• Prebijem sa! Štefánik - muž železnej vôle. Autor novej knihy - Jozef Banáš - u nás

          • Dnešný poprázdninový upršaný deň gymnazistov aj ich učiteľov potešil svojou prítomnosťou známy slovenský spisovateľ  Jozef Banáš. Prišiel síce primárne predstaviť svoju knihu o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi – Prebijem sa! Štefánik - Muž železnej vôle – ale jeho príhovor k nadmieru pozorným poslucháčom bol najmä o tom, čo môže dokázať každý človek. Základným predpokladom pre dosiahnutie akéhokoľvek cieľa je – mať ho a disciplinovane robiť všetko pre jeho dosiahnutie. Aké jednoduché, ale aj zložité zároveň.

            Majster Banáš si svoj celoživotný cieľ – stať sa spisovateľom splnil v 57 rokoch – a dodnes toho stihol napísať dosť veľa. Spomeňme najmä jeho výborné prozaické diela – Idioti v politike, Zóna nadšenia, Zastavte Dubčeka!, Kód 9, Sezóna potkanov, Posledná nevera, Kód 1, Velestúr, Kód 7, Somár je Švajčiar, dramatické diela – Tréning na štátnika, No comment, Delírium „P“, z literatúry faktu – Politicum tremens a už skôr spomínané dielo Prebijem sa! Štefánik – Muž železnej vôle.

            KOMENTÁR Jozefa Banáša k dnešnej slovenčine i k „vykoreňovaniu sa“.

            Namiesto "Domu detí" postavíme "Kidhouse", prvá slovenská krčma v Bratislave sa volá "First Slovak Pub", už nemáme úroveň, ale level, prekvapenie nevyjadrujeme lasicovským fíha, ale čudným zvolaním wow, nie sme vyrovnaní, ale kúloví, nemáme prínosy, ale benefity, namiesto úveru je kredit, nekontrolujeme, ale čekujeme, nákupné strediská nahradili šopingcentrá, nechali sme si vziať Karkuľky, Lomidrevov, Valibukov, Šípkové Ruženky, Jankov Hraškov a nahradili sme ich Mekgajvermi, Mekkvínmi, Barbinami, Šrekmi, Alfmi, zákony v Národnej rade slovenskej republiky (sic) už netvoríme, ale kreujeme, namiesto súhrnu správ máme hedlájny, gazdovský dvor sme nahradili farmou a a z neznámych dôvodov sme sa zbavili slovenského roľníka a namiesto neho inštalovali farmára.
            Pokiaľ žije jazyk, žije aj národ, ak jazyk umrie, umiera aj národ a s ním aj jeho duch. Človek bez koreňov má viacero výhod – nemá sebavedomie, hrdosť, je manipulovateľný, ovládateľný, nerepce, poslúcha, drží hubu a krok a "maká".

             

            Majstre, ďakujeme za váš čas a ochotu prísť medzi nás – a nech vám to píše!

             

             

            IDIOTI V POLITIKE (úryvky)

