• Neobyčajný bazár

          • Tento rok prišla trieda sexta s nápadom zorganizovať neobyčajný bazár. Jeho cieľom bolo vyzbierať staré alebo nenosené oblečenie, ktoré by ešte mohlo poslúžiť niekomu inému. Zbierka, do ktorej sa zapojili nielen žiaci, ale aj učitelia, trvala tri týždne a dokopy  sa nám podarilo vyzbierať 170 kusov oblečenia.  Vyzbierané oblečenie si následne bolo možné zakúpiť za symbolické ceny. Zorganizovaním neobyčajného bazáru sme chceli prelomiť predsudky, ktoré možno mnohí z nás voči takémuto typu oblečenia majú. Zároveň sme chceli  upriamiť pozornosť žiakov na to, že kúpou oblečenia z druhej ruky dokážeme znížiť množstvo odpadu, ktorý produkujeme a nezaťažujeme vo veľkej miere našu planétu. Neobyčajný bazár mal okrem vzdelávacieho zámeru, ktorý je súčasťou environmentálneho akčného plánu Zelenej školy, aj ľudský rozmer, keďže sme pomohli dobrej veci. Všetko nepredané oblečenie sme darovali Centru pre deti a rodiny Valaská a za vyzbierané peniaze sme kúpili vianočné darčeky pre Martinka z Hronca.

                            Michaela Nomilnerová za triedu sexta

          • Návšteva z ruskej Jaroslavle

          • Po rusky alebo po anglicky? – to bola častá dilema dievčat, ktoré vo svojich rodinách privítali študentov z ruskej Jaroslavle. Vďaka spolupráci so Základnou školou Karola Rapoša, ktorá od minulého roku organizuje vzájomné výmenné pobyty, sme s nimi strávili týždeň plný zážitkov. Ukázali sme im Bratislavu, Vysoké Tatry, Banskú Bystricu aj naše mesto a jeho okolie. Zahrali si s nami florbal, či vyrábali vianočné ozdoby. Očarilo ich  vystúpenie folklórneho súboru Mostár a najmä všadeprítomná atmosféra blížiacich sa Vianoc. Ak všetko pôjde podľa plánu, v máji našich priateľov uvidíme opäť, ale tento krát v ich meste, starobylej Jaroslavli.

        • Veda v meste
          • Veda v meste

          • Žiaci tercie, kvarty a kvinty sa 11.12.2019 v rámci projektu IT Akadémia v spolupráci s Katedrou informatiky FPV UMB, zúčastnili aktivity Veda v meste.
        • Ako rastú listy?
          • Ako rastú listy?

          • Metodika  Ako rastú listy?, ktorú sme overovali so žiakmi  z tried sexta a II.A , sa zaoberá morfológiou a anatómiou listu rastlín.

          • Gymnazisti v Európskom parlamente v Štrasburgu

          • 5. december 2019 túžobne očakávalo 24 gymnazistov- tretiakov a štvrtákov. Bol to deň, keď sme vstúpili do budovy Európskeho parlamentu v Štrasburgu a strávili sme tam celý deň ako naozajstní europoslanci.  Tomuto momentu predchádzala pomerne dlhá príprava, aby sme v hanbe neostali, ako by povedal pán Ján Chalupka. Najprv sme uspeli v celoslovenskom projekte Euroscola, no a potom už nasledovala príprava na spoločné zasadnutie mladých z rôznych krajín Európskej únie. V tento deň sa nás tam zišlo 21 škôl – od Malty až po Fínsko. Slovensko sme zastupovali my a boli sme na to patrične hrdí. O svojich dojmoch vám porozprávame v predvianočnom čísle nášho školského časopisu Gympeľko. Jedno vám však prezradíme už teraz – učiť sa, vzdelávať sa, zaujímať sa o veci okolo seba – sa naozaj oplatí.

            Za všetkých eurooptimistov Julka Piliarová a Zuzka Lukáčová 4.A

          • Dotazník

          • Milí žiaci,

            poprosím Vás o vyplnenie krátkeho dotazníka, ktorý mapuje potreby mladých ľudí v Banskobystrickom kraji. Termín do 10.1.2020.

            Tu je dotazník

            https://do cs.google.com/forms/d/1CM_Gu6IoUwhiyMH3Q9Af8KU5hsN9WIojY3ELU3nt9LI/edit

            Ide o aktivitu Rozvojovej agentúry BBSK a výstup bude slúžiť na tvorbu krajskej stratégie pri práci s mládežou. Prosíme rodičov, ktorí majú doma žiakov nižších ročníkov osemročného štúdia, ktorí nevedia vyplniť dotazník, aby im s ním pomohli.

            Ďakujem Vám za Váš čas.

            Ing. Jana Šteňová

            zástupkyňa riaditeľa

          • JUNIOR NÁBOJ

          • Dňa 22. novembra 2019 sa uskutočnila na našej škole medzinárodná matematicko-fyzikálna súťaž pre 4-členné tímy žiakov 2. stupňa ZŠ a osemročných gymnázií, ktoré reprezentujú jednotlivé školy.

            V Náboji nejde o bezduchú aplikáciu postupov naučených zo školy – naopak, úlohy vyžadujú istú dávku invencie a dôvtipu. Príklady sú netradičné, rozvíjajú predstavivosť, logické myslenie, záujem o matematiku a fyziku a učia žiakov tímovej práci.

            Súťaž prebieha súčasne na mnohých miestach na Slovensku, v Čechách a v Poľsku. Tento rok v konkurencii 13 tímov z okresu Brezno opäť zvíťazil náš tím z kvarty a pekný výsledok dosiahol aj tím z tercie. Obom tímom gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.