• Náboj Junior

          • 25.11.2022 sme boli už po ôsmykrát jedným z organizátorov populárnej medzinárodnej matematicko - fyzikálnej súťaže základných škôl a nižších ročníkov osemročného gymnázia – Náboj Junior. V tomto školskom roku súťaž prebiehala na Slovensku a ďalších siedmych krajinách Európy.  U nás sa  tejto súťaže zúčastnilo 12 tímov – 2 tímy našej školy ( trieda kvarta) a tímy zo ZŠ z Pionierskej 4, Valaskej, Čierneho Balogu, Revúcej, Beňuša a Podbrezovej. Žiaci riešili zaujímavé úlohy z matematiky a fyziky. S náročnejšími zadaniami im pomáhali žiaci nášho gymnázia z vyšších ročníkov.

            V rámci okresu Brezno zvíťazil tím našich kvartánov, v zložení M. B. Elegańczyk, J.Pančík, T. Pôbiš, M. Štulrajter. V celoslovenskom poradí skončili na výbornom 25. mieste zo 417 tímov. V medzinárodnom rebríčku skončili na vynikajúcom 85. mieste z takmer 1500 tímov.

            Naše gymnázium bolo  v konečnom poradí veľmi úspešné. Okrem prvého miesta sme získali aj štvrté miesto v zložení M. Vician, M. Lysina, M. Chovanec, P. Pekár (trieda kvarta). V celoslovenskom poradí skončili na peknom 124. mieste zo 417 tímov.

            Žiakom sa súťaž veľmi páčila, hoci niektoré témy ešte nepreberali, ale po vysvetlení organizátormi zvládli aj náročnejšie témy. Pozitívne hodnotili tímový spôsob riešenia, odniesli si  nové skúsenosti a spoznali nových kamarátov (možno budúcich spolužiakov v štúdiu na našej škole). Všetci sa už tešia na  budúci ročník tejto podnetnej súťaže. Skús to aj Ty a zaži túto neopakovateľnú atmosféru matematiky a fyziky.

            V mene celej školy všetkým súťažiacim gratulujeme.

          • Gymnazisti prajú starším veľa zdravia a pohody

          • Ešte v mesiaci október, ktorý je mesiacom úcty k starším, sme vystúpili v reštaurácii Omega pre Jednotu dôchodcov okresu Brezno. Naši žiaci pri tejto príležitosti pozdravili našich starších spoluobčanov na slávnostnom posedení. Milka Macková, Betka Kvietková z oktávy a Samo Hudák z 3.A sa prihovorili prítomným v literárnom pásme  a prváčky - Bianka Tlučáková a Bibiana Zlúkyová pridali hudobné čísla - spev a hru na gitare. Prítomní ocenili ich vystúpenie dlhotrvajúcim potleskom.

          • Festival poézie Beniakove Chynorany

          • Dňa 10. novembra 2022 sa v Banskej Bystrici konalo výberové kolo festivalu poézie Beniakove Chynorany, festivalu, ktorý súťažnou formou prispieva k rozvoju slovenského umeleckého prednesu a objavuje mladé recitátorské talenty. Do celoštátného kola, ktoré sa uskutoční 2. – 4. decembra 2022 v Chynoranoch, postúpila aj naša žiačka Vanesa Kánová zo septimy s originálnou básňou rumunského autora Virgila Teodoresca . Vaneske blahoželáme a držíme palce v celoslovenskom finále.

          • Online Burza stredných škôl

          • Gymnázium Jána Chalupku sa zúčastní Online burzy stredných škôl BBSK dňa 23.11. 2022 v čase od 16.00 do 18.00 hod.

            So zástupcami školy môžete komunikovať cez MS Teams. Zvoľte funkciu Pokračovať v tomto prehliadači (nie cez aplikáciu MS Teams).

          • Noc odvahy

          • V noci z 27. októbra na 28. októbra sa primáni zúčastnili „Noci odvahy“, ktorú pre nich prichystali žiaci kvarty. Súčasťou akcie bolo aj tradičné nocovanie v priestoroch nášho gymnázia. Na pokojný priebeh akcie dohliadali p. učitelia Puťoš a Nepšinský. Veríme, že všetci zúčastnení si akciu užili a naladili sa na atmosféru nadchádzajúcich sviatkov.

