• Otvorenie školského roka 2021/2022

          • Nový školský rok začíname 2.septembra 2021 o 7.45 hod. 

            Pokyny:

            • Žiaci vstupujú do budovy v rúškach, použijú dezinfekciu pri vchode a dodržiavajú rozostupy.
            • Každý žiak má k dispozícii 2 rúška a hygienické vreckovky.
            • Žiak odovzdá triednemu učiteľovi vyplnené a zákonným zástupcom podpísané tlačivo Potvrdenie o bezpríznakovosti 20488.docx. Plnoletí žiaci podpisujú tlačivo sami.  Toto tlačivo je možné vyplniť aj prostredníctvom Edupage.
            • Žiaci, ktorí nastupujú do prvého ročníka/primy takisto odovzdajú zákonným zástupcom podpísané tlačivo Potvrdenie o bezpríznakovosti 20488.docx. Rodičia, ktorí sprevádzajú žiakov primy vypíšu a odovzdajú aj tlačivo Písomné vyhlásenie návštevníka o bezpríznakovosti 20558.docx. Tlačivá si môžete stiahnuť a vypísať doma, prípadne prázdne tlačivá budú pripravené na vrátnici. Žiaci dostanú prvý deň učebnice.

            Prajeme nám všetkým úspešný školský rok !!!



        • Erasmus+ sa blíži do finále
          • Erasmus+ sa blíži do finále

          • Projekt Erasmus+ Trvalo udržateľná strava, ktorý sme na Gymnáziu Jána Chalupku začali v roku 2018 a kvôli pandémii Covid 19 bol na rok pozastavený, sa blíži do finále.  Na konci apríla a začiatkom mája prebiehalo posledné medzinárodné vzdelávacie stretnutie žiakov a v júli sa uskutoční záverečné medzinárodné stretnutie učiteľov v Portugalsku.

            Pôvodne mala štvrtá krátkodobá výmena skupín žiakov  prebiehať na Slovensku. Všetci sme sa tešili, že v škole a vo svojich domácnostiach privítame našich zahraničných partnerov zo Španielska, Portugalska a Rakúska. Nestalo sa tak a medzinárodné vzdelávacie aktivity prebiehali virtuálnou formou 29.4., 30. 4. a 6.5. 2021.

            Samotným medzinárodným online stretnutiam predchádzalo množstvo práce a stretnutí žiakov v jednotlivých krajinách a výmena skúseností a výsledkov prác formou eTwinningu.  Ako hostiteľská krajina sme tiež museli zabezpečiť technickú stránku realizácie projektu, čo sme podľa slov hlavnej koordinátorky projektu zo Španielska zvládli výborne. (Vďaka patrí  informatikom našej školy.)

            eduresized_OBRaZOK_1.png

            Aktivity, ktoré sme realizovali:

            1.  Žiaci v každej krajine robili aktivitu, počas ktorej skúmali udržateľnosť svojich tradičných raňajok a navrhovali zmeny tak, aby sa stali udržateľné – využitie lokálnych surovín, minimalizácia spotreby mäsa a výrobkov z mäsa, využitie potravín zabalených v recyklovateľných obaloch alebo bez obalov. V medzinárodných skupinách  diskutovali o tom, či navrhnuté raňajky sú udržateľné aj v iných krajinách. Ak ich stanovisko bolo odmietavé, spolu rozmýšľali nad tým, čím by  nahradili pre nich neakceptovateľnú surovinu tak, aby raňajky boli v udržateľnej,  ale stále chutnej a  zdravej  forme.eduresized_OBRaZOK_2.png
            2. Žiaci pripravovali prezentáciu na tému Voda – zdroje vody vo svojej krajine, voda v potravinárskom priemysle a v poľnohospodárstve, virtuálna voda. Diskutovali o množstve virtuálnej vody vo svojej strave a v medzinárodných skupinách navrhovali riešenia ako šetriť vodou zodpovednou konzumáciou jedla. Svoje názory a nápady vyjadrili tiež umeleckou formou (koláže, kresby,  básne, piesne).
            3. V každej krajine sme realizovali aktivitu Vodný bar s cieľom:
            • Podporiť dodržiavanie zdravého pitného režimu.
            • Podporiť spotrebu pitnej vody z vodovodu a balených vôd zo zdroja najbližšie k bydlisku.
            • Získať poznatky o zložení minerálnych vôd.
            • Zistiť význam a funkcie minerálnej vody pre organizmus človeka.
            • Zistiť význam minerálov v ľudskom organizme a ich dopĺňanie pitným režimom

            eduresized_OBRaZOK_3.png

            Žiaci hodnotili  chuť, farbu, množstvo oxidu uhličitého, merali pH vo vzorkách vody z vodovodu, v minerálnych vodách, ktoré boli z lokálnych zdrojov, v minerálnej vode zo zdroja čo najviac vzdialeného od miesta školy, v minerálnej vode zo zahraničia. Ich úlohou bolo tiež stanoviť jej udržateľnosť.

            V medzinárodných skupinách potom prezentovali svoje práce a vyjadrili odporúčanie pre zahraničného turistu, čo má počas návštevy v danej krajine piť.

            1. Žiaci vytvárali spoločný Ekokódex, v ktorom stanovili pravidlá zodpovedného a udržateľného stravovania a spotreby s cieľom spomaliť klimatické zmeny na našej planéte a motivovať ľudí zo svojho okolia k takémuto spôsobu života.

             

            eduresized_OBRZOK_4.png

            Do virtuálnych aktivít projektu bolo zapojených 111 žiakov a 20 učiteľov zo štyroch krajín: Španielsko, Portugalsko, Rakúsko a Slovensko.

