• Prijímacie skúšky pre budúci školský rok

          • Chceli by sme Vás informovať o termínoch prijímacích skúšok na štvorročné a osemročné štúdium:

            do 28.2. 2022 riaditeľ SŠ zverejní kritériá na prijatie

            do 20.3. 2022 zákonný zástupca žiaka podáva prihlášku na SŠ cez svoje rodičovské konto EduPage ( to, ktoré máte na základnej škole)

            Prijímacie skúšky:

            - 1. termín: 2.5. 2022

            - 2. termín 9.5. 2022

          • Z hodín ETV v novom roku 2022

          • Na prvých hodinách ETV v novom roku 2022 si žiaci vymenili novoročné priania a v niektorých triedach aj darčeky. Na výrobu darčekov mali použiť veci, ktoré by inak vyhodili. Najviac kreativity prejavili žiaci tercie, sekundy, primy, 1.A a aj kvarty. Žiaci 2.A a  kvinty novoročné vinše posielajú celému kolektívu školy.

          • 14. ročník Internetovej matematickej olympiády – dopadol pre našu školu excelentne!

          • Dňa 30. novembra 2021 sa tri naše družstvá zapojili do Internetovej matematickej olympiády, ktorú každoročne organizuje Ústav matematiky FSI VUT v Brne a je určená pre stredoškolákov  v Českej a Slovenskej republike. V konkurencii 190 škôl sa naše tímy vôbec nestratili. Pod kapitánskym vedením septimána Martina Kopčányho, jeho družstvo obsadilo vynikajúce 5. miesto v rámci celej súťaže a 2. miesto v rámci škôl zo Slovenskej republiky. Úspešné družstvo tvorili  žiaci z triedy septima – A. Bížová, S. Havlíček, Š. Jech, E. Macková, M. Pôbiš a T. Siman.

            Aj ďalšie družstvo pod vedením Zuzany Svinčiakovej z II. A triedy skončilo v prvej polovici výsledkovej listiny, ktorej členmi boli R. Košičiar, L. Medveďová, J. Šalko z triedy I. A  a J. Jurošová, S. Kubandová a L. Kupcová z triedy kvinta.

            Tretie družstvo pod vedením kapitána Romana Gála zo septimy sa tiež  nestratilo. Tím ďalej tvorili M. Kónya, M. Kováčik, R. Mundier a P. Strigáč z triedy III. A a T. L. Fillo a M. Porhajaš z triedy sexta.

            Všetkým súťažiacim blahoželáme, zvlášť prvému tímu a ďakujeme všetkým za ich úspešnú reprezentáciu našej školy v rámci Slovenska ale i v Českej republike. Prajeme všetkým ďalšie vynikajúce umiestnenia v súťažiach, veľa úspechov v štúdiu i osobnom živote. 

          • Internetová matematická olympiáda

          • Dnes naše tri družstvá zabojovali v medzinárodnej súťaži Internetová matematická olympiáda. Súťaž sa koná každý rok v rámci Čiech a Slovenska. Súťažiaci z tried kvinta, I.A, sexta, II.A, septima a III.A mali 120 minút na vyriešenie 10 rozmanitých matematických úloh. Ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme im veľa úspechov.

          • Viete, čo je to Špongia?

          • Špongia je(okrem veci, ktorá slúži na zotieranie kriedy z tabule a sem-tam na ohadzovanie) súťaž v programovaní počítačových hier pre študentov základných a stredných škôl na Slovensku.

            Súťažiaci majú 17 dní na to, aby na zadanú tému urobili najlepšiu hru, akú dokážu. Súťaž každoročne usporadúva škola pre mimoriadne nadané deti ŠpMNDaG v Bratislave. Tento ročník súťaže sa konal už šesnásty raz v čase od 22. októbra do 8. novembra  dištančnou formou – príčina je jasná – zhoršujúca sa pandemická situácia.

            Súťaž prebiehala tak, že účastníci mali najprv čas na naprogramovanie hry na danú tému, následne organizátori tieto hry testovali a nakoniec sa konali prezentácie odovzdaných hier a vyhodnotenie. Našu školu v tejto súťaži zastupoval tím zložený zo žiakov septimy: Martin Kopčány, Andrej Praslička, Michal PôbišMatúš Páleník, Veronika SlivkováTomáš Siman.

            Tím v tomto zložení obsadil  vynikajúce prvé miesto s hrou Steal The Style.

            Hlavným cieľom tejto hry je ukradnúť vzácne predmety z troch rôznych budov, pričom hráč sa môže pohybovať len do rytmu hudby.