          • Noc odvahy v sekunde

          • Noc z 21. na 22. októbra bola pre sekundu výzvou. Septima im pripravila parádnu noc odvahy. Pohybovať sa v tmavej budove v malej skupinke, riešiť úlohy, hľadať indície, získavať mapy, pomáhať si navzájom a nesplašiť sa, bolo chvíľami náročné. Septimáni si dali záležať aj na kostýmoch, dekoráciách a strašidelnej atmosfére. Po úspešnom zvládnutí úloh nasledovala sladká odmena, potom polnočné športovanie a „rozprávka“ na dobrú noc. Čakalo by sa, že všetci sladko zaspia na pohodlných žinenkách, ale niektorí mátožili celú noc.  Náročná, ale fajn akcia, na ktorú sa nezabúda.

          • Kurz pre kolégiá Zelenej školy

          • V dňoch 24.-26. 10. 2022 sme sa zúčastnili vzdelávania pre členov kolégií Zelenej školy v Zaježovej. Vyskúšali sme si mnoho zážitkových aktivít, dozvedeli sme sa veľa o pralesoch, lesoch a klimatickej zmene od ekológa a filmára Erika Baláža, o Fairtrade prakticky od režiséra, dokumentaristu, experta na komunikáciu Fairtrade z Českej republiky Stanislava Komínka a ako na úspešné občianske kampane od  občianskeho a environmentálneho aktivistu, komunikačného poradcu  Juraja Rizmana. Veľkým prínosom bola pre nás diskusia o pocitoch a  získaných  informáciách po prezretí videa Ve stínu kakaovníku   https://fairtrade.cz/ve-stinu-kakaovniku/  od Stanislava Komínka a Lukáša Bulku.

          • Úspech nášho absolventa v Kanade

          • V týchto dňoch sme sa dopočuli o menovaní pána Martina Plesníka, rodáka z Valaskej, ktorý

            študoval na našej škole v rokoch 1976-80,  za mimoriadneho profesora  na Carletonskej  Universite v Ottave, s ktorou už dlhšiu dobu spolupracuje na rôznych výskumných úlohách.  https://carleton.ca/doe/people/martin-plesnik/

            K dosiahnutému úspechu mu srdečne blahoželáme a prajeme mu veľa úspechov na univerzite, v materskej firme i v osobnom živote. 

            Pán Ing. Plesník, PhD.  vyštudoval   Elektrotechnickú fakultu STU v Bratislave a začiatku svojej kariéry pracoval ako  samostatný vývojový pracovník a konštruktér na Slovensku, no v roku 1993 sa rozhodol odsťahovať aj s rodinou do Kanady, kde žije a pracuje dodnes. Na svoju strednú školu však nikdy nezabudol a pravidelne sa zaujíma ako sa nám darí a je v kontakte aj so svojimi bývalými spolužiakmi. V roku 2016 s breznianskymi gymnazistami  besedoval o živote v Kanade (pozri článok a foto v archíve)

            Veríme, že pri najbližšej návšteve Slovenska si opäť nájde čas, aby sa s nami podelil o  životné i pracovné skúsenosti.

             

          • Exkurzia v Múzeu holokaustu

          • Dňa 19.októbra 2022 žiaci kvarty a sekundy spolu s pedagogickým dozorom (p.učitelia - Kudrnová, Kňazeová a Puťoš) uskutočnili exkurziu do Múzea holokaustu v Seredi.

            Toto múzeum vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi. Predstavuje autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov je  vagón určený na prevod dobytka, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Expozičný komplex sa nachádza v piatich pôvodných budovách pracovného a koncentračného tábora pre Židov. Múzeum zároveň slúži aj ako pamätník zavraždeným Židom zo Slovenska, pričom len táborom v Seredi ich prešlo okolo 16 000, z ktorých bola väčšina zavraždená počas holokaustu.  

            Keď sme si pozorne prezreli expozíciu, bolo nám smutno z toho, ako ľudia dokážu ublížiť ľuďom. Nikto z nás by nechcel žiť v takej strašnej dobe.

