• Naši mladí záchranári sa nestratili

          • Prvé miesto v okresnom kole súťaže Mladý záchranár zabezpečil postup na XXIII. ročník Krajského kola súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany, ktoré sa tento rok konalo 22. mája 2019,  v priestoroch výcvikového strediska VŠC DUKLA Banská Bystrica na Králikoch. Organizátorom súťaže i súťažiacim neprialo celý deň počasie, hustý dážď i hmla sťažovali ich výkony.

            Našu školu reprezentovalo družstvo v zložení E. Koštiaľová, L. Zajaková, S. Havlíček a M. Páleník z triedy kvarta.  Umiestnili sa na peknom 7. mieste, v  konkurencii ďalších 38 družstiev z celého kraja. Srdečne blahoželáme  a ďakujeme im za ich vzornú reprezentáciu našej školy.

          • Slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení

          • 54 absolventov Gymnázia Jána Chalupku v Brezne si dnes 24.mája 2019 prevzalo maturitné vysvedčenia na Mestskom úrade v Brezne. Slávnostného odovzdávania sa zúčastnil pán viceprimátor Mgr. Martin Juhaniak, pán riaditeľ školy PhDr. Miroslav Glembek, pani zástupkyňa riaditeľa Ing. Jana Šteňová a triedni učitelia maturitných tried PaedDr. Peter Kováčik a Mgr. Erika Pauliaková. Všetkým absolventom prajeme úspešné vykročenie do ich ďalšieho života a  veľa šťastia na prijímacích skúškach na vysoké školy

          • Zapojili sme sa do projektu Biodiverzita do škôl

          • Skrášliť, zazelenať a zároveň zmysluplne využívať školský dvor vo vyučovacom procese sa snažíme už od septembra 2016. V tomto školskom roku sme sa potešili ponuke Nadácie Ekopolis vstúpiť do projektu Biodiverzita do škôl. Cieľom tohto projektu je podporiť zmeny školských areálov smerom k zvýšeniu rozmanitosti vedúcej k lepšej mikroklíme v okolí školy.

            Mali sme už dve pracovné stretnutia s koordinátorkou projektu z Nadácie Ekopolis, na ktorých sme sa veľa naučili o dôležitosti biodiverzity v prírode  a o možnostiach ako ju zachovať na našej záhrade. Zároveň sme sa učili plánovať, rozdeľovať si úlohy a uvedomili sme si, aké dôležité je niesť zodpovednosť za splnenie úloh, aby sme dosiahli náš spoločný cieľ.

            Na workshopoch sa zúčastnili všetci členovia kolégia Zelenej školy, aby boli o aktivitách projektu informovaní žiaci každej triedy.

            Prvý workshop prebiehal v troch celkoch. Najprv sme diskutovali o tom, čo sa skrýva pod názvom projektu Biodiverzita do škôl a riešili sme dôležitosť klímy pre náš život. Spomenuli sme klimatické činitele(prvky), ktoré už máme vybudované na našom školskom dvore, ako napríklad hmyzí hotel, jazierko, bylinkovú špirálu alebo jedlý kútik. V druhej časti  sme sa rozdelili do skupín a vyberali sme ďalšie prvky, ktoré by sme chceli zrealizovať. Ku každému sme si prichystali argumenty výberu a prezentovali sme predstavy, ako by mal vybudovaný klimatický prvok vyzerať. Najviac sa vo všetkých skupinách opakovala vertikálna zeleň, dažďové záhrady a altánok. Nakoniec sme diskutovali o ich vhodnosti pre našu záhradu, o možnostiach realizácie a náročnosti na prevedenie. Rozdelili sme si úlohy, ktoré máme splniť do ďalšieho stretnutia.

            Na druhom workshope sme už riešili konkrétny projektový zámer – vybudovanie altánku – externej učebne a v jej blízkosti vybudovanie dažďovej záhrady, ktorá by riešila problém zachytávania dažďovej vody zo strechy altánka.

            Na pracovné stretnutie prišli aj odborníci pre budovanie dažďových záhrad, ktorí nám budú pri realizácii pomáhať. Naplánovali sme si aktivity na celý nasledujúci  školský rok, vytvorili akčný plán projektu a rozdelili sme si úlohy, ktoré musíme v najbližšej dobe splniť.

            V neposlednom rade chceme poďakovať donorom  projektu: Nadácii Ekopolis, spoločnosti Veolia, Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti a Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti.

          • Zápis

          • Zápis prijatých uchádzačov sa uskutoční dňa 17. mája v čase od 10.00 do 16.00 hod. Žiak sa dostaví na zápis spolu so zákonným zástupcom. Nezabudnite si priniesť zápisný lístok.

          • Alexandrovci na ZŠ Pionierska 4 aj s našou účasťou

          • V pondelok 13.5.2019 sme sa zúčastnili súkromného stretnutia so súborom Alexandrovci (presnejšie s piatimi jeho členmi) na ktoré nás pozvali zo Základnej školy Karola Rapoša Pionierska 4.Pozvanie sme radi prijali a sme zaň nesmierne vďační. Dozvedeli sme sa veľa o histórii súboru a čo je to najcennejšie, mohli sme si aj spoločne zaspievať. Posúďte sami ako nám to  išlo!!!

