• Majstrovstvá Slovenska stredných škôl 2023

          • Naši florbalisti sa na majstrovstvách Slovenska stredných škôl vo florbale, ktoré sa uskutočnili 2.5.2023 - 3.5.2023 v Trenčíne, umiestnili na peknom piatom mieste. Ďakujeme za reprezentáciu školy a blahoželáme.

          • Celoštátne kolo Olympiády ľudských práv

          • V dňoch 18.4 - 20.4.2023 nás naša žiačka Lívia Zajaková úspešne reprezentovala na celoštátnom kole olympiády ľudských práv v Omšení. V konkurenci 59 účastníkov z celého Slovenska sa umiestnila na krásnom 10.mieste a bola najvyššie umiestnená z nášho kraja. Okrem toho si odniesla cenu BISLA v písaní eseje.  Srdečne blahoželáme!

          • Exkurzia Južná Morava 13.-14.4.2023

          • Pohladkali ste niekedy raju?

            Alebo ju kŕmili rovno z dlane? Žiaci prímy, sekundy a niektorí aj z tercie a kvarty si to mohli vyskúšať v ZOO v Zlíne. Dozvedeli sa aj prečo má žirafa „tesnú kožu“ a ako napríklad supy reagujú na stres. Zlín sme si mohli pozrieť aj z kedysi druhej najvyššej budovy v Európe, Baťovho mrakodrapu. Druhý deň v Mikulove sme videli v akom obrovskom sude sa skladovalo víno a v Ledniciach sme sa prešli po nádhernom zámku. V zámockom skleníku medzi exotickými rastlinami sme objavili aj 500 ročnú palmu. Žiaľ daždivé počasie nám nedovolilo prechádzať sa po záhradách alebo vystúpiť na minaret, ale i tak bola exkurzia pestrá a zaujímavá. Aspoň máme dôvod sa sem ešte niekedy vrátiť.

          • Mladý Európan 2023

          • Skvelé správy z Banskej Bystrice, naši študenti Tomáš Trunek, Alexandra Račeková a Jakub Bacúšan dnes vyhrali prvé miesto v regionálnom kole vedomostnej súťaže Mladý Európan 2023 a postupujú tak na celoslovenské kolo do Prešova. Ďakujeme za skvelú reprezentáciu a na celoslovenskej súťaži držíme palce.

          • Divadelné predstavenie Last Wish

          • V posledný deň vyučovania pred Veľkou nocou, dňa 05.04. 2023, sme so žiakmi primy, sekundy, tercie, kvarty a vybranými žiakmi zo sexty a II.A vycestovali do Banskej Bystrice za kultúrou. Divadelné centrum pre nás pripravilo anglicko-slovenskú inscenáciu s názvom Last Wish,  ktorej dej sa sústredil, ako prezrádza samotný názov, na plnenie posledného želania pána Kinga jeho deťmi. Humorné spracovanie divadelného predstavenia a príjemná atmosféra v divadle nám zaručili dobrú náladu na zvyšok dňa. Pre mladších žiakov bola návšteva divadelného predstavenia v cudzom jazyku prvou návštevou tohto druhu v živote. Veríme, že sa im predstavenie páčilo, ukázalo im, že angličtina sa môže učiť aj hravou formou a motivovalo ich v ďalšom štúdiu.
            PK ANJ

          • Okresné kolo biblickej olympiády

          • Blahoželáme trojčlennému družstvu k 1. miestu Biblickej olympiády okresného (dekanátneho) kola a postupu na krajské (diecézne) kolo.

            Gymnázium (2. kat. - pre SŠ)

            Radovan Košičiar, 2.A

            Adam Čižmár, sexta

            Alexandra Kopčányová, kvinta

             

            Blahoželáme trojčlennému družstvu k 2. miestu Biblickej olympiády okresného (dekanátneho) kola.

            Gymnázium (1.kat. od primy po kvartu)

            Dávid Čižmár, tercia

            Lukáš Kamenský, tercia

            Matej Poliak, kvarta

        • Online prípravný kurz na prijímacie skúšky - pre deviatakov a piatakov zo ZŠ
          • Online prípravný kurz na prijímacie skúšky - pre deviatakov a piatakov zo ZŠ

          • Chceš sa dobre pripraviť na prijímacie skúšky? Ponúkame bezplatný online kurz, ktorý bude prebiehať v mesiacoch február - apríl vždy v stredu alebo štvrok o 17.00 hodine (jeden týždeň v stredu, ďalší týždeň vo štvrtok - bude sa to striedať).  Prvé stretnutie sa už uskutočnilo, ale stále sa môžeš pridať.

