• Športová olympiáda mládeže o pohár predsedu BBSK

          • Banskobystrický samosprávny kraj zorganizoval historicky prvú Športovú olympiádu mládeže o pohár predsedu BBSK, ktorá sa uskutočnila 29. 9. 2022. Na pôde Strednej športovej školy v Banskej Bystrici sa stretlo viac ako 200 športovcov zo všetkých 13 okresov kraja.  Kolektívy dievčat si zmerali sily v stolnom tenise, chlapci v malom futbale, jednotlivci súťažili v atletike, konkrétne v behu na 50 metrov, v skoku do diaľky a vo vrhu guľou.

            Žiaci nášho gymnázia sa v rámci výberu okresu Brezno predstavili v atletike. Naši atléti boli úspešní vo vrhu guľou a v skoku do diaľky. Získali sme tri tretie miesta, Viktória HudecováTomáš Šarina vo vrhu guľou a Matej Koštial v skoku do diaľky.

            Blahoželáme

          • Naši žiaci na medzinárodnom veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania GAUDEAMUS AKADÉMIA Bratislava 2022

          • Výber vysokej školy je nielen vážnym rozhodnutím, ale v súčasnosti aj pomerne náročným. Absolventi stredných škôl si vyberajú z veľkého počtu verejných, štátnych a súkromných vysokých škôl tu na Slovensku ale i v zahraničí.

            Dňa 4. 10. 2022 sa žiaci tretieho a  štvrtého ročníka štvorročného štúdia a tiež siedmeho a ôsmeho ročníka osemročného gymnázia zúčastnili XXV. ročníka Európskeho veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania GAUDEAMUS AKADÉMIA, konaného v Bratislave. Žiaci mali príležitosť zorientovať sa v možnostiach štúdia na slovenských a zahraničných školách a v neposlednom rade najmä poradenský servis a testovacie centrum.

            V priestoroch Incheby malo svoje stánky viac ako 250 vystavovateľov. Okrem prezentácii VŠ  si mohli žiaci vybrať aj z ponuky na zamestnanie, brigády aj jazykové pobyty.

            Žiaci mali možnosť priamo klásť zvedavé otázky ohľadom štúdia na školu o ktorú prejavujú záujem. Veríme, že veľtrh  pomohol pri ich rozhodovaní.   

            Sprievodnou akciou bola aj prehliadka SNM - Prírodovedného múzea v Bratislave.

          • Dobrý deň, pán Štúr

          • Poslednú septembrovú stredu sme sa my, žiaci 2.A triedy, vybrali do breznianskej synagógy na výstavu o významnom predstaviteľovi novodobých slovenských dejín. Dozvedeli sme sa mnoho nových zaujímavých informácií o jeho živote, štúdiu, tvorbe a o jeho politickom pôsobení. Spolupracoval s ďalšími významnými osobnosťami slovenskej literatúry i národného života.Texty boli doplnené ilustráciami a vzácnymi dobovými fotografiami, ktoré zachytávali všetky dôležité obdobia jeho života.Celá výstava nás veľmi zaujala, odniesli sme si mnoho nových poznatkov a budeme sa tešiť na ďalšie výstavy.Celkový dojem z výstavy bol ešte umocnený zaujímavým prostredím synagógy, ktoré je veľmi vhodné na takéto podujatia.

            L.Medveďová, K.Weissová, P.Kerestényová 2.A

          • Začiatok školského roka

          • Školský rok začína 5.9.2022, tradične o 7.45 sa stretneme v triedach. Žiaci primy a prvého ročníka prídu do tried - I.A sa nachádza na prízemí vpravo, prima na prvom poschodí vedľa riaditeľne (keď vyjdete po hlavnom schodišti - vľavo). Žiak sa preukáže písomným vyhlásením o bezpríznakovosti https://www.minedu.sk/data/att/24230.pdf. Dostanete rozvrh a učebnice. Čo sa týka stravovania, je možné sa stravovať na Hotelovej akadémii, alebo na Strednej odbornej škole techniky a služieb (je potrebné sa prihlásiť v jedálni).

            Užívajte ešte posledný prázdninový víkend a v pondelok sa na Vás tešíme !!!

          • Príprava na Cambridge skúšky

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            aj budúci školský rok 2022/2023 bude pokračovať spolupráca našej školy s jazykovou školou Universa z Banskej Bystrice. Certifikovaní lektori budú pripravovať našich žiakov na medzinárodné skúšky z anglického jazyka na úrovniach B2 a C1. Kurzy budú prebiehať v budove našej školy po vyučovaní. V prípade záujmu je potrebné aby žiaci prišli 16. 6. 2022 o 14:00 do jazykovej učebne 1 na pohovor na zaradenie do skupiny. Viac informácií získate u svojich vyučujúcich anglického jazyka, prípadne vo štvrtok na stretnutí so zástupcami školy.