            ŽENY V POLITIKE

            Ženy mávajú celulitídu. Preto Boh nemôže byť žena.“

                                                                                                      Rita Rudner

                 Mary Wollstoncratová vo svojej publikácii „A Vindication of the rights of Woman“ (Obhajoba práv žien) vydanej v Británii v roku 1792 tvrdila, že ženy majú rovnakú schopnosť chápať rozumové skutočnosti ako muži. Odvtedy ubehlo viac ako dvesto rokov a ženy sa v politike objavujú rovnako zriedkavo, hoci ich schopnosť vnímať rozumové skutočnosti sa nezmenila. Dá sa to vysvetliť dvoma spôsobmi – alebo nie je pravdou, že ženy sú schopné chápať rozumové skutočnosti, alebo politika sama osebe nie je rozumovou skutočnosťou. Keďže ženy sa vo svete úspešne presadzujú v rozumových odboroch, ako sú veda, pedagogika, medicína, literatúra, umenie, gastronómia, a dokonca posilňujú svoje pozície nielen vo fitcentrách, ale aj vo vojenstve či kozmonautike, treba sa s plnou vážnosťou spýtať, či problém nie je v politike, a nie v ženách. Apologéti politiky vysvetľujú neúčasť žien v tejto „akože“ rozumovej skutočnosti tým, že politika je vraj pre ženy príliš abstraktná. Žena si údajne nevie predstaviť, čo znamenajú pojmy – riešiť záležitosti svetovej politiky, vedenie vojny, vraždenie, intrigy, boj o moc, koalícia či opozícia. Žena sa podľa „hoministov“ (opak feministiek) historicky vyvinula ako tvor, ktorej úlohou je prinášať nový život, zaisťovať rod, vychovávať nové pokolenie, dávať svojmu okoliu lásku, nespávať, keď sú deti choré, starať sa o chod domácnosti, vytvárať mužovi podmienky pre jeho rozumovú prácu. Všetky tieto činnosti sú veľmi konkrétne. Muž, ktorý denne od rána do večera rieši problémy svetovej alebo aspoň domácej politiky, nemá čas zaoberať sa vecami nepodstatnými. Prenecháva ich žene a kým ona nespí pri dieťati, ktoré má horúčku, muž tvrdo chrápe, uťahaný z riešenia problému globálneho otepľovania, vojny v Iraku, poklesu svetových zásob plynu, šírenia choroby šialených kráv a iných dôležitých vecí. Tento stereotyp pretrváva až do chvíle, keď žena ochorie, odíde za matkou alebo sa prosto s mužom poháda a odoprie vykonávať pre neho „nepodstatné“ veci. Vtedy si muž uvedomí, že voľby v Spojených štátoch či uväznenie Chodorkovského sú síce dôležité, ale zasa nie až tak, aby mohol ísť do práce v spodnej bielizni používanej sedem dní, pokrčenej košeli, smradľavých ponožkách, hladný a nemilovaný.

                 Muži to neradi priznávajú, ale skutočným dôvodom, prečo ženy v politike nie sú, je ten, že muži ich tam jednoducho nechcú. Ak by totiž ženy výraznejšie vstúpili do politiky, museli by si muži prať spodnú bielizeň sami a problémy svetového mieru by riešili ich manželky. Pritom ženy v politike sú požehnaním pre národ. Teda, pre tú časť národa, ktorá tvorí najbližších rodinných príslušníkov žien v politike. Len manželia političiek vedia, aká je slasť mať ženu na zasadaní Rady Európy s pocitom týždňa „tutovej“ slobody. Horšie je na tom paradoxne tá časť národa, ktorá za manželky političky nemá.

                 Muž je v podstate nespoľahlivý človek, pretože nikdy nemáte istotu, či nepovie pravdu. Žena, naopak, pravdu hovorí vždy. U politikov sme si zvykli, že kadiaľ chodia, tade rozprávajú. Ženy sú známe svojou mlčanlivosťou, ktorá je v politike dôležitá. Ženy sú aj šikovnejšie ako muži. Na rozdiel od nich dokážu vykonať malú potrebu bez použitia rúk, čo im umožňuje bezproblémové telefonovanie z mobilu. Aj sa v priemere učia lepšie ako muži. Je teda najvyšší čas, aby sa svetový politický patriarchát zmenil.

             

          • Inštruktáž k IT laboratóriu

          • Naša škola patrí medzi tie stredné školy, ktoré sa zapojili do projektu IT Akadémia - vzdelávanie pre 21. storočie a ako jedna z 200 stredných škôl na Slovensku bola vybavená IT Science laboratóriom.

            V tomto projekte ide o inováciu prírodovedného a technického vzdelávania na základných a stredných školách so zameraním na informatiku a IKT, orientáciu mladých ľudí na ďalšie štúdium v študijných odboroch a programoch s perspektívou uplatnenia sa v IT sektore.

            Uź druhý školský rok využívame v prírodovedných  predmetoch a informatike inovatívne metodiky, ktoré sú  zamerané predovšetkým na rozvoj bádateľských kompetencií žiakov ZŠ a SŠ. 

            Od ďašieho školského roka pribudne nový motivačný predmet Informatika v prírodných vedách a ďalšie informatické predmety - napr. Programovanie mobilných  zariadení, Pokročilejšie metódy programovania a objektové programovanie a t.ď.

            15.4.2019 sa uskutočnila v našej škole inštruktáž k využívaniu IT Science laboratória, takže naši učitelia už čo najskôr začnú zariadenia laboratória využívať aj na vyučovaní.

