• Z Brezna do Chiby

          • Keď si po prečítaní prvých slov poviete, že  tam niekto urobil chybu, mýlite sa. Nie je Chiba ako chyba. Tá prvá Chiba je mesto v ďalekom Japonsku. A čo má spoločné s našou školou? Čítajte ďalej a dozviete sa. 

            Náš maturant - Martin Kopčány - si na svoje konto pripísal ďalšie veľmi cenné umiestnenie. Po delenom 5.-9. (kvôli zhodnému počtu bodov) mieste na celoštátnom kole Matematickej olympiády  skončil na výberovom sústredení na delenom 3.-4. mieste a tak  si spolu s ďalšími piatimi stredoškolákmi z celého Slovenska vybojoval postup na Medzinárodnú matematickú olympiádu, ktorá sa bude konať 2.-13. júla v Japonsku v meste Chiba.
            Výberové sústredenie sa konalo v Bratislave (prevažne v priestoroch Nivamu) v dňoch 22.4.-27.4., pričom sa na ňom zúčastnilo 21 súťažiacich, z toho šiesti postúpili na IMO a ďalší šiesti na Stredoeurópsku matematickú olympiádu. Výberové sústredenie prebiehalo formou počítania 4,5 hodiny denne a počítacích dní bolo 5. (Na celoštátnom kole boli dva dni po 4,5 hodiny počítania a aj body z neho sa zarátali do výsledkov výberového sústredenia). Celkové ýsledky  sú dostupné na: https://skmo.sk/poradia.php (treba vybrať sekciu výberové sústredenie).

            Chcete ísť do Japonska? Návod ako na to ste si práve dočítali, takže teraz už len sadnúť a počítať, počítať a počítať.

            Martinovi srdečne blahoželáme, ďakujeme mu za vzornú reprezentáciu školy a vyslovujeme skromné želanie pre všetkých - Kiežby bola láska k matematike taká nákazlivá ako kovid.

          • Odovzdávanie Cien Vojvodu z Edinburgu

          • 10. mája si študenti Gymnázia J.Chalupku prevzali z rúk pána primátora Tomáša Abela ocenenia za úspešné splnenie programu DofE. Pán primátor vyzdvihol ich aktivitu a cieľavedomosť a vyjadril želanie, aby v budúcnosti svoje schopnosti naplno využili na rozvoj seba, i nášho mesta.

          • Výstup na Bradlo

          • Dňa 3. 5. 2023 sa naši žiaci zúčastnili slávnostného výstupu na Bradlo pri príležitosti úmrtia Milana Rastislava Štefánika. Výstupu sa zúčastnili oba tímy, ktoré zvíťazili v súťaži Stopy života o pôsobení a význame Milana Rastislava Štefánika. Súčasťou výstupu bola aj návšteva múzea pod Bradlom. Po nej sa naši študenti špeciálnym vláčikom vyviezli na Bradlo kde mohli obdivovať zapálenie vatier, akt kladenia vencov a príhovory domácich i zahraničných hostí. Napriek chladnému počasiu si naši žiaci odnášajú nové a podnetné zážitky. 

          • Majstrovstvá Slovenska stredných škôl 2023

          • Naši florbalisti sa na majstrovstvách Slovenska stredných škôl vo florbale, ktoré sa uskutočnili 2.5.2023 - 3.5.2023 v Trenčíne, umiestnili na peknom piatom mieste. Ďakujeme za reprezentáciu školy a blahoželáme.

          • Celoštátne kolo Olympiády ľudských práv

          • V dňoch 18.4 - 20.4.2023 nás naša žiačka Lívia Zajaková úspešne reprezentovala na celoštátnom kole olympiády ľudských práv v Omšení. V konkurenci 59 účastníkov z celého Slovenska sa umiestnila na krásnom 10.mieste a bola najvyššie umiestnená z nášho kraja. Okrem toho si odniesla cenu BISLA v písaní eseje.  Srdečne blahoželáme!

          • Exkurzia Južná Morava 13.-14.4.2023

          • Pohladkali ste niekedy raju?