            S pozdravom,V. Chovancová PK Anglický jazyk

          • 2.kolo prijímacích skúšok

          • Riaditeľ Gymnázia Jána Chalupku vyhlasuje 2. kolo prijímacích skúšok do 1.ročníka štvorročného  štúdia pre školský rok 2022/2023.

            Prihlásiť sa môžu žiaci  9.ročníka ZŠ, ktorí sa neumiestnili na strednej škole po 1. kole prijímacieho konania.

            Počet voľných miest: 4

            Terím podania prihlášky - do 20.6.2022 (listinne alebo elektronicky cez EduPage)

            Termín konania prijímacej skúšky:

                                                              21.6.2022 o 8.00 hod. v budove Gymnázia Jána Chalupku.

          • Okresné kolo v atletickom štvorboji

          • V piatok 20.5.2022 sa žiaci prímy a sekundy zúčastnili okresného kola v atletickom štvorboji. V hode raketkou obsadil Martin Pančík 3.miesto a Lenka Ponická 2.miesto. Po celkovom súčte bodov v jednotlivých disciplínach sa Lenke Ponickej podarilo získať pekné 3.miesto. 

        • Podporte Ukrajinu
          • Podporte Ukrajinu

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            od pondelka 9. 5. 2022 bude v našej škole prebiehať zbierka pre utečencov z Ukrajiny. Chceli by sme Vás preto poprosiť o dobrovoľný príspevok vo forme trvanlivých potravín a drogérie. Žiaci zapojení v programe DofE, budú pomoc zbierať v jazykovej učebni ANJ 1 (na dolnom poschodí) každý deň od 10:15 - 10:35. Každý piatok budú vyzbierané veci distribuované prostredníctvom klastra Horehronie tým, ktorí ich potrebujú. Vopred Vám ďakujeme a veríme, že Vám osud ľudí v núdzi nie je ľahostajný.

            Trvanlivé potraviny:

            konzervy (akékoľvek), paštéty
            instantné kaše
            trvanlivé mlieko, cereálie
            cestoviny, strukoviny
            omáčky na cestoviny
            instantné polievky
            múka, cukor, soľ, olej
            ryža
            minerálne vody
            dlhotrvanlivý chlieb/sucháre/knäckerbrot .....

            Drogéria:
            krémy a iná kozmetika najmä pre ženy a deti
            pracie prášky
            čistiace prostriedky
            zubné kefky, pasty
            hygienické vreckovky, toaletný papier
            šampóny...

          • 1. ročník historickej exkurzie GJCH

          • 28. 4. 2022 sa uskutočnil prvý ročník historickej exkurzie GJCH. 13 študentov z tried III.A a septima, ktorí navštevujú semináre z dejepisu si pod vedením PhDr. Romana Nepšinského, PhR., upevňovali svoje poznatky zo stredovekých dejín priamo v priestoroch Zvolenského zámku. Následne preskúmali štruktúru a usporiadanie historických centier Zvolena a Banskej Bystrice. Nálada bola vynikajúca a študenti si okrem cestovateľských zážitkov vyskúšali výučbu dejepisu aktívnym spôsobom. Veríme, že tento aktívny prístup k štúdiu dejepisu využijú do budúcnosti aj ďalší študenti našej školy.

          • PRIDAJTE SA K ZBERU POUŽITÝCH ZUBNÝCH KEFIEK

          •   Viete, že hoci použité zubné kefky hodíte do komunálneho odpadu alebo do kontajnerov určených na plast, väčšinou aj tak skončia v spaľovni či na skládke?

            Sú totiž vyrobené z rôznych druhov plastov, ktoré nikto od seba neoddeľuje. 

            Chcete použité zubné kefky premeniť na niečo zmysluplné ?

            Spoločnosť CURAPROX recykluje plastové rúčky kefiek svojej značky na koše na triedený odpad a hlavičky a kefky iných značiek využíva na testy na výrobu záhradného nábytku. 

            V rámci projektu Eko Alarm za každých sto akýchkoľvek vyzbieraných zubných kefiek získa naša škola od spoločnosti CURAPROX jeden kôš na triedenie odpadu vyrobený práve zo zubných kefiek.

            Kde môžete priniesť použitú zubnú  kefku?