            Čo musíš urobiť?

            • napíš mail na prijimacky@gymbrezno.eu,
            • uveď svoje meno, či máš záujem o štvorročné alebo osemročné štúdium a mailovú adresu, z ktorej sa budeš prihlasovať,
            • pokyny na prihlásenie  dostaneš mailom deň pred začiatkom kurzu,
            • informovať sa môžeš na tel. 0903537513,
            • ak by si nedostal mail s prihlasovacími údajmi, skontroluj aj spam(nevyžiadanú poštu).
          • Stopy života

          • Deň 22. Február 2023 sa na našej škole niesol v znamení významnej osobnosti Slovenska. Spoločnosť Milana Rastislava Štefánika v spolupráci s našou školou usporiadala dejepisnú súťaž o našom velikánovi s názvom Stopy života o pôsobení a význame Milana Rastislava Štefánika.
            25 náročných otázok za čo najkratší čas v konkurencii ďalších výborne pripravených tímov zvládli najlepšie naši žiaci (ako v kategórii základných tak aj stredných škôl). Odmenou im bude nielen exkurzia na Bradlo, kde je Štefánik pochovaný, ale zároveň postup do celoslovenského kola súťaže, kde si overia vedomosti v silnej konkurencii najlepších. Slávnostné vyhodnotenie súťaže v synagóge, bolo doplnené aj aktom kladenia vencov pri soche generála Štefánika na námestí. Našim žiakom držíme palce v celoslovenskom kole, kde im želáme ďalšie vynikajúce úspechy.

          • AstroShow

          • V stredu 8. 2. 2023 mali žiaci prímy, sekundy, tercie a kvarty jedinečnú príležitosť „dotknúť“ sa vesmíru zblízka. Vďaka projektu AstroShow, Astronómia pre všetkých, sa v našej telocvični objavil veľký čierny stan – prenosné planetárium. Po úvodnom slove žiaci vstúpili do stanu a zábavno-zážitkovou formou sa preniesli slnečnou sústavou a dozvedeli sa základné informácie o planétach a iných vesmírnych telesách, ktoré sú súčasťou slnečnej sústavy. Pútavý výklad a zaujímavá videoprojekcia vyústila v plodnú diskusiu, ktorú ukončilo len netrpezlivé dupkanie ďalšej skupiny žiakov. 

          • Školské kolo Biblickej olympiády

          • Blahoželáme našim študentom, ktorí vyhrali v školskom kole Biblickej olympiády:

            1.kat.

            1. miesto: Dávid Čižmár, tercia

            2. miesto: Lukáš Kamenský, tercia

            3. miesto: Matej Poliak, kvarta

             

            2. kat.

            1. miesto: Radovan Košičiar, 2.A

            2. miesto: Adam Čižmár, sexta

            3. miesto: Alexandra Kopčányová, kvinta

          • Europoslanec na besede

          • Dňa 20.1. 2023 zavítal do našej školy vzácny hosť, zástupca Slovenskej republiky v Európskom parlamente, dlhoročný novinár a bývalý riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu, pán Robert Hajšel.

            Beseda s pánom europoslancom mala od začiatku príjemnú a uvoľnenú atmosféru. Keďže prežívame náročnú dobu, aj naše stretnutie sa nieslo v duchu riešenia náročných geopolitických otázok. Ako sa ku kríze stavia Európska únia? Ako to vyzerá s vojnou na Ukrajine do budúcna? Robí Európska únia dostatok pre zdravotne znevýhodnených...? Aj na takéto otázky sme dostali  odpovede. Dozvedeli sme sa aj množstvo podrobností o plánoch Európskej únie, smerujúcich k znižovaniu uhlíkovej stopy, čo je  pre nás, ako zelenú školu, veľmi podstatné.

            Dlhoročné skúsenosti pána poslanca boli obzvlášť obohacujúce. Sme radi, že naše Slovensko má v Európskom parlamente takého dôstojného reprezentanta. Na konci besedy  pán europoslanec venoval malú pozornosť pre každého zúčastneného. A nám neostávalo nič iné, ako poďakovať za návštevu a popriať hosťovi z europarlamentu všetko dobré v jeho práci, ktorá nemálo ovplyvňuje život nás všetkých.