            Alebo ju kŕmili rovno z dlane? Žiaci prímy, sekundy a niektorí aj z tercie a kvarty si to mohli vyskúšať v ZOO v Zlíne. Dozvedeli sa aj prečo má žirafa „tesnú kožu“ a ako napríklad supy reagujú na stres. Zlín sme si mohli pozrieť aj z kedysi druhej najvyššej budovy v Európe, Baťovho mrakodrapu. Druhý deň v Mikulove sme videli v akom obrovskom sude sa skladovalo víno a v Ledniciach sme sa prešli po nádhernom zámku. V zámockom skleníku medzi exotickými rastlinami sme objavili aj 500 ročnú palmu. Žiaľ daždivé počasie nám nedovolilo prechádzať sa po záhradách alebo vystúpiť na minaret, ale i tak bola exkurzia pestrá a zaujímavá. Aspoň máme dôvod sa sem ešte niekedy vrátiť.

          • Mladý Európan 2023

          • Skvelé správy z Banskej Bystrice, naši študenti Tomáš Trunek, Alexandra Račeková a Jakub Bacúšan dnes vyhrali prvé miesto v regionálnom kole vedomostnej súťaže Mladý Európan 2023 a postupujú tak na celoslovenské kolo do Prešova. Ďakujeme za skvelú reprezentáciu a na celoslovenskej súťaži držíme palce.

          • Divadelné predstavenie Last Wish

          • V posledný deň vyučovania pred Veľkou nocou, dňa 05.04. 2023, sme so žiakmi primy, sekundy, tercie, kvarty a vybranými žiakmi zo sexty a II.A vycestovali do Banskej Bystrice za kultúrou. Divadelné centrum pre nás pripravilo anglicko-slovenskú inscenáciu s názvom Last Wish,  ktorej dej sa sústredil, ako prezrádza samotný názov, na plnenie posledného želania pána Kinga jeho deťmi. Humorné spracovanie divadelného predstavenia a príjemná atmosféra v divadle nám zaručili dobrú náladu na zvyšok dňa. Pre mladších žiakov bola návšteva divadelného predstavenia v cudzom jazyku prvou návštevou tohto druhu v živote. Veríme, že sa im predstavenie páčilo, ukázalo im, že angličtina sa môže učiť aj hravou formou a motivovalo ich v ďalšom štúdiu.
            PK ANJ

          • Okresné kolo biblickej olympiády

          • Blahoželáme trojčlennému družstvu k 1. miestu Biblickej olympiády okresného (dekanátneho) kola a postupu na krajské (diecézne) kolo.

            Gymnázium (2. kat. - pre SŠ)

            Radovan Košičiar, 2.A

            Adam Čižmár, sexta

            Alexandra Kopčányová, kvinta

             

            Blahoželáme trojčlennému družstvu k 2. miestu Biblickej olympiády okresného (dekanátneho) kola.

            Gymnázium (1.kat. od primy po kvartu)

            Dávid Čižmár, tercia

            Lukáš Kamenský, tercia

            Matej Poliak, kvarta

        • Online prípravný kurz na prijímacie skúšky - pre deviatakov a piatakov zo ZŠ
          • Online prípravný kurz na prijímacie skúšky - pre deviatakov a piatakov zo ZŠ

          • Chceš sa dobre pripraviť na prijímacie skúšky? Ponúkame bezplatný online kurz, ktorý bude prebiehať v mesiacoch február - apríl vždy v stredu alebo štvrok o 17.00 hodine (jeden týždeň v stredu, ďalší týždeň vo štvrtok - bude sa to striedať).  Prvé stretnutie sa už uskutočnilo, ale stále sa môžeš pridať.

            Čo musíš urobiť?

            • napíš mail na prijimacky@gymbrezno.eu,
            • uveď svoje meno, či máš záujem o štvorročné alebo osemročné štúdium a mailovú adresu, z ktorej sa budeš prihlasovať,
            • pokyny na prihlásenie  dostaneš mailom deň pred začiatkom kurzu,
            • informovať sa môžeš na tel. 0903537513,
            • ak by si nedostal mail s prihlasovacími údajmi, skontroluj aj spam(nevyžiadanú poštu).
          • Stopy života

          • Deň 22. Február 2023 sa na našej škole niesol v znamení významnej osobnosti Slovenska. Spoločnosť Milana Rastislava Štefánika v spolupráci s našou školou usporiadala dejepisnú súťaž o našom velikánovi s názvom Stopy života o pôsobení a význame Milana Rastislava Štefánika.
            25 náročných otázok za čo najkratší čas v konkurencii ďalších výborne pripravených tímov zvládli najlepšie naši žiaci (ako v kategórii základných tak aj stredných škôl). Odmenou im bude nielen exkurzia na Bradlo, kde je Štefánik pochovaný, ale zároveň postup do celoslovenského kola súťaže, kde si overia vedomosti v silnej konkurencii najlepších. Slávnostné vyhodnotenie súťaže v synagóge, bolo doplnené aj aktom kladenia vencov pri soche generála Štefánika na námestí. Našim žiakom držíme palce v celoslovenskom kole, kde im želáme ďalšie vynikajúce úspechy.