            Ako odmenu za svoju snahu naši žiaci dostali trofej v tvare špongie a vecné ceny vrátane zberateľskej edície hry Spongebob BFBB Rehydrated, troch tričiek českého vývojového štúdia Ashborne Games, troch kópií hry Comanche, sady šípok a hernej myšky.

            Viac info o súťaži: https://www.smnd.sk/mikey/PHP/spongia/spongia_2021/index.php

            Odkaz na stiahnutie víťaznej  hry: https://drive.google.com/file/d/1MABGHqMuOV4GNxAKmStJeJuysN9f1xL0/view?usp=sharing

            Trailer hry: https://youtu.be/8MQnyIEnUAg

            Šikovným septimánom k víťazstvu blahoželáme a dúfame, že budú pokračovať vo svojom snažení na poli programovania počítačových hier.

          • (Ne)obyčajný bazár

          • Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko vody na sebe nosíte? Mnohí z nás netušia, že sa pri výrobe jedného kusu oblečenia spotrebujú tisícky litrov vody. Táto voda, ktorá je v oblečení „ukrytá“, sa nazýva virtuálna voda. Vedeli ste, že na výrobu bavlneného trička je potrebných 2700 l vody, čo predstavuje spotrebu pitnej vody jednej osoby približne na 2,5 roka? Poznáte koľko virtuálnej vody sa skrýva v páre riflí, topánok, ponožiek alebo v jednej mikine?

            Údaje o virtuálnej vode v oblečení sú šokujúce. Svoju vodnú a uhlíkovú stopu však môžeme znížiť kúpou alebo výmenou second-hand oblečenia. Na našej škole preto organizujeme už po druhý krát aktivitu (Ne)obyčajný bazár, ktorej cieľom je minimalizovať textilný odpad a šetriť životné prostredie. Zber noseného oblečenia prebieha na škole od 08.11. do 30.11. 2021, samotný bazár sa uskutoční v decembri a počas jeho trvania bude možné si zakúpiť nosené oblečenie za symbolické ceny alebo uplatniť výmennú poukážku. Viac informácií nájdete na informačnom letáku. Tešíme sa na Vašu účasť.

          • Na stupienku víťazov Medzinárodnej matematickej olympiády náš nadaný septimán Martin

          • Martin Kopčány sa  v pondelok 18.10.2021 zúčastnil slávnostného vyhodnotenia medzinárodných olympiád a postupových súťaží, ktoré bolo spojené s prijatím u prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Pani prezidentka zablahoželala zlatým, strieborným a bronzovým medailistom k úspechom a vyzdvihla, že naplno rozvíjajú svoj talent. Zároveň vyslovila vieru, že bez ohľadu na ďalšiu profesionálnu dráhu nezabudnú na to, odkiaľ prišli, na svojich rodičov a učiteľov, ktorí najviac vytvárali podmienky pre ich napredovanie.

            Medzinárodná matematická olympiáda (IMO) sa konala 14. – 24. 7. 2021. Oficiálnym organizátorom bolo mesto St. Petersburg, ale súťaž  prebiehala online z domácich krajín. Slovenská delegácia v konkurencii 107 štátov bojovala o medaily z priestorov IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže v Bratislave, ktorá v spolupráci so Slovenskou komisiou Matematickej olympiády zabezpečuje účasť talentovaných Slovákov  na tejto medzinárodnej súťaži.

            Počas  dvoch súťažných dní študenti riešili náročné matematické úlohy pod dohľadom vedúcich delegácie. Celý priebeh súťaže bol pozorne snímaný  kamerami, prostredníctvom ktorých organizátori dozerali na dodržiavanie prísnych pravidiel.

            Viac na: https://www.iuventa.sk/olympiady-1/matematicka-olympiada/70-rocnik-mo-2020-2021/

            v článku: Matematické talenty uspeli na medzinárodnej súťaži a odnášajú si dve strieborné a dve bronzové medaily.

            Náš Martin Kopčány, žiak septimy, vybojoval pre Slovensko bronzovú medailu.

            Martinovi ďakujeme za reprezentáciu našej školy ale i Slovenska a želáme mnoho ďalších úspechov na poli  matematiky i v osobnom živote.

          • Ani korona ich nezastavila

          • Naši Dofáci, ktorí usilovne pracovali na sebe počas minulého školského roka aj napriek tvrdším podmienkam, si boli v piatok 8.10. prevziať Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu v Banskej Bystrici. Medzi ocenenými boli: absolventi bronzovej úrovne - Jakub Bacúšan, Veronika Bodáková , Barbora Kokavcová a Terézia Kupčoková z triedy 2.A, Samuel Havlíček, Alžbeta Kvietková, Matúš Páleník, Aneta Potkányová a Veronika Slivková z triedy septima, absolventka striebornej úrovne Anna Bížová a naša prvá absolventka zlatej úrovne Lívia Zajaková z triedy septima.