            Patrik Strigáč 4.A

          • Nový rok 2023 na hodinách etickej výchovy

          • Prvá hodina ETV v novom roku 2023 sa niesla v duchu zamyslenia sa nad rokom starým a rozhovorov o tom, čo by sme chceli, aby sa stalo v novom roku a ako to môžeme ovplyvniť. Žiaci prišli s vlastnoručne vyrobenými novoročnými vinšami, v ktorých napísali čo želajú sebe, spolužiakom, celej školskej komunite, Slovensku i svetu.

          • Vynikajúci úspech v súťaži MATHING (Internetová matematická olympiáda)

          • V utorok 29.11.2022 sa uskutočnil 15. ročník Internetovej matematickej súťaže MATHING (v predchádzajúcich ročníkoch sa súťaž volala Internetová matematická olympiáda). Do súťaže sa zapojilo 221 družstiev z 110 českých a slovenských stredných škôl. Blahoželáme nášmu družstvu v zložení Veronika Predajňová, Michal Pôbiš, Miloš Kónya, Tomáš Siman, Adam Marhavý, Martin Kopčány a Samuel Havlíček k vynikajúcemu 6. miestu. Aj ďalšie dve naše družstvá v súťaži zbierali cenné skúsenosti  a skončili na 160. a 176.-177. mieste. Viac o súťaži https://mathing.fme.vutbr.cz/aktualni/vysledky.

          • Beseda s okresným prokurátorom

          • V utorok dňa 13. 12. 2022 sme besedovali so skúseným okresným prokurátorom, pánom Čižmárom. Priblížil nám právny systém a jeho funkciu. Dal nám možnosť nahliadnuť do celého vydania Trestného zákona a Trestného poriadku. Porozprávali sme sa o prípadoch, ktoré sú v súčasnosti aktuálne, napr. zneužívanie moci v súdnictve. Týmto spôsobom pán prokurátor preniesol prípady z našich učebníc do praxe. Beseda nás veľmi zaujala a preto by sme sa chceli poďakovať za túto jedinečnú príležitosť. Veríme, že sa niekedy v budúcnosti budeme mať možnosť stretnúť.

            Trieda sexta

          • Ukončenie 1. ročníka historickej exkurzie

          • Na začiatku mesiaca december sa naši študenti zúčastnili historickej exkurzie do Chorvátska. Cieľom bolo spoznať historické centrá miest Záhreb a Varaždin spolu s prehliadkou hradu Trakoščan, ktorý pochádza z  13. storočia. Po absolvovaní prehliadok v chladom počasí sa žiaci osviežili v bazénových priestoroch hotela Tomislavov Dom, umiestneného na kopci oproti hlavného mesta Chorvátska – Záhrebu. Náročnú a dlhú cestu naši žiaci výborne zvládli a získali viaceré pochvaly za mimoriadnu disciplínu a slušnosť. Veríme, že situácia v roku 2023 nám bude priaznivo naklonená a historické exkurzie budeme môcť ešte rozšíriť.

          • Deň otvorených dverí

          • Dňa 7. decembra sa na našej škole uskutočnil Deň otvorených dverí pre žiakov základných škôl a ich rodičov . V priebehu dňa si záujemci o štúdium mali možnosť prezrieť nielen priestory školy, ale si aj vyskúšať praktické vyučovanie, riešenie rôznych úloh či experimenty. Vyučujúcim pomáhali šikovní žiaci našej školy, za čo by sme sa im chceli touto cestou poďakovať. Veríme, že návšteva našej školy žiakmi ZŠ bude nápomocná pri ich rozhodovaní sa, kam ďalej, a že sa s viacerými z nich v budúcom školskom roku aj stretneme.

          • Prišiel k nám Mikuláš

          • Dňa 6. decembra 2022 naše gymnázium už tradične navštívil Mikuláš. Žiaci dostali za vzorné správanie a dobré štúdijné výsledky sladkú odmenu. Samozrejme, činil sa aj čert a preventívne "potešil" niektoré deti uhlím, aby zostali vzorné. Mikuláš zase pochválil pesničky a priania, ktoré si pre neho žiaci pripravili. Ďakujeme Mikulášovi a jeho pomocníkom za spríjemnenie vyučovania a za naladenie sa na vianočnú atmosféru.