             

            Projekt Erasmus+ s názvom Trvalo udržateľná strava vošiel do histórie, ale zanechal stopu v našich žiakoch – a to vlastne bolo jeho primárnym cieľom.

            Účastníci projektu po jeho skončení odpovedali na otázky.

            1. Aký význam / zmysel podľa teba mala tvoja účasť v projekte Erasmus+ Trvalo udržateľná strava a klimatické zmeny.

             Účasť v projekte bola pre mňa veľmi významná, nakoľko som sa práve vďaka nemu mohla dozvedieť viac o témach ako sú uhlíková stopa, vodná stopa ale taktiež aj o dôležitosti lokálnych výrobkov. 

            Zmysel mojej účasti spočíval v tom, aby som rozšírila svoje vedomosti a poznatky ohľadne  vplyvu dennej stravy na klimatické podmienky. Cieľom bolo  tieto poznatky preklopiť  do praxe a šíriť ich ďalej, aby sa dostali do povedomia mojich blízkych a aby sa osveta šírila reťazovito ďalej.

             

            1. Aké aktivity ťa najviac zaujali počas virtuálnej mobility? 

             

            -Počas mojej práce v slovenskej skupine s mojimi spolužiakmi ma bavilo zisťovať akého pôvodu sú každodenné suroviny, ktoré využívame na prípravu raňajok.

            Veľa z nás si ani neuvedomovalo, že naše suroviny neprecestovali len desiatky ale  desať tisícky kilometrov, aby sme mohli mať ráno v miske müsli s mrazeným ovocím. Zaujal ma aj pohľad  študentov z iných krajín, ktorí si tiež neuvedomovali problematiku tejto situácie, kým sa nedozvedeli, koľko virtuálnej vody spotrebujú a akú malú uhlíkovú stopu by mohli mať, keby  obmedzili nakupovanie potravín zo zahraničia alebo by podporili lokálny trh a kupovali sezónne potraviny. Taktiež bolo pre mňa zaujímavé vidieť ako každá krajina zobrala spracovanie danej témy inak. 

             

            3.Ako sa ti pracovalo s našimi partnermi? V čom ťa obohatila práca v medzinárodných skupinách?

             

            Určite táto spolupráca nebola len o riešení závažných problémov globálneho stravovania, ale aj o hľadaní ciest k vzájomnej spolupráci, o spôsobe, ako využiť nápady a ukázať ich svetu a komunikovať o nich v cudzom jazyku. Zahraniční študenti mi tak isto otvorili oči s novými nápadmi na zlepšenie stravovania a pomocou ich prezentácií mi ukázali   ich spôsoby riešenia tejto problematiky.

            Práca bola niekedy náročnejšia ako som čakal, ale veľkú väčšinu času to išlo hladko. Práca v tíme bola príjemná, jazykové bariéry neboli skoro zreteľné. Potešiteľné bolo, že napriek rôznym jazykom, ktorými sme rozprávali, sme sa nakoniec vždy vedeli dohodnúť a nájsť spoločné riešenie problémov.

             

            4. Čo by si odkázal svojim spolužiakom, mali by sa zapojiť do podobného v budúcnosti? Ak áno, prečo.

            Môj odkaz ostatným študentom je: Nebojte sa skúšať nové veci. Veľa z nás chce na tomto svete dosiahnuť zmenu a preto sa iste zapojte do programu Erasmus +, ktorý k tejto zmene prispieva. Nájdete tu nové cesty a spôsoby o ktorých ste možno ešte nepočuli a máte možnosť prispieť k jednému veľkému dielu. Ja osobne, by som sa rada do takýchto projektov zapojila znovu, určite aj na vysokej škole.

            Svojim spolužiakom určite odporúčam zapojiť sa do takejto aktivity pre získanie nových poznatkov,  máte možnosť dozvedieť niečo nové o zodpovednom správaní sa voči planéte Zem, takisto aj nájsť svojich rovesníkov s podobnými názormi, hoci žijú v rôznych krajinách Európy.

             

            1. Myslíte, že po absolvovaní aktivít počas trvania Erasmus+ ste zmenili svoje stravovanie, prípadne názory na to, že môžete svojim správaním prispieť k spomaleniu klimatických zmien?

            Môžem smelo povedať, že moje stravovanie sa zmenilo k lepšiemu, kupujem si viac lokálnych produktov a tak pomáham aj prostrediu, tak isto som si všimla, že lokálna strava je pestrejšia a chutnejšia. Tiež si dávam  pozor na kupovanie produktov zo zahraničia a ak je to nevyhnutné, snažím sa kupovať produkty so značkou Fair Trade, ktorá ma upozorňuje  na to, že zamestnanci dostali zaplatené za ich prácu.   Snažím sa nabádať aj rodinu a priateľov, aby k takému stravovaniu prešli a spolu sme dosiahli zmenu, ktorá bude mať význam.

            Áno, uvedomila som si, akú za sebou zanechávam stopu a aký dopad to má na prírodu. V obchodoch som si začala viac všímať a nakupovať lokálne produkty. Taktiež som na to upozornila aj svojich rodičov.
            Myslím, že vo svete je veľmi veľa ľudí, ktoré majú zaužívané svoje jedálničky a nie sú ochotní sa ich vzdať, ale ak by každý z nás urobil aspoň malý ústupok a dával si napríklad menšiu porciu hovädzieho mäsa alebo ho nahradil inou alternatívou, určite by to zmiernilo dopad na prírodu a prispelo k spomaleniu klimatických zmien. Tiež som si všimla, že si v obchodoch častejšie čítam odkiaľ potraviny sú a podľa toho sa rozhodnem, ktorú vyberiem. 

            (O svoje názory sa s nami podelili účastníci projektu Miška, Tamara, Marián, Miloš, Anka, Veronika a Samuel).