            Všetkým srdečne blahoželáme!

            Tím DofE

          • Pomoc pri zariaďovaní Multifunkčného Centra pre Mladých

          • Žiaci 1.A, kvinty a sexty v mesiaci september navštívili v rámci hodín ETV budovu MCM, aby pomohli svojimi nápadmi zariadiť budovu. Svoje názory a nápady prezentovali prostredníctvom diskusie, posterov a vyplnením dotazníkov, kde niektorí uviedli, že by sa chceli na zariaďovaní MCM podieľať aj formou dobrovoľníckej práce.

          • Otvorenie školského roka 2021/2022

          • Nový školský rok začíname 2.septembra 2021 o 7.45 hod. 

            Pokyny:

            • Žiaci vstupujú do budovy v rúškach, použijú dezinfekciu pri vchode a dodržiavajú rozostupy.
            • Každý žiak má k dispozícii 2 rúška a hygienické vreckovky.
            • Žiak odovzdá triednemu učiteľovi vyplnené a zákonným zástupcom podpísané tlačivo Potvrdenie o bezpríznakovosti 20488.docx. Plnoletí žiaci podpisujú tlačivo sami.  Toto tlačivo je možné vyplniť aj prostredníctvom Edupage.
            • Žiaci, ktorí nastupujú do prvého ročníka/primy takisto odovzdajú zákonným zástupcom podpísané tlačivo Potvrdenie o bezpríznakovosti 20488.docx. Rodičia, ktorí sprevádzajú žiakov primy vypíšu a odovzdajú aj tlačivo Písomné vyhlásenie návštevníka o bezpríznakovosti 20558.docx. Tlačivá si môžete stiahnuť a vypísať doma, prípadne prázdne tlačivá budú pripravené na vrátnici. Žiaci dostanú prvý deň učebnice.

            Prajeme nám všetkým úspešný školský rok !!!



        • Erasmus+ sa blíži do finále
          • Erasmus+ sa blíži do finále

          • Projekt Erasmus+ Trvalo udržateľná strava, ktorý sme na Gymnáziu Jána Chalupku začali v roku 2018 a kvôli pandémii Covid 19 bol na rok pozastavený, sa blíži do finále.  Na konci apríla a začiatkom mája prebiehalo posledné medzinárodné vzdelávacie stretnutie žiakov a v júli sa uskutoční záverečné medzinárodné stretnutie učiteľov v Portugalsku.

            Pôvodne mala štvrtá krátkodobá výmena skupín žiakov  prebiehať na Slovensku. Všetci sme sa tešili, že v škole a vo svojich domácnostiach privítame našich zahraničných partnerov zo Španielska, Portugalska a Rakúska. Nestalo sa tak a medzinárodné vzdelávacie aktivity prebiehali virtuálnou formou 29.4., 30. 4. a 6.5. 2021.

            Samotným medzinárodným online stretnutiam predchádzalo množstvo práce a stretnutí žiakov v jednotlivých krajinách a výmena skúseností a výsledkov prác formou eTwinningu.  Ako hostiteľská krajina sme tiež museli zabezpečiť technickú stránku realizácie projektu, čo sme podľa slov hlavnej koordinátorky projektu zo Španielska zvládli výborne. (Vďaka patrí  informatikom našej školy.)

            eduresized_OBRaZOK_1.png

            Aktivity, ktoré sme realizovali:

            1.  Žiaci v každej krajine robili aktivitu, počas ktorej skúmali udržateľnosť svojich tradičných raňajok a navrhovali zmeny tak, aby sa stali udržateľné – využitie lokálnych surovín, minimalizácia spotreby mäsa a výrobkov z mäsa, využitie potravín zabalených v recyklovateľných obaloch alebo bez obalov. V medzinárodných skupinách  diskutovali o tom, či navrhnuté raňajky sú udržateľné aj v iných krajinách. Ak ich stanovisko bolo odmietavé, spolu rozmýšľali nad tým, čím by  nahradili pre nich neakceptovateľnú surovinu tak, aby raňajky boli v udržateľnej,  ale stále chutnej a  zdravej  forme.eduresized_OBRaZOK_2.png
            2. Žiaci pripravovali prezentáciu na tému Voda – zdroje vody vo svojej krajine, voda v potravinárskom priemysle a v poľnohospodárstve, virtuálna voda. Diskutovali o množstve virtuálnej vody vo svojej strave a v medzinárodných skupinách navrhovali riešenia ako šetriť vodou zodpovednou konzumáciou jedla. Svoje názory a nápady vyjadrili tiež umeleckou formou (koláže, kresby,  básne, piesne).
            3. V každej krajine sme realizovali aktivitu Vodný bar s cieľom:
            • Podporiť dodržiavanie zdravého pitného režimu.
            • Podporiť spotrebu pitnej vody z vodovodu a balených vôd zo zdroja najbližšie k bydlisku.
            • Získať poznatky o zložení minerálnych vôd.
            • Zistiť význam a funkcie minerálnej vody pre organizmus človeka.
            • Zistiť význam minerálov v ľudskom organizme a ich dopĺňanie pitným režimom

