• Naši študenti sa vo svete nestratia
          • Naši študenti sa vo svete nestratia

          • Dňa 15. a 16. januára sa uskutočnili okresné kolá z olympiády v anglickom a nemeckom jazyku. V anglickom jazyku v kategórii 1A nás reprezentoval Kevin Hanuska a v kategórii 1B Samuel Remenár, ktorý sa umiestnil na 3. mieste a nezopakoval tak úspech z predchádzajúceho roka, keď postúpil do krajského kola. Lepšie sa darilo študentom v kategóriách 2A a 2B, kde okres Brezno bude v krajskom kole reprezentovať Natália Bachmanová zo sexty a Samuel Páleník skončil na peknom druhom mieste.

            V nemeckom jazyku sme mali svojich zástupcov v kategóriách 2A (Anna Bížová a Andrej Ján Kovacs z kvinty) a 2B kde Dominika Bieliková zo 4.B obsadila 2. miesto a postúpila tak do krajského kola. Ema Pauliaková sa pre chorobu nemohla súťaže zúčastniť.

            Všetkým študentom by sme chceli poďakovať za vynaložené úsilie a snahu a Natálii a Dominike popriať veľa šťastia v krajskom kole.

            Naši študenti z 3. a 4. ročníka a septimy sa tento rok zúčastnili aj online súťaže Best in English, kde si zmerali sily s 16462 študentami z 624 stredných škôl z 25 krajín. V silnej konkurencii sa najlepšie držal Samuel Páleník zo 4.A, ktorý získal 103 bodov (víťaz z Estónska mal 113 bodov).  Všetkým zúčastneným ďakujeme.

          • Žiaci maturitných ročníkov,

          • pripravili  pre vás tretie vydanie newslettera. Tradične prináša súhrn januárových dní otvorených dverí na vysokých školách a zoznam fakúlt s januárovou uzávierkou prihlášok. A pretože január sa nesie práve v znamení dní otvorených dverí, na druhej strane nájdete formulár, ktorý študenti môžu využiť pri ich návštevách.

            Newsletter si môžete  https://www.scio.sk/download/newsletter_SK_januar_20.pdf

          • Na potulkách po Paríži

          • O Paríži sa hovorí, že je to mesto módy, umenia, múzeí, historických pamiatok, mesto stvorené na prechádzky. My sme sa o tom presvedčili začiatkom decembra 2019. Mesto nás očarilo svojím neopakovateľným šarmom. Na každého urobilo dojem niečo iné – chlapcov zaujala 130-ročná, napriek tomu stále mladá Eiffelova veža, dievčatá si prišli na svoje v obrovskom nákupnom centre 4 saisons, ale určite sa všetkým páčilo v múzeu Louvre alebo v Múzeu impresionizmu – Orsay či vo Versailles. Najviac nás asi prekvapili francúzske vianočné trhy – krásna, decentná výzdoba a – pokoj. Čítate dobre – nijaká hlučná hudba, krik spoločensky unavených ľudí, to všetko na trhoch chýbalo. Príjemné boli aj červené hrubé koberce pomedzi stánky a zatváracie hodiny – presne o 20.00.

            Uvedomili sme si, že taký výlet vzbudí záujem pozorného návštevníka v mnohých smeroch – od fyziky (ako len stavali tú vežu), cez historické stavby (aké sú znaky gotiky) až po maliarstvo a sochárstvo (aké historické udalosti stvárňujú obrovské plátna vo versaillskej Galérii bitiek). Všetci sme sa zhodli, že sa do Paríža ešte určite vrátime. O našich zážitkoch sa bližšie dočítate v nasledujúcom čísle školského časopisu Gympeľko.

            3.A, 3.B, 4.A