            Cestou späť sme sa zastavili aj v Nitre a obdivovali sme hrad a krásny výhľad na okolie.

             

            Natália Mešťanová a Alexandra Hanesová - kvarta

          • SUSDI projekt a osobné priateľstvá

          • Hoci už uplynul mesiac, odkedy sme nastúpili do školy, mnohí z nás ešte stále s radosťou spomínajú na leto. Po dlhých troch rokoch pandémie sme konečne v našej domovine mohli privítať priateľov zo zahraničia, či sami vycestovať za hranice Slovenska.

            Aj my-učitelia participujúci na projekte SUSDI (z ang. Sustainable diets, Trvalo udržateľná strava) v rámci programu Erasmus+, ktorý prebiehal na našej škole v rokoch  2018-2021,  sa v myšlienkach vraciame k  milej návšteve zo Sabadellu, Španielska. Pani  Montserrat Tortose, hlavnej koordinátorke tohto projektu, učarovalo Slovensko už  počas učiteľského stretnutia  SUSDI v septembri  2019. Našu krajinu  sa jej opätovne podarilo navštíviť v auguste tohto roka spolu s manželom.

            Pri potulkách za krásami Slovenska sme im robili spoločnosť aj my,  pretože ich kroky  viedli okrem Vysokých Tatier, Liptova, Banskej Bystrice a Banskej Štiavnice i sem - do Brezna. Zaspomínali sme si na spoločnú projektovú prácu, ktorá bola aj napriek pandémii úspešná. Okrem nových poznatkov, skúseností a rozvíjania jazykových zručností priniesla aj priateľstvá a obohatila náš život.

            Pani Tortosa všetkých účastníkov projektu pozdravuje.

             

            T.Kudrnová a V.Veverková,

            za tím učiteľov participujúcich na projekte SUSDI

             

          • Župná kalokagatia

          • Dňa 11.10. 2022 sa žiaci našej školy zúčastnili súťaže - Župná kalokagatia v Banskej Bystrici, kde obsadili v ťažkej konkurencii krásne 3. miesto Súťaže sa zúčastnilo 22 škôl z BBSK. Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu a blahoželáme.

          • Expedície DofE 2022

          • Tento slnečný jesenný víkend sme v dedinke Píla  ukončili tohtoročné expedície DofE. Trocha štatistiky na záver. Na deviatich expedíciách bronzovej, striebornej a zlatej úrovne sa zúčastnilo 29 žiakov. Spoznali bližšie nielen okolie Brezna, ale aj Banskej Bystrice, Zvolena, Banskej Štiavnice, Ružinej a ďalšie zaujímavé miesta. Počet kilometrov by sme ťažko určili, lebo okrem plánovaných trás, si často nedobrovoľne pridali pekných pár kilometrov navyše. Účastníci by sami vedeli najlepšie povedať, čo bolo najnáročnejšie, či búrka, zablúdenie, ťažký batoh, zodraté päty alebo noc v stane (tí októbroví vedia svoje). Všetci expedície úspešne zvládli, dokázali spolupracovať, pomáhať si. My expedičáci oceňujeme zodpovedný férový prístup a dobrú náladu, s ktorou vždy začínali aj končili expedície. Tešíme sa na ďalšie spoločné zážitky.

            I. Kňazeová a D. Struhár    

          • Paulína Bátovská Fialková navštívila alma mater

          • V stredu 5. 10. 2022 nás navštívila naša bývala absolventka – známa slovenská biatlonistka, trojnásobná účastníčka zimných olympijských hier, Paulína Bátovská Fialková. Počas besedy sa s nami podelila o svoje zážitky z čias štúdia na našej škole, kariéry či olympiád. Stretnutia sa zúčastnil výber 30 žiakov počúvajúc so záujmom Paulínino zaujímavé rozprávanie a pýtajúc sa otázky z jej života a športovej kariéry. Študentov nakoniec povzbudila svojím krásnym odkazom: „Nebojte sa snívať a vysloviť svoje ciele nahlas.“

