• Internetová matematická olympiáda

          • Dnes naše tri družstvá zabojovali v medzinárodnej súťaži Internetová matematická olympiáda. Súťaž sa koná každý rok v rámci Čiech a Slovenska. Súťažiaci z tried kvinta, I.A, sexta, II.A, septima a III.A mali 120 minút na vyriešenie 10 rozmanitých matematických úloh. Ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme im veľa úspechov.

          • Viete, čo je to Špongia?

          • Špongia je(okrem veci, ktorá slúži na zotieranie kriedy z tabule a sem-tam na ohadzovanie) súťaž v programovaní počítačových hier pre študentov základných a stredných škôl na Slovensku.

            Súťažiaci majú 17 dní na to, aby na zadanú tému urobili najlepšiu hru, akú dokážu. Súťaž každoročne usporadúva škola pre mimoriadne nadané deti ŠpMNDaG v Bratislave. Tento ročník súťaže sa konal už šesnásty raz v čase od 22. októbra do 8. novembra  dištančnou formou – príčina je jasná – zhoršujúca sa pandemická situácia.

            Súťaž prebiehala tak, že účastníci mali najprv čas na naprogramovanie hry na danú tému, následne organizátori tieto hry testovali a nakoniec sa konali prezentácie odovzdaných hier a vyhodnotenie. Našu školu v tejto súťaži zastupoval tím zložený zo žiakov septimy: Martin Kopčány, Andrej Praslička, Michal PôbišMatúš Páleník, Veronika SlivkováTomáš Siman.

            Tím v tomto zložení obsadil  vynikajúce prvé miesto s hrou Steal The Style.

            Hlavným cieľom tejto hry je ukradnúť vzácne predmety z troch rôznych budov, pričom hráč sa môže pohybovať len do rytmu hudby.

            Ako odmenu za svoju snahu naši žiaci dostali trofej v tvare špongie a vecné ceny vrátane zberateľskej edície hry Spongebob BFBB Rehydrated, troch tričiek českého vývojového štúdia Ashborne Games, troch kópií hry Comanche, sady šípok a hernej myšky.

            Viac info o súťaži: https://www.smnd.sk/mikey/PHP/spongia/spongia_2021/index.php

            Odkaz na stiahnutie víťaznej  hry: https://drive.google.com/file/d/1MABGHqMuOV4GNxAKmStJeJuysN9f1xL0/view?usp=sharing

            Trailer hry: https://youtu.be/8MQnyIEnUAg

            Šikovným septimánom k víťazstvu blahoželáme a dúfame, že budú pokračovať vo svojom snažení na poli programovania počítačových hier.

          • (Ne)obyčajný bazár

          • Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko vody na sebe nosíte? Mnohí z nás netušia, že sa pri výrobe jedného kusu oblečenia spotrebujú tisícky litrov vody. Táto voda, ktorá je v oblečení „ukrytá“, sa nazýva virtuálna voda. Vedeli ste, že na výrobu bavlneného trička je potrebných 2700 l vody, čo predstavuje spotrebu pitnej vody jednej osoby približne na 2,5 roka? Poznáte koľko virtuálnej vody sa skrýva v páre riflí, topánok, ponožiek alebo v jednej mikine?

            Údaje o virtuálnej vode v oblečení sú šokujúce. Svoju vodnú a uhlíkovú stopu však môžeme znížiť kúpou alebo výmenou second-hand oblečenia. Na našej škole preto organizujeme už po druhý krát aktivitu (Ne)obyčajný bazár, ktorej cieľom je minimalizovať textilný odpad a šetriť životné prostredie. Zber noseného oblečenia prebieha na škole od 08.11. do 30.11. 2021, samotný bazár sa uskutoční v decembri a počas jeho trvania bude možné si zakúpiť nosené oblečenie za symbolické ceny alebo uplatniť výmennú poukážku. Viac informácií nájdete na informačnom letáku. Tešíme sa na Vašu účasť.