          • Oficiálne výsledky z T-9

          • Oficiálne výsledky T-9, ktoré tento rok absolvovali aj osemročné gymnáziá a teda naša trieda kvarta. Z matematiky sme dosiahli úspešnosť 75,4% čoje o 12,3 % lepšie ako celoštátny priemer a zo slovenského jazyka 74,1% čo je o 11,8% lepšie ako celoštátny priemer. 

          • Peter Sojka a Ľubomír Švantner opäť úspešní

          • 29. – 31. marca 2019 sa v Bratislave konalo celoslovenské kolo Geografickej olympiády v kategóriách Z, A a B, kde našu školu reprezentovali dvaja žiaci z 3.B Peter Sojka a Ľubomír Švantner.

            Peter Sojka si zmeral sily s ďalšími 29 účastníkmi v kategórii Z, ktorej súčasťou boli vedomostný, multimediálny a praktický test. Taktiež našu školu a Banskobystrický kraj reprezentoval i v kategórii B, v ktorej obhajoval svoju prácu na tému Kultúrnohistorické pamiatky na Slovensku a cestovný ruch.

            V obidvoch kategóriách bol úspešným riešiteľom, v kategórii Z sa umiestnil na 13. mieste, v kategórii B sa umiestnil na peknom 6. mieste.  Keďže spomedzi všetkých účastníkov získal vo vedomostnom teste najviac bodov, získal CENU DEKANA PRÍRODOVEDECKEJ FAKULTY UNIVERZITY KOMENSKÉHO V BRATISLAVE.

            Ľubomír Švantner zastupoval našu školu a Banskobystrický kraj v kategórii A, v ktorej obhajoval svoju prácu na tému Albánsko na ceste do EÚ – nový turistický raj?. Umiestnil sa na 7. mieste a stal sa tak tiež úspešným riešiteľom GO.

            Gregor Moniš z prímy nás zastupoval ako náš najmladší účastník 11. apríla 2019 v kategórii F v krajskom kole GO v Banskej Bystrici a medzi 22 účastníkmi obsadil pekné 8. miesto.


            Ďakujeme za výborný výkon a blahoželáme k dosiahnutým úspechom.

          • Predbežné výsledky PS - štvorročné štúdium

          • Žiaci, ktorí úspešne vykonali prijímacie skúšky a môžu sa prísť zapísať dňa 17.5.2019 v čase od 10.00 do 16.00 hod.

            Celkové poradie uchádzačov bude zverejnené dňa 16.5.2019 o 14.00 hod.

            KOD  MAT  SJL

            6045 37 30

            8328 43 34,5

            8945 36 37,5

            2093 45 41,5

            6730 41 33,5

            2134 45 43

            1856 33 33,5

            0629 40 40

            0141 40 37

            3422 36 41,5

            8331 40 39

            8184 45 46

            4505 32 38,5

            2536 40 36,5

            1904 25 28

            9690 47 42,5

            5650 28 38

            1131 33 32,5

            4565 26 31,5

            0933 35 47

            2428 36 42,5

            7856 30 38,5

            5826 28 33

            3278 42 29

            2686 31 39,5

            0822 31 42

             

             

          • Naši mladí záchranári nesklamali

          • Tak ako každý rok, aj tento sme sa zúčastnili už XVIX. ročníka Súťaže mladých záchranárov CO okresu Brezno, ktorá sa konala 7. 5. 2019. Súťaž prebiehala na mestskom futbalovom štadióne. Za našu školu súťažili dve družstvá. Umiestnili sa na vynikajúcom 1. a 4. mieste, v  konkurencii ďalších 16 družstiev, nominovaných  ZŠ z okresu Brezno. Srdečne blahoželáme víťaznému družstvu okresného kola v zložení E. Koštiaľová, L. Zajaková, S. Havlíček a M. Páleník z triedy kvarta. Družstvo postupuje do krajského kola, ktoré sa uskutoční dňa 22. 5. 2019 v Králikoch. Držme im všetci palce!  A na záver ďakujeme aj súťažiacim druhého družstva v zložení Š. Surový, A. Bižová, K. Naniašová a P. Beličák, za vzornú reprezentáciu školy.

          • Dofáci v Štiavnických vrchoch a na Liptove

          • Tohtoročné expedície DOFE boli naozaj „dobrodružné“. Stalo sa, že dievčatá na dvojhodinovej trase blúdili šesť hodín, iných zase okolnosti donútili nocovať na neplánovanom mieste. Ale dokázali si poradiť, pomôcť a nakoniec všetko dobre zvládli. Navštívili zaujímavé miesta, Ostrú Lúku (nechtiac), Banský Studenec, kúpele Sklené Teplice, rázovitý Vlkolínec, vrch Choč, hrady Likava, Pustý hrad, Liptovský hrad a Žakýl, po ktorom ostala len tabuľka, že tu kedysi bol. Asi najpríjemnejšie bolo kúpanie v termálnom prírodnom prameni Kalameny. O svojich zážitkoch vám porozprávajú sami pri záverečnej prezentácii DOFE, ktorej dátum savčas dozviete..