• Vynikajúci úspech v súťaži MATHING (Internetová matematická olympiáda)

          • V utorok 29.11.2022 sa uskutočnil 15. ročník Internetovej matematickej súťaže MATHING (v predchádzajúcich ročníkoch sa súťaž volala Internetová matematická olympiáda). Do súťaže sa zapojilo 221 družstiev z 110 českých a slovenských stredných škôl. Blahoželáme nášmu družstvu v zložení Veronika Predajňová, Michal Pôbiš, Miloš Kónya, Tomáš Siman, Adam Marhavý, Martin Kopčány a Samuel Havlíček k vynikajúcemu 6. miestu. Aj ďalšie dve naše družstvá v súťaži zbierali cenné skúsenosti  a skončili na 160. a 176.-177. mieste. Viac o súťaži https://mathing.fme.vutbr.cz/aktualni/vysledky.

          • Beseda s okresným prokurátorom

          • V utorok dňa 13. 12. 2022 sme besedovali so skúseným okresným prokurátorom, pánom Čižmárom. Priblížil nám právny systém a jeho funkciu. Dal nám možnosť nahliadnuť do celého vydania Trestného zákona a Trestného poriadku. Porozprávali sme sa o prípadoch, ktoré sú v súčasnosti aktuálne, napr. zneužívanie moci v súdnictve. Týmto spôsobom pán prokurátor preniesol prípady z našich učebníc do praxe. Beseda nás veľmi zaujala a preto by sme sa chceli poďakovať za túto jedinečnú príležitosť. Veríme, že sa niekedy v budúcnosti budeme mať možnosť stretnúť.

            Trieda sexta

          • Ukončenie 1. ročníka historickej exkurzie

          • Na začiatku mesiaca december sa naši študenti zúčastnili historickej exkurzie do Chorvátska. Cieľom bolo spoznať historické centrá miest Záhreb a Varaždin spolu s prehliadkou hradu Trakoščan, ktorý pochádza z  13. storočia. Po absolvovaní prehliadok v chladom počasí sa žiaci osviežili v bazénových priestoroch hotela Tomislavov Dom, umiestneného na kopci oproti hlavného mesta Chorvátska – Záhrebu. Náročnú a dlhú cestu naši žiaci výborne zvládli a získali viaceré pochvaly za mimoriadnu disciplínu a slušnosť. Veríme, že situácia v roku 2023 nám bude priaznivo naklonená a historické exkurzie budeme môcť ešte rozšíriť.

          • Deň otvorených dverí

          • Dňa 7. decembra sa na našej škole uskutočnil Deň otvorených dverí pre žiakov základných škôl a ich rodičov . V priebehu dňa si záujemci o štúdium mali možnosť prezrieť nielen priestory školy, ale si aj vyskúšať praktické vyučovanie, riešenie rôznych úloh či experimenty. Vyučujúcim pomáhali šikovní žiaci našej školy, za čo by sme sa im chceli touto cestou poďakovať. Veríme, že návšteva našej školy žiakmi ZŠ bude nápomocná pri ich rozhodovaní sa, kam ďalej, a že sa s viacerými z nich v budúcom školskom roku aj stretneme.

          • Prišiel k nám Mikuláš

          • Dňa 6. decembra 2022 naše gymnázium už tradične navštívil Mikuláš. Žiaci dostali za vzorné správanie a dobré štúdijné výsledky sladkú odmenu. Samozrejme, činil sa aj čert a preventívne "potešil" niektoré deti uhlím, aby zostali vzorné. Mikuláš zase pochválil pesničky a priania, ktoré si pre neho žiaci pripravili. Ďakujeme Mikulášovi a jeho pomocníkom za spríjemnenie vyučovania a za naladenie sa na vianočnú atmosféru.

          • Plavecký kurz 

          • Triedy tercia, kvinta a 1.A  sa v dňoch 28.11.- 2.12.2022 zúčastnili plaveckého kurzu. Každý mal možnosť naučiť sa nový plavecký štýl, vylepšiť si plaveckú techniku, kondíciu a zároveň si trochu oddýchnuť od školských povinností. Všetci výborne zvládli aj záverečné preteky a plavci pretekári nám predviedli, ako to má vyzerať. Plávanie je nielen zdraviu prospešný šport, ale môže nám v kritickej situácii aj zachrániť život, takže nezaspať na vavrínoch a plávať, plávať, plávať... kým nám plaváreň nezatvoria.

          • Náboj Junior

          • 25.11.2022 sme boli už po ôsmykrát jedným z organizátorov populárnej medzinárodnej matematicko - fyzikálnej súťaže základných škôl a nižších ročníkov osemročného gymnázia – Náboj Junior. V tomto školskom roku súťaž prebiehala na Slovensku a ďalších siedmych krajinách Európy.  U nás sa  tejto súťaže zúčastnilo 12 tímov – 2 tímy našej školy ( trieda kvarta) a tímy zo ZŠ z Pionierskej 4, Valaskej, Čierneho Balogu, Revúcej, Beňuša a Podbrezovej. Žiaci riešili zaujímavé úlohy z matematiky a fyziky. S náročnejšími zadaniami im pomáhali žiaci nášho gymnázia z vyšších ročníkov.

            V rámci okresu Brezno zvíťazil tím našich kvartánov, v zložení M. B. Elegańczyk, J.Pančík, T. Pôbiš, M. Štulrajter. V celoslovenskom poradí skončili na výbornom 25. mieste zo 417 tímov. V medzinárodnom rebríčku skončili na vynikajúcom 85. mieste z takmer 1500 tímov.

            Naše gymnázium bolo  v konečnom poradí veľmi úspešné. Okrem prvého miesta sme získali aj štvrté miesto v zložení M. Vician, M. Lysina, M. Chovanec, P. Pekár (trieda kvarta). V celoslovenskom poradí skončili na peknom 124. mieste zo 417 tímov.

            Žiakom sa súťaž veľmi páčila, hoci niektoré témy ešte nepreberali, ale po vysvetlení organizátormi zvládli aj náročnejšie témy. Pozitívne hodnotili tímový spôsob riešenia, odniesli si  nové skúsenosti a spoznali nových kamarátov (možno budúcich spolužiakov v štúdiu na našej škole). Všetci sa už tešia na  budúci ročník tejto podnetnej súťaže. Skús to aj Ty a zaži túto neopakovateľnú atmosféru matematiky a fyziky.

            V mene celej školy všetkým súťažiacim gratulujeme.