            eduresized_OBRaZOK_3.png

            Žiaci hodnotili  chuť, farbu, množstvo oxidu uhličitého, merali pH vo vzorkách vody z vodovodu, v minerálnych vodách, ktoré boli z lokálnych zdrojov, v minerálnej vode zo zdroja čo najviac vzdialeného od miesta školy, v minerálnej vode zo zahraničia. Ich úlohou bolo tiež stanoviť jej udržateľnosť.

            V medzinárodných skupinách potom prezentovali svoje práce a vyjadrili odporúčanie pre zahraničného turistu, čo má počas návštevy v danej krajine piť.

            1. Žiaci vytvárali spoločný Ekokódex, v ktorom stanovili pravidlá zodpovedného a udržateľného stravovania a spotreby s cieľom spomaliť klimatické zmeny na našej planéte a motivovať ľudí zo svojho okolia k takémuto spôsobu života.

             

            eduresized_OBRZOK_4.png

            Do virtuálnych aktivít projektu bolo zapojených 111 žiakov a 20 učiteľov zo štyroch krajín: Španielsko, Portugalsko, Rakúsko a Slovensko.

             

            Projekt Erasmus+ s názvom Trvalo udržateľná strava vošiel do histórie, ale zanechal stopu v našich žiakoch – a to vlastne bolo jeho primárnym cieľom.

            Účastníci projektu po jeho skončení odpovedali na otázky.

            1. Aký význam / zmysel podľa teba mala tvoja účasť v projekte Erasmus+ Trvalo udržateľná strava a klimatické zmeny.

             Účasť v projekte bola pre mňa veľmi významná, nakoľko som sa práve vďaka nemu mohla dozvedieť viac o témach ako sú uhlíková stopa, vodná stopa ale taktiež aj o dôležitosti lokálnych výrobkov. 

            Zmysel mojej účasti spočíval v tom, aby som rozšírila svoje vedomosti a poznatky ohľadne  vplyvu dennej stravy na klimatické podmienky. Cieľom bolo  tieto poznatky preklopiť  do praxe a šíriť ich ďalej, aby sa dostali do povedomia mojich blízkych a aby sa osveta šírila reťazovito ďalej.

             

            1. Aké aktivity ťa najviac zaujali počas virtuálnej mobility? 

             

            -Počas mojej práce v slovenskej skupine s mojimi spolužiakmi ma bavilo zisťovať akého pôvodu sú každodenné suroviny, ktoré využívame na prípravu raňajok.

            Veľa z nás si ani neuvedomovalo, že naše suroviny neprecestovali len desiatky ale  desať tisícky kilometrov, aby sme mohli mať ráno v miske müsli s mrazeným ovocím. Zaujal ma aj pohľad  študentov z iných krajín, ktorí si tiež neuvedomovali problematiku tejto situácie, kým sa nedozvedeli, koľko virtuálnej vody spotrebujú a akú malú uhlíkovú stopu by mohli mať, keby  obmedzili nakupovanie potravín zo zahraničia alebo by podporili lokálny trh a kupovali sezónne potraviny. Taktiež bolo pre mňa zaujímavé vidieť ako každá krajina zobrala spracovanie danej témy inak. 

             

            3.Ako sa ti pracovalo s našimi partnermi? V čom ťa obohatila práca v medzinárodných skupinách?

             

            Určite táto spolupráca nebola len o riešení závažných problémov globálneho stravovania, ale aj o hľadaní ciest k vzájomnej spolupráci, o spôsobe, ako využiť nápady a ukázať ich svetu a komunikovať o nich v cudzom jazyku. Zahraniční študenti mi tak isto otvorili oči s novými nápadmi na zlepšenie stravovania a pomocou ich prezentácií mi ukázali   ich spôsoby riešenia tejto problematiky.

