• Spoznávame minulosť - Múzeum holokaustu v Seredi

          • Dňa 17.10.2023 žiaci sekundy a kvarty navštívili Múzeum holokaustu v Seredi. Po prehliadke múzea s lektorkou sa zúčastnili zaujímavej prednášky na tému Deti a holokaust, ktorá im ozrejmila udalosti, ktoré sú mementom pre ľudí na celom svete. Cestou späť do Brezna sa zastavili i v Nitre a prešli sa po pešej zône s odkazmi architektov na obdobie Veľkej Moravy.

          • Registrácia na Náboj Junior 2023 je spustená

          • Tento rok sa uskutoční už 11. ročník medzinárodnej súťaže Náboj Junior, ktorá je určená žiakom druhého stupňa základných škôl a žiakom príslušných ročníkov osemročných gymnázií. Súťaž je zameraná na matematiku a fyziku - žiaci majú v priebehu dvoch hodín vyriešiť čo najviac úloh, ktoré si vyžadujú nie len znalosť vzorcov, ale aj štipku dôvtipu. Zaregistrujte svoju školu do 17.11.2023: https://junior.naboj.org/sk/sk/

          • Naši žiaci na medzinárodnom veľtrhu GAUDEAMUS AKADÉMIA 2023

          • Výber vysokej školy je nielen vážnym rozhodnutím, ale v súčasnosti aj pomerne náročným. Absolventi stredných škôl si vyberajú z veľkého počtu verejných, štátnych a súkromných vysokých škôl tu na Slovensku ale i v zahraničí. Dňa 11. októbra 2023 sa žiaci III.A, septimy a oktávy zúčastnili XXVI. ročníka Európskeho veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania GAUDEAMUS AKADÉMIA, konaného v Bratislave na výstavisku Incheba. Žiaci mali príležitosť zorientovať sa v možnostiach štúdia na slovenských a zahraničných školách a v neposlednom rade mohli využiť aj poradenský servis a testovacie centrum. V priestoroch Incheby malo svoje stánky viac ako 406 vystavovateľov, 201 fakúlt slovenských aj zahraničných vysokých škôl a viac ako 7 000 študijných programov. Okrem prezentácií VŠ  si mohli žiaci vybrať aj z ponuky zamestnania, brigád a jazykových pobytov. Žiaci mali možnosť priamo klásť zvedavé otázky ohľadom štúdia na škole, o ktorú prejavujú záujem. Veríme, že veľtrh pomohol pri ich rozhodovaní. Sprievodnou akciou bola aj prehliadka hradu Devín, významnej historickej a kultúrnej pamiatky a tiež pamätníka obetiam predchádzajúceho režimu - Brány slobody.

          • História južných Čiech za dva dni

          • Na začiatku mesiaca október sa naši študenti zúčastnili historickej exkurzie do južných Čiech. Cieľom bolo spoznať hrad a historické centrum mesta Český Krumlov, pričom program bol spojený aj s návštevou neďalekého zámku Hluboká a pivovaru Budweiser Budvar. Po absolvovaní prehliadok v nádhernom slnečnom počasí sa žiaci ubytovali v hoteli Gold, ktorý pôvodne slúžil ako lovecký kaštieľ. Náročnú a dlhú cestu naši žiaci výborne zvládli a získali viaceré pochvaly za mimoriadnu disciplínu a slušnosť. Veríme, že situácia v roku 2024 nám bude priaznivo naklonená a historické exkurzie budeme môcť ešte rozšíriť.

          • Experimentovali sme na festivale vedy Noc výskumníkov

          • Dňa 29.9. sme sa my - žiaci kvinty a 1.A - zúčastnili festivalu vedy s názvom Noc výskumníkov v Banskej Bystrici. V obľúbenom nákupnom centre Európa nás čakalo množstvo stánkov zameraných najmä na fyziku,chémiu a biológiu.V stánkoch sme mali možnosť dozvedieť sa zaujímavé informácie o rôznych témach - od radioaktivity okolo nás až po ekolóģiu, no mali sme možnosť vyskúšať si aj rôzne pokusy alebo si zmerať sily medzi sebou.Taktiež sa tam nachádzali rôznorodé zvieratá - hmyz, plazy ale aj vtáky. V pestrej ponuke nechýbali prednášky na rôzne témy a stretnutia so zaujímavými ľuďmi. Mali sme možnosť pozrieť si krátke filmy,v ktorých nám priblížili ekologické problémy a ich riešenia. Zaujímavý deň sme ukončili spoločnou fotkou. Ďakujeme našej škole, že nám umožnila sa zúčastniť na tejto zaujímavej akcii a našim učiteľom, ktorí ju zažili spolu s nami.

            Richard Ahmed Abu Murad,Tomáš Kán,Sophie Jursová 1.A

          • Chalupkovci na divadelnej Chalupke

          • Koncom septembra sa do nášho mesta schádzajú divadelníci z celého Slovenska. So svojimi netradičnými inscenáciami potešia divákov z Brezna a okolia. Aj my sme na chvíľu vymenili školské lavice za pohodlné sedadlá v Dome kultúry. Starší žiaci sa vo štvrtok 21. septembra pobavili na Gogoľovej komédii Ženba, plnej skvelých dialógov a situačnej komiky, mladší dostali divadelný darček v piatkové predpoludnie v podobe dvoch rozprávok - Janko Hraško a O škaredej princeznej. Návšteva oboch predstavení bola príjemným spestrením vyučovania. Už sa tešíme na ďalšie kultúrne podujatia.