          • Zahraničná exkurzia Poľsko

          • Dňa 26.09. 2022 sme o štvrtej ráno spolu so žiakmi III.A vyrazili na poznávaciu exkurziu do Poľska. Po prespatej ceste (a dvoch čerpacích staniciach) sme konečne dorazili do Osvienčimu. Prvá zastávka našej exkurzie bol koncentračný tábor Auschwitz I, v ktorom sme na vlastné oči videli hrôzy ktoré sa páchali počas druhej svetovej vojny. Okrem zajateckého tábora sme navštívili aj Auschwitz II Birkenau. Určite to nebolo tak ako sme si to predstavovali a každého to poznačilo inak. Po koncentračných táboroch naša cesta nasledovala do soľnej bane Wieliczka. Tam sme sa dozvedeli množstvo zaujímavých historických faktov a dostali do hĺbky 168m. To všetko vďaka našej úžasnej sprievodkyni Martuške, ktorá nás volala jej Martuškami. Po olizovaní stien v bani sme sa pomaly presunuli do hotela, v ktorom sme strávili nasledujúce dve noci. V utorok sme mali opäť s Martuškou historickú exkurziu po meste Kraków. Navštívili sme miesta ako Baziliku Božieho Tela alebo historické trhy na námestí. Všetkým sa hlavne páčila architektúra celého mesta Kraków. Po krásnom, ale náročnom dni sme sa už všetci tešili na večeru. Posledný deň našej exkurzie sme strávili v zábavnom parku Energylandia, a keď už sme boli všetci unavení z kričania nasledovala dlhá cesta domov. Po príchode do Brezna, nám všetkým bolo smutno za Poľskom a zážitkami v ňom. Avšak ako sa hovorí, všade dobre, doma najlepšie.

            V. Kánová a P.Beličák (septima)

          • 60. ročník Horehronských hier v atletike žiakov a žiačok

          • 5.10. 2022 sa na štadióne SNP na Štiavničkách v Banskej  Bystrici  uskutočnil 60. ročník Horehronských hier v atletike žiakov základných a stredných škôl v Banskobystrickom samosprávnom kraji.
            Horehronské hry patria medzi najstaršie a najmasovejšie atletické podujatie žiakov na Slovensku. Tohtoročného atletického mítingu sa zúčastnilo 373 žiakov základných škôl a 124 žiakov stredných škôl.Súťažilo sa v 13 atletických disciplínach. Obsadili sme  5 disciplín v súťažiach základných škôl(9 žiakov) a 4 disciplíny v súťažiach stredných škôl(4 žiaci). Najlepší z našich boli Viktória Hudecová, ktorá zvíťazila v skoku do výšky starších žiačok a pridala aj 2. miesto vo vrhu guľou. V skoku do výšky skočila výborných 170 cm. V súťaži dorasteniek pridala 3. miesto v behu na 800 m Klára Vozárová. Najväčším víťazstvom podujatia bolo ale nepochybne to, že mladí trávili čas plnohodnotným spôsobom a pred inými aktivitami uprednostnili zdravý pohyb. Aspoň na chvíľku.

          • Festival vedy Európska noc výskumníkov 2022

          • Po dvojročnej prestávke sa 30. 9. 2022 uskutočnil  festival vedy Európska noc výskumníkov 2022, ktorého mottom bolo „Dôverujme vede

             Zúčastnili sme sa ho aj my - sexta a II.A -  v Európa SC v Banskej Bystrici, kde nás čakal bohatý program plný prednášok, pokusov a workshopov. Dozvedeli sme sa napríklad základné informácie o výskyte a výskume pralesov na Slovensku, využití dreva pre udržateľné inovácie v produktoch a stavebníctve, pomocou virtuálnej reality sme navštívili a preskúmali niekoľko jedinečných miest na Zemi, vyskúšali sme si efektné chemické experimenty zamerané na farebné zmeny (maľovanie elektrinou, farebné banky, tajné písmo a podobne), pozorovali sme červené krvinky, svalové bunky či dokonca nervové bunky pod mikroskopom a dozvedeli sa, ako im pomôcť aby rástli a boli zdravé, vyskúšali sme si fyzikálne pokusy s minifotovoltickým panelom, s veternou energiou, s autíčkom na vodíkový a hybridný pohon a mnoho ďalších zaujímavých experimentov.