          • Výrazný úspech Aničky Príbojovej v Olympiáde ľudských práv

          • Revolúciu, ktorá dostala prívlastok nežná, nezažili. Stovky stredoškolákov, ktorí sa tento rok zapojili do Olympiády ľudských práv, však nepatria k tým, čo by sa tvárili, že si ju nevšimli. Práve táto olympiáda je súťažou, kde mohli diskutovať aj o tom, ako november 1989 ovplyvnil životy ich rodičov a starých rodičov, ale aj to, v akej spoločnosti žijú. A akú by ju chceli mať.

            Aj tento rok tí najúspešnejší z krajských kôl postúpili do celoštátneho kola Olympiády ľudských práv. Jej 21. ročník sa skončil 12. apríla 2019 veľkým finále v Omšení pri Trenčianskych Tepliciach a ocenením tých najlepších.

            Olympiádu aj tento rok podporil denník Pravda. Redakcia sa rozhodla udeliť tri ceny za najlepšie úvahy na tému: „Je výborné, že si mladí ľudia na Slovensku užívajú priestor demokracie a slobody. Prečo potom nemajú záujem voliť v eurovoľbách? Poraďte inštitúciám EÚ“.

            Hlavnú cenu a odmenu 300 eur získala Anna Príbojová z Gymnázia Jána Chalupku v Brezne. Keďže už má osemnásť, aj ona pôjde voliť poslancov do Európskeho parlamentu. „Právo voliť chápem ako privilégium, ktoré nemá každý človek na našej planéte. O to viac si to vážim a možnosť ísť voliť vnímam ako možnosť rozhodovať o svojej budúcnosti,“ napísala vo svojej úvahe.

            Hlavná cena denníka Pravda ju prekvapila. „Bolo to pre mňa neskutočné prekvapenie a veľmi si to vážim,“ povedala. Na olympiáde bola aj vlani, hoci do celoštátneho kola sa jej vtedy nepodarilo dostať. „Celoštátne kolo bol veľký zážitok, veľmi dobrá skúsenosť,“ dodala.

            Citované z denníka Pravda.

            Gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!!!

             

          • Turnaj vo vybíjanej

          • Dievčatá z prímy a sekundy sa v stredu 10.apríla  zúčastnili okresného kola vo vybíjanej mladších žiačok. Darilo sa im striedavo, dva zápasy vyhrali a tri prehrali, celkovo skončili na štvrtom mieste. 

          • Maturanti,

          • pre vás je určené aprílové vydanie newslettera. Tradične prináša súhrn dní otvorených dverí na vysokých školách a najmä zoznam fakúlt s uzávierkou prihlášok. Tentokrát sú však zoznamy súhrnné za apríl aj máj, vzhľadom k tomu, že mnohé VŠ už prijímacie konanie uzavreli, takže aj početnosť dní otvorených dverí podstatne klesá. Zároveň bude budúci newsletter určený pre predmaturitný ročník.

            A pretože v tomto školskom roku ostávajú posledné dva termíny Národných porovnávacích skúšok, prikladáme aj osvedčené tipy na zlepšenie pre tých študentov, ktorí zatiaľ so svojim výsledkom spokojní nie sú.

            Newsletter si môžete stiahnuť na našom webe

          • Vyhrali sme v súťaži Mladý Európan

          • V Univerzálnej študovni Univerzitnej knižnice UMB V Banskej Bystrici sa 5. apríla 2019 konalo regionálne kolo vedomostnej súťaže MLADÝ EURÓPAN 2019, do ktorého sa zapojila aj naša škola. Trojčlenné družstvo v zložení Emma Ďuricová, Juliana Piliarová a Natália Mišániová (všetky žiačky III. A) nás reprezentovalo viac než úspešne, čoho dôkazom je 1. miesto a postup do celoštátneho kola tejto súťaže, ktoré sa uskutoční v júni v Košiciach. Dievčatám srdečne blahoželáme a v júni budeme držať palce, aby sa im darilo aspoň tak ako v Banskej Bystrici :)

          • Naša škola sa nestratila!!!

          • Dňa 27. 3. 2019 sa konalo okresné kolo 40. ročníka matematickej súťaže Pytagoriáda. Našu školu zastupovali traja žiaci v kategórii P6 (príma), v kategórii P7 (sekunda) štyria žiaci  a v kategórii P8 (tercia) traja žiaci. Na vyni­kajúcom 1. mieste sa umiestnil  Samuel Remenár zo sekundy v kategórii P7.  Menovanému žiakovi srdečne blahoželáme!