• Návšteva Európskeho parlamentu v Štrasburgu

          • Viete ako funguje Europarlament? Naši žiaci, Martin Kopčány (septima), Anna Bížová (septima), Veronika Predajňová (3.A) a Alžbeta Babicová (3.A), sa o tom šli presvedčiť 5. až 7. apríla na vlastné oči priamo do Štrasburgu vďaka iniciatíve europoslanca pána Roberta Hajšela.

            Po namáhavej šestnásťhodinovej ceste autobusom na našich študentov v Štrasburgu okrem iného čakala krátka prednáška o fungovaní Európskeho parlamentu, diskusia s europoslancom Robertom Hajšelom na témy dátový roaming, fungovanie europoslancov v europarlamente v Bruseli a Štrasburgu, ale aj o aktuálnych témach ako je vojna na Ukrajine, výhody a nevýhody prípadného vstupu tejto krajiny a iných štátov do Európskej únie. Ďalej sa študenti presunuli priamo do rokovacej sály, kde naživo sledovali aktuálnu diskusiu. Mali aj príležitosť vypočuť si príspevky europoslanca Martina Hojsíka a komisára Maroša Šefčoviča k aktuálnym otázkam.

            Po návšteve Európskeho parlamentu nasledovala prehliadka tohto alsaského mesta so silným kultúrnym vplyvom ako francúzskej, tak aj nemeckej kultúry. Navštívili kedysi najvyššiu katedrálu na svete, rovnomennú s parížskou katedrálou, Notre-Dame. Následne si počas plavby loďou po riekach Štrasburgu pospájaných kanálmi už od začiatku druhej polovice 19. storočia mohli vychutnať scenériu celého mesta s tradičnými domčekmi zo 17. storočia. V neposlednom rade si naši študenti vychutnali aj prehliadku obrazov v paláci Rohan, takzvanom malom Versailles Alsaska.

            Ďakujeme za možnosť zúčastniť sa tejto zaujímavej a poučnej exkurzie a tešíme sa na ďalšie stretnutia.

            Anna Bížová - septima

          • Eko projektový deň

          • Nie všetky dni v škole sú iba o učení sa obyčajných predmetov, aké všetci poznáme. Niekedy to je aj o tom, ako si rozšíriť  obzory a naučiť sa byť viac ohľaduplný nielen voči ľudom, ale aj voči životnému prostrediu. Presne o tom bol aj projektový deň 17. marca 2022 u nás na gymnáziu.

            Program sa skladal z niekoľkých prednášok pripravených staršími študentmi a učiteľmi, ale aj zo zábavných hier a tvorivých dielní. Aktivity boli určené žiakom primy až tercie a boli súčasťou projektu Zelená škola, v ktorom sme zapojení už niekoľko rokov.

            Na prednáškach sa naši mladší spolužiaci zdokonalili v rôznych odvetviach ekológie. Hlavu im zamotala napríklad pyramída efektívnosti alebo vodná stopa. Zopakovali si, ako správne triediť odpad, rozlíšiť separáciu od recyklácie a tiež si uvedomili, aké ohromné množstvo vody sa míňa na výrobu potrebných, ale aj nepotrebných predmetov. Aby však celý deň len nesedeli v triedach, časť výučby prebiehala aj von na školskom rozkladisku odpadkov, kde mali možnosť zúčastniť sa malého kvízu. Študenti si mohli tipnúť, ako dlho trvá jednotlivým materálom, kým sa v prírode úplne rozložia. Vedeli ste, že najrýchlejšie sa rozpadne jablková šupka, ale naopak, takej plastovej fľaši to trvá až niekoľko stoviek rokov?

            Z teoretickej výučby sme sa ďalej presunuli na zábavnejšiu časť programu. Pre žiakov boli pripravené tri rôzne hry. Súťažili v prenášaní vody cez prekážku, museli sa zmestiť do čoraz menšieho priestoru a triedili odpad do správnych košov. Každá z týchto hier bola zameraná na nejaký svetový problém, napríklad ten, že ľudia v rozvojových krajinách musia vodu nosiť desiatky kilometrov do svojich dedín, deforestáciu a lesné požiare a nesprávne triedenie odpadu.

            Na poslednej aktivite študenti navštívili tvorivé dielne, kde ich starší spolužiaci vytvárali voskové obrúsky zo starých obliečok alebo oblečenia. Takéto obaly na jedlo vedia spoľahlivo a hlavne ekologicky nahradiť servítky či sáčky. Okrem toho sa počas celého dňa zapájali do debát, kde spoločne uvažovali nad tým, ako by vedeli zlepšiť svoje správanie k životnému prostrediu a znížiť produkciu odpadu doma, ale aj v škole.

            Projektový deň bol ukončený spoločnou diskusiou, počas ktorej žiaci svoje poznatky z celého dňa sformulovali do jednoduchých pravidiel, takzvaných enviroštandardov, ktoré sa bude spolu s nimi snažiť napĺňať celá škola. Veríme, že novonadobudnuté poznatky budeme všetci plne využívať a šíriť ďalej.

                                                                                                                      Veronika Slivková - septima