            Zberné boxy, do ktorých môžete vhodiť použité zubné kefky, sa nachádzajú na druhom poschodí našej školy.  Žltá krabica slúži na zber CURAPROX kefiek a biela na ostatné  kefky.

            Zber zubných kefiek začína  3. mája 2022.

            Bližšie informácie získate od svojich spolužiakov z kolégia Zelenej školy alebo na stránke https://aprilmagazin.curaprox.com/co-sa-stane-s-kefkou-curaprox-ked-dosluzi-pozrite-sa-ako-vznikne-novy-produkt/

            Pozrite si aj krátke video: https://cloud.curaprox.sk/d/f/577352994994042526

          • Návšteva Európskeho parlamentu v Štrasburgu

          • Viete ako funguje Europarlament? Naši žiaci, Martin Kopčány (septima), Anna Bížová (septima), Veronika Predajňová (3.A) a Alžbeta Babicová (3.A), sa o tom šli presvedčiť 5. až 7. apríla na vlastné oči priamo do Štrasburgu vďaka iniciatíve europoslanca pána Roberta Hajšela.

            Po namáhavej šestnásťhodinovej ceste autobusom na našich študentov v Štrasburgu okrem iného čakala krátka prednáška o fungovaní Európskeho parlamentu, diskusia s europoslancom Robertom Hajšelom na témy dátový roaming, fungovanie europoslancov v europarlamente v Bruseli a Štrasburgu, ale aj o aktuálnych témach ako je vojna na Ukrajine, výhody a nevýhody prípadného vstupu tejto krajiny a iných štátov do Európskej únie. Ďalej sa študenti presunuli priamo do rokovacej sály, kde naživo sledovali aktuálnu diskusiu. Mali aj príležitosť vypočuť si príspevky europoslanca Martina Hojsíka a komisára Maroša Šefčoviča k aktuálnym otázkam.

            Po návšteve Európskeho parlamentu nasledovala prehliadka tohto alsaského mesta so silným kultúrnym vplyvom ako francúzskej, tak aj nemeckej kultúry. Navštívili kedysi najvyššiu katedrálu na svete, rovnomennú s parížskou katedrálou, Notre-Dame. Následne si počas plavby loďou po riekach Štrasburgu pospájaných kanálmi už od začiatku druhej polovice 19. storočia mohli vychutnať scenériu celého mesta s tradičnými domčekmi zo 17. storočia. V neposlednom rade si naši študenti vychutnali aj prehliadku obrazov v paláci Rohan, takzvanom malom Versailles Alsaska.

            Ďakujeme za možnosť zúčastniť sa tejto zaujímavej a poučnej exkurzie a tešíme sa na ďalšie stretnutia.

            Anna Bížová - septima

          • Eko projektový deň

          • Nie všetky dni v škole sú iba o učení sa obyčajných predmetov, aké všetci poznáme. Niekedy to je aj o tom, ako si rozšíriť  obzory a naučiť sa byť viac ohľaduplný nielen voči ľudom, ale aj voči životnému prostrediu. Presne o tom bol aj projektový deň 17. marca 2022 u nás na gymnáziu.

            Program sa skladal z niekoľkých prednášok pripravených staršími študentmi a učiteľmi, ale aj zo zábavných hier a tvorivých dielní. Aktivity boli určené žiakom primy až tercie a boli súčasťou projektu Zelená škola, v ktorom sme zapojení už niekoľko rokov.

            Na prednáškach sa naši mladší spolužiaci zdokonalili v rôznych odvetviach ekológie. Hlavu im zamotala napríklad pyramída efektívnosti alebo vodná stopa. Zopakovali si, ako správne triediť odpad, rozlíšiť separáciu od recyklácie a tiež si uvedomili, aké ohromné množstvo vody sa míňa na výrobu potrebných, ale aj nepotrebných predmetov. Aby však celý deň len nesedeli v triedach, časť výučby prebiehala aj von na školskom rozkladisku odpadkov, kde mali možnosť zúčastniť sa malého kvízu. Študenti si mohli tipnúť, ako dlho trvá jednotlivým materálom, kým sa v prírode úplne rozložia. Vedeli ste, že najrýchlejšie sa rozpadne jablková šupka, ale naopak, takej plastovej fľaši to trvá až niekoľko stoviek rokov?

            Z teoretickej výučby sme sa ďalej presunuli na zábavnejšiu časť programu. Pre žiakov boli pripravené tri rôzne hry. Súťažili v prenášaní vody cez prekážku, museli sa zmestiť do čoraz menšieho priestoru a triedili odpad do správnych košov. Každá z týchto hier bola zameraná na nejaký svetový problém, napríklad ten, že ľudia v rozvojových krajinách musia vodu nosiť desiatky kilometrov do svojich dedín, deforestáciu a lesné požiare a nesprávne triedenie odpadu.