            Práca bola niekedy náročnejšia ako som čakal, ale veľkú väčšinu času to išlo hladko. Práca v tíme bola príjemná, jazykové bariéry neboli skoro zreteľné. Potešiteľné bolo, že napriek rôznym jazykom, ktorými sme rozprávali, sme sa nakoniec vždy vedeli dohodnúť a nájsť spoločné riešenie problémov.

             

            4. Čo by si odkázal svojim spolužiakom, mali by sa zapojiť do podobného v budúcnosti? Ak áno, prečo.

            Môj odkaz ostatným študentom je: Nebojte sa skúšať nové veci. Veľa z nás chce na tomto svete dosiahnuť zmenu a preto sa iste zapojte do programu Erasmus +, ktorý k tejto zmene prispieva. Nájdete tu nové cesty a spôsoby o ktorých ste možno ešte nepočuli a máte možnosť prispieť k jednému veľkému dielu. Ja osobne, by som sa rada do takýchto projektov zapojila znovu, určite aj na vysokej škole.

            Svojim spolužiakom určite odporúčam zapojiť sa do takejto aktivity pre získanie nových poznatkov,  máte možnosť dozvedieť niečo nové o zodpovednom správaní sa voči planéte Zem, takisto aj nájsť svojich rovesníkov s podobnými názormi, hoci žijú v rôznych krajinách Európy.

             

            1. Myslíte, že po absolvovaní aktivít počas trvania Erasmus+ ste zmenili svoje stravovanie, prípadne názory na to, že môžete svojim správaním prispieť k spomaleniu klimatických zmien?

            Môžem smelo povedať, že moje stravovanie sa zmenilo k lepšiemu, kupujem si viac lokálnych produktov a tak pomáham aj prostrediu, tak isto som si všimla, že lokálna strava je pestrejšia a chutnejšia. Tiež si dávam  pozor na kupovanie produktov zo zahraničia a ak je to nevyhnutné, snažím sa kupovať produkty so značkou Fair Trade, ktorá ma upozorňuje  na to, že zamestnanci dostali zaplatené za ich prácu.   Snažím sa nabádať aj rodinu a priateľov, aby k takému stravovaniu prešli a spolu sme dosiahli zmenu, ktorá bude mať význam.

            Áno, uvedomila som si, akú za sebou zanechávam stopu a aký dopad to má na prírodu. V obchodoch som si začala viac všímať a nakupovať lokálne produkty. Taktiež som na to upozornila aj svojich rodičov.
            Myslím, že vo svete je veľmi veľa ľudí, ktoré majú zaužívané svoje jedálničky a nie sú ochotní sa ich vzdať, ale ak by každý z nás urobil aspoň malý ústupok a dával si napríklad menšiu porciu hovädzieho mäsa alebo ho nahradil inou alternatívou, určite by to zmiernilo dopad na prírodu a prispelo k spomaleniu klimatických zmien. Tiež som si všimla, že si v obchodoch častejšie čítam odkiaľ potraviny sú a podľa toho sa rozhodnem, ktorú vyberiem. 

            (O svoje názory sa s nami podelili účastníci projektu Miška, Tamara, Marián, Miloš, Anka, Veronika a Samuel).

          • Speakuj z gauča

          • Organizácia AIESEC sa rozhodla usporiadať online event zameraný na zlepšenie komunikačných zručností žiakov v anglickom jazyku pričom by mali možnosť stretnúť sa a komunikovať s ľuďmi z celého sveta na rôzne témy. Projekt Speakuj z gauča je organizovaný pre žiakov všetkých vekových kategórií, pričom by sa bral ohľad na ich úroveň angličtiny. 

            Kedy? Prvý turnus sa uskutoční v dátumoch 13.7 15.7 20.7 22.7 (okrem toho plánujeme aj druhý turnus v auguste) 

            Kde? online 

            Cena? 15 eur za turnus 

            Viac info https://aiesec.sk/speakuj-z-gauca/

          • 2. kolo prijímacích skúšok - štvorročné štúdium

          • Riaditeľ školy  (podľa § 66 ods. 7 školského zákona) rozhodol, že sa uskutoční 2. kolo prijímacích skúšok pre prijatie do 1. ročníka štvorročného štúdia.

            Prihlášky môžete posielať poštou alebo cez aplikáciu EduPage.

            Prijímacie skúšky sa uskutočnia v utorok 22. júna 2021.

            Bližšie informácie poskytneme na tel. 0903 537 513.

             

            V Brezne 30.5.2021                          PhDr. Miroslav Glembek, riaditeľ školy