            Každý z nás si mohol vybrať zo širokej ponuky  prednášok z histórie, biológie, fyziky či ekológie. Najviac sa nás stretlo na prednáške z histórie Fašizmus po slovensky, ktorá bola zameraná na manipulatívne nástroje ľudáckej totality, propagandu a devastujúce následky ľudáckeho režimu. Prednáška tiež priblížila paralely medzi minulosťou a súčasnosťou.

            Potešilo nás, že vedeckými pracovníkmi v niektorých stánkoch, boli bývalí študenti našej školy, ktorí sa hrdo hlásili ku Gymnáziu Jána Chalupku a ocenili naše vedomosti i záujem.

            Tešíme sa na ďalší ročník festivalu vedy o rok.

          • Športová olympiáda mládeže o pohár predsedu BBSK

          • Banskobystrický samosprávny kraj zorganizoval historicky prvú Športovú olympiádu mládeže o pohár predsedu BBSK, ktorá sa uskutočnila 29. 9. 2022. Na pôde Strednej športovej školy v Banskej Bystrici sa stretlo viac ako 200 športovcov zo všetkých 13 okresov kraja.  Kolektívy dievčat si zmerali sily v stolnom tenise, chlapci v malom futbale, jednotlivci súťažili v atletike, konkrétne v behu na 50 metrov, v skoku do diaľky a vo vrhu guľou.

            Žiaci nášho gymnázia sa v rámci výberu okresu Brezno predstavili v atletike. Naši atléti boli úspešní vo vrhu guľou a v skoku do diaľky. Získali sme tri tretie miesta, Viktória HudecováTomáš Šarina vo vrhu guľou a Matej Koštial v skoku do diaľky.

            Blahoželáme

          • Naši žiaci na medzinárodnom veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania GAUDEAMUS AKADÉMIA Bratislava 2022

          • Výber vysokej školy je nielen vážnym rozhodnutím, ale v súčasnosti aj pomerne náročným. Absolventi stredných škôl si vyberajú z veľkého počtu verejných, štátnych a súkromných vysokých škôl tu na Slovensku ale i v zahraničí.

            Dňa 4. 10. 2022 sa žiaci tretieho a  štvrtého ročníka štvorročného štúdia a tiež siedmeho a ôsmeho ročníka osemročného gymnázia zúčastnili XXV. ročníka Európskeho veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania GAUDEAMUS AKADÉMIA, konaného v Bratislave. Žiaci mali príležitosť zorientovať sa v možnostiach štúdia na slovenských a zahraničných školách a v neposlednom rade najmä poradenský servis a testovacie centrum.

            V priestoroch Incheby malo svoje stánky viac ako 250 vystavovateľov. Okrem prezentácii VŠ  si mohli žiaci vybrať aj z ponuky na zamestnanie, brigády aj jazykové pobyty.

            Žiaci mali možnosť priamo klásť zvedavé otázky ohľadom štúdia na školu o ktorú prejavujú záujem. Veríme, že veľtrh  pomohol pri ich rozhodovaní.   

            Sprievodnou akciou bola aj prehliadka SNM - Prírodovedného múzea v Bratislave.

          • Dobrý deň, pán Štúr

          • Poslednú septembrovú stredu sme sa my, žiaci 2.A triedy, vybrali do breznianskej synagógy na výstavu o významnom predstaviteľovi novodobých slovenských dejín. Dozvedeli sme sa mnoho nových zaujímavých informácií o jeho živote, štúdiu, tvorbe a o jeho politickom pôsobení. Spolupracoval s ďalšími významnými osobnosťami slovenskej literatúry i národného života.Texty boli doplnené ilustráciami a vzácnymi dobovými fotografiami, ktoré zachytávali všetky dôležité obdobia jeho života.Celá výstava nás veľmi zaujala, odniesli sme si mnoho nových poznatkov a budeme sa tešiť na ďalšie výstavy.Celkový dojem z výstavy bol ešte umocnený zaujímavým prostredím synagógy, ktoré je veľmi vhodné na takéto podujatia.

            L.Medveďová, K.Weissová, P.Kerestényová 2.A