            Na poslednej aktivite študenti navštívili tvorivé dielne, kde ich starší spolužiaci vytvárali voskové obrúsky zo starých obliečok alebo oblečenia. Takéto obaly na jedlo vedia spoľahlivo a hlavne ekologicky nahradiť servítky či sáčky. Okrem toho sa počas celého dňa zapájali do debát, kde spoločne uvažovali nad tým, ako by vedeli zlepšiť svoje správanie k životnému prostrediu a znížiť produkciu odpadu doma, ale aj v škole.

            Projektový deň bol ukončený spoločnou diskusiou, počas ktorej žiaci svoje poznatky z celého dňa sformulovali do jednoduchých pravidiel, takzvaných enviroštandardov, ktoré sa bude spolu s nimi snažiť napĺňať celá škola. Veríme, že novonadobudnuté poznatky budeme všetci plne využívať a šíriť ďalej.

                                                                                                                      Veronika Slivková - septima

             

          • Kvarta na horách

          • Tretí marcový týždeň v tomto roku sa v kvarte niesol v znamení lyžovania. V pondelok sme nastúpili pred školou do autobusu, ktorý nás vyviezol na Čertovicu, kde sme strávili nasledujúcich 5 dní. Okrem lyžovania a bežkovania sme trávili čas aj zimnou turistikou, odbornými prednáškami o lyžovaní, nacvičovali sme si prvú pomoc so záchranármi a chlapci z horskej služby nám vysvetlili ako sa správať na horách v zime aj v lete. Najviac sa nám páčili praktické ukážky oživovania na figuríne ako aj obliekanie si jaskyniarskeho výstroja... Počasie nám prialo o čom svedčia aj fotky, takže sme si poriadne užili spoločne strávené chvíle na svahu ako aj na chate. Ďakujeme pánovi Ivankovi s rodinou a personálom za pohostinnosť, pánovi Citterbergovi za pomoc pri učení lyžovania, ZRPŠ za poskytnutie príspevku na nákup cien na lyžiarske preteky, ktoré sa uskutočnili posledný deň a v neposlednom rade našim učiteľom, ktorí s nami strávili nezabudnuteľných 5 dní na horách.

            Trieda Kvarta

          • Krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • Po úspešnom školskom a okresnom kole Olympiády v nemeckom jazyku sa žiaci našej školy zúčastnili krajského kola ONJ. Súťaž prebiehala online: písomná časť formou testu, ktorého súčasťou bolo aj počúvanie s porozumením. Pre piatich súťažiacich v každej kategórii, ktorí v písomnej časti získali najvyšší počet bodov, sa konala aj ústna časť súťaže prostredníctvom videokonferencie v platforme ZOOM. Chceme poďakovať našim žiakom - úspešným riešiteľom, ktorí reprezentovali našu školu vo svojej kategórii: 

            • kategória 2A – Lukáš Kvietok z kvinty,
            • kategória 2B – Andrej Ján Kovács zo septimy,
            • kategória 1C (germanofónni žiaci) – David Hugo Hofer z prímy.

            Zároveň chceme zagratulovať Davidovi Hugovi Hoferovi, ktorý sa umiestnil vo svojej kategórii na krásnom 2. mieste.

            Ďakujeme a srdečne gratulujeme!

            PK NEJ

          • Zapoj sa do Ekoolympiády!

          • Ekoolympiáda je projekt realizovaný cez webovú aplikáciu https://hra.ekoolympiada.sk/, ktorá je sprístupnená všetkým zdarma.

            Záujemcovia sa zaregistrujú a od toho momentu môžu on-line trénovať, čiže si vyskúšať vedomosti a odpovedať na otázky. Každý týždeň je venovaný inej dôležitej téme ako napr. VODA, BIODIVERZITA, ODPAD, KLIMATICKÁ ZMENA.

            Ostré súťažné kolá sa uskutočnia v mesiaci marec.

            Výhercovia pocestujú na exkurziu do jednej z najudržateľnejších budov na svete, sídla Medzinárodného olympijského výboru (Lausanne, Švajčiarsko).

            Navyše v každej vekovej kategórií bude odmenených ďalších 5 študentov vecnými cenami.

            Všetky potrebné informácie ako byť úspešný v súťaži sú uvedené na: www.ekoolympiada.sk/pravidla