          • AstroShow

          • V stredu 8. 2. 2023 mali žiaci prímy, sekundy, tercie a kvarty jedinečnú príležitosť „dotknúť“ sa vesmíru zblízka. Vďaka projektu AstroShow, Astronómia pre všetkých, sa v našej telocvični objavil veľký čierny stan – prenosné planetárium. Po úvodnom slove žiaci vstúpili do stanu a zábavno-zážitkovou formou sa preniesli slnečnou sústavou a dozvedeli sa základné informácie o planétach a iných vesmírnych telesách, ktoré sú súčasťou slnečnej sústavy. Pútavý výklad a zaujímavá videoprojekcia vyústila v plodnú diskusiu, ktorú ukončilo len netrpezlivé dupkanie ďalšej skupiny žiakov. 

          • Školské kolo Biblickej olympiády

          • Blahoželáme našim študentom, ktorí vyhrali v školskom kole Biblickej olympiády:

            1.kat.

            1. miesto: Dávid Čižmár, tercia

            2. miesto: Lukáš Kamenský, tercia

            3. miesto: Matej Poliak, kvarta

             

            2. kat.

            1. miesto: Radovan Košičiar, 2.A

            2. miesto: Adam Čižmár, sexta

            3. miesto: Alexandra Kopčányová, kvinta

          • Europoslanec na besede

          • Dňa 20.1. 2023 zavítal do našej školy vzácny hosť, zástupca Slovenskej republiky v Európskom parlamente, dlhoročný novinár a bývalý riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu, pán Robert Hajšel.

            Beseda s pánom europoslancom mala od začiatku príjemnú a uvoľnenú atmosféru. Keďže prežívame náročnú dobu, aj naše stretnutie sa nieslo v duchu riešenia náročných geopolitických otázok. Ako sa ku kríze stavia Európska únia? Ako to vyzerá s vojnou na Ukrajine do budúcna? Robí Európska únia dostatok pre zdravotne znevýhodnených...? Aj na takéto otázky sme dostali  odpovede. Dozvedeli sme sa aj množstvo podrobností o plánoch Európskej únie, smerujúcich k znižovaniu uhlíkovej stopy, čo je  pre nás, ako zelenú školu, veľmi podstatné.

            Dlhoročné skúsenosti pána poslanca boli obzvlášť obohacujúce. Sme radi, že naše Slovensko má v Európskom parlamente takého dôstojného reprezentanta. Na konci besedy  pán europoslanec venoval malú pozornosť pre každého zúčastneného. A nám neostávalo nič iné, ako poďakovať za návštevu a popriať hosťovi z europarlamentu všetko dobré v jeho práci, ktorá nemálo ovplyvňuje život nás všetkých.

            Patrik Strigáč 4.A

          • Nový rok 2023 na hodinách etickej výchovy

          • Prvá hodina ETV v novom roku 2023 sa niesla v duchu zamyslenia sa nad rokom starým a rozhovorov o tom, čo by sme chceli, aby sa stalo v novom roku a ako to môžeme ovplyvniť. Žiaci prišli s vlastnoručne vyrobenými novoročnými vinšami, v ktorých napísali čo želajú sebe, spolužiakom, celej školskej komunite, Slovensku i svetu.

          • Vynikajúci úspech v súťaži MATHING (Internetová matematická olympiáda)

          • V utorok 29.11.2022 sa uskutočnil 15. ročník Internetovej matematickej súťaže MATHING (v predchádzajúcich ročníkoch sa súťaž volala Internetová matematická olympiáda). Do súťaže sa zapojilo 221 družstiev z 110 českých a slovenských stredných škôl. Blahoželáme nášmu družstvu v zložení Veronika Predajňová, Michal Pôbiš, Miloš Kónya, Tomáš Siman, Adam Marhavý, Martin Kopčány a Samuel Havlíček k vynikajúcemu 6. miestu. Aj ďalšie dve naše družstvá v súťaži zbierali cenné skúsenosti  a skončili na 160. a 176.-177. mieste. Viac o súťaži https://mathing.fme.vutbr.cz/aktualni/vysledky.