• Diskusia s europoslancom, pánom Vladimírom Maňkom

          •  

            16.novembra sme v škole privítali vzácnu návštevu, europoslanca pána Vladimíra Maňku.

            Ako hodnotia účasť na stretnutí s hosťom naši žiaci?

            Mne sa najviac páčilo, keď sme rozoberali problematiku volieb do Európskeho parlamentu. Vieme, že na Slovensku bola účasť v minulých voľbách najnižšia v Európskej únii – len 13 %. Mladí ľudia prišli ešte v menšom počte – bolo ich len 6 %. V rámci tohtoročného projektu sa snažíme osloviť čo najviac našich priateľov v škole, v záujmových krúžkoch a počas spoločných stretnutí. Oslovujeme a presviedčame aj našich rodičov a príbuzných, aby v si máji 2019 našli čas a šli voliť našich zástupcov do Európskeho parlamentu – tentoraz ich bude o jedného viac – 14. Hľadali sme možné riešenie, ako zvýšiť účasť vo voľbách. Štvrták Martin navrhol, že by bolo dobré, keby voľby boli povinné. Pána europoslanca to prekvapilo, že sme takí prísni. Oponovali sme mu, že sú krajiny v EÚ, kde sú voľby povinné. Volebná účasť tam pravidelne dosahuje viac ako 90 % (napr.Dánsko). Hlasovali sme a 60 prítomných bolo za povinné voľby. Otázkou zostáva, čo urobiť tým, ktorí by napriek tomu neprišli voliť. Opäť sa opakovala situácia – boli sme prísni a viacerí navrhovali rôzne sankcie – najviac peňažné pokuty v rôznej výške. Tu ukázal svoju múdrosť a diplomaciu pán Maňka ktorý povedal, že je lepšie ľudí motivovať dodržiavať zákony formou benefitov, nie represívne (ako sme to chceli my). Znamená to, že ak by šiel plnoletý občan voliť, dostal by nejaký benefit – poukaz, možný odpočet dane a podobne.                      

            Denisa z 2.A

            Rád by som povedal pár slov k stretnutiu s europoslancom, pánom Vladimírom Maňkom, ktorý bol ochotný, prijal pozvanie a prišiel k nám na gymnázium prediskutovať  témy, týkajúcich sa Európskej Únie, ale aj to, aké to je byť poslancom v Európskom parlamente. V úvode nášho stretnutia nám porozprával, na čom aktuálne pracujú v Európskom parlamente a v jednotlivých výboroch, ale aj to, ako riešili niektoré už dnes aktuálne nariadenia ako napríklad zrušenie roamingových poplatkov. Hneď potom prišla na rad očakávaná diskusia. Pýtali sme sa mnoho pre nás zaujímavých otázok, na ktoré sme dostali ešte zaujímavejšie odpovede. Pán Maňka bol k nám veľmi otvorený a úprimný. Dostali sme od neho pravdivé informácie, nie ako častokrát uverejňované polopravdy, ktoré vypúšťajú médiá na obrazovky alebo internet. Taktiež nám vysvetlil, prečo niektorí ľudia vymýšľajú a šíria hoaxy, či už o europoslancoch alebo o EÚ. Počas nášho stretnutia sme prediskutovali množstvo rozličných tém, ako napríklad zámer zrušenia striedania letného a zimného času, nahradenie financií po odchode Veľkej Británie z EÚ, ako lepšie využívať eurofondy na Slovensku. Z tejto diskusie som si odniesol mnoho nových poznatkov, vďaka ktorým som získal omnoho objektívnejší pohľad na EÚ. Zistil som, že temer všetko, o čom sme diskutovali, sa ma týka.  Túto diskusiu hodnotím vysoko pozitívne. 

            David z 2.A

          • ŠTUDENTSKÁ KVAPKA KRVI 2018

          • #nevyhovarajsa a príď aj ty darovať krv!

            Daruj krv – daruj  život – daruj radosť

             

            13.novembra 2018 sa podarilo odovzdať krv 22 študentom a učiteľom našej školy. So cťou treba pripomenúť ešte 12 statočných, ktorých z odberu vyradil neľútostný lekár pre zdravotné problémy – vysoký tlak, málo hemoglobínu, ale najmä – nízka hmotnosť ! – 6 dievčat malo menej ako 50 kg, čo bolo dôvodom pre ich dočasné vyradenie.(Lekár si dokonca priniesol digitálnu váhu a nepomohli ani prosebné pohľady našich na darcovstvo odhodlaných, ale príliš málo vážiacich štvrtáčok).

