spolupráci s Academia Istropolitana Nova a s Helsinským výborom pre ľudské práva na Slovensku realizuje vzdelávací program, ktorý je zameraný na žiačky a žiakov stredných škôl. Tento vzdelávací program má názov Ambasádorská škola Európskeho parlamentu.

            Aj my, žiaci Gymnázia Jána Chalupku v Brezne, sme sa v minulom školskom roku zapojili do tohto programu a s potešením oznamujeme všetkým, že sme so cťou splnili požiadavky stanovené v tomto programe a získali sme certifikát – Chvályhodná škola – Ambasádor Európskeho parlamentu spolu s plaketou, ktorá môže byť vystavená na poprednom mieste v budove školy. Certifikát a plaketu nám odovzdali zástupcovia vyhlasovateľov a europoslanci – p. Zala a p.Štefanec v aule UK v Bratislave 17. Septembra 2018.