            Všetkým statočným patrí naše poďakovanie, potom už len rýchlo pomôcť zdravotníkom poznášať materiál, postele, do triedy nasťahovať späť lavice, stoličky a predsavzatie, že keď budeme mať 18 a viac ako 50 kg, určite sa pridáme ďalší.

            Poučenie – ak nie ste zdraví a nemáte viac ako 50 kg, neskúšajte to! Taktiež musíte byť minimálne 2 týždne po chorobe (angína, chrípka). Z darcovstva vás dočasne vyradia aj nevinné soplíky a herpes.

            Možnosť na reparát bude vo februári 2019 – Valentínska kvapka krvi. 

          • Okresné kolo v streľbe zo vzduchovej pušky v našej réžii

          • Dňa 8.11.2018 sa žiaci nášho gymnázia zúčastnili majstrovstiev okresu Brezno základných
            škôl a osemročných gymnázií v streľbe zo vzduchovej pušky. Naši mladí strelci sa umiestnili
            na popredných miestach a to nasledovne:
            Kategória mladší žiaci:

            - družstvá ( S. Kovalčík , M. Kvietok, D. Štulajter) 1.miesto

            - jednotlivci ( S. Kovalčík) 1.miesto

            Kategória starší žiaci:

            - družstvá (Š. Surový, A. Kortán , M. Pálenik ) 1.miesto
            - jednotlivci ( A. Kortán) 1.miesto

            Srdečne blahoželáme

          • „Gruntovačka 2018“ alebo „Upratovanie lokalít po turistickej sezóne“

          • V piatok 19.10.2018 naši žiaci ukázali, že im príroda nie je ľahostajná a zapojili sa do čistenia chodníkov na Dedečkovu chatu. Nebolo to len o upratovaní, pre účastníkov bol pripravený sprievodný program na tému „Medzinárodný deň stromov“ a samozrejme aj zdravá sladká odmena za vyzbierané odpadky.

          • Naši žiaci na medzinárodnom veľtrhu AKADEMIA&VAPAC®

          • Výber vysokej školy je nielen vážnym rozhodnutím, ale v súčasnosti aj pomerne náročným. Absolventi stredných škôl si vyberajú z veľkého počtu verejných, štátnych a súkromných vysokých škôl tu  na Slovensku ale i v zahraničí.

            Dňa 10. 10. 2018 sa žiaci tretieho,  štvrtého ročníka  a ôsmeho ročníka osemročného gymnázia zúčastnili medzinárodného veľtrhu Štúdia a kariéry  AKADÉMIA&VAPAC®, konaného v Bratislave. Žiaci mali príležitosť zorientovať sa v možnostiach štúdia na slovenských a zahraničných školách.  V priestoroch AEGON arény malo svoje stánky viac ako 220 vystavovateľov. Okrem prezentácii VŠ  si mohli žiaci vybrať aj z ponuky na zamestnanie, brigády aj jazykové pobyty.

            Žiaci mali možnosť priamo klásť zvedavé otázky ohľadom štúdia na školu o ktorú prejavujú záujem. Veríme, že veľtrh  pomohol pri ich rozhodovaní.   

            Sprievodnou akciou bola aj prehliadka hradu Devín, spojená s výstavou venovanou k 100. výročiu vzniku Československej republiky.

          • Božský zoznamovák

          • 28. október bol pre našich nových spolužiakov výnimočný. Každoročným zvykom na našej
            škole je uvádzanie prvákov do „stavu študentského“. Tohtoročný „zoznamovák“ (tak sa toto
            uvádzanie nazýva) sa niesol v duchu starogréckých božstiev. V kinosále Mestského domu
            kultúry sme mohli vidieť najvyššieho boha Dia, Dionýza, Hádesa či bohyne Afroditu, Aténu,
            Niké i ďalších. Títo pripravili pre budúcich gymnazistov rôzne úlohy, ktorých splnením si
            mali zaslúžiť členstvo v radoch študentov našej školy. Popoludnie sa vydarilo, úlohy boli
            splnené a všetci prváci boli pasovaní za gymnazistov. Vyvrcholením tejto milej akcie bol
            nielen úsmev na perách, ale aj spoločné zanôtenie známej piesne Úsmev.