• Výstup na Štefánikovu chatu

          • 14.9.2023 sa uskutočnil výstup stredoškolskej mládeže na Štefáničku. Žiaľ, počasie nevyšlo a od rána vytrvalo pršalo. Účastníci sa vyviezli na Trangošku a na chate Zázvor si vypočuli rozprávanie o Štefánikovi, príbeh jeho sochy z nášho námestia a prednášku horskej služby. Absolvovali aj kvíz, v ktorom obsadili druhé miesto. Potom už bolo na ich rozhodnutí, či sa výstupu zúčastnia, keďže dážď neprestával. Niektorých  počasie neodradilo a na Štefáničku vyšli. Z našich študentov to boli Martin Šaling, Jakub Koreň z 1.A a Lukrécia Citterberg zo sexty. Výstup zvládli v pohode a dobrej nálade.  Dúfame, že nabudúce budú podmienky priaznivejšie a užijeme si aj krásne výhľady. 

        • Otvorenie školského roku 2023/24
          • Otvorenie školského roku 2023/24

          • Slávnostné otvorenie školského roku 2023/2024 sa uskutoční v pondelok t.j. 4.9.2023 o 8.00 v triedach. Žiakov primy radi privítame aj v sprievode rodičov. Dostanete rozvrh a pokyny od Vašich triednych učiteľov. Žiaci prvého ročníka a primy dostanú aj učebnice - prineste si tašky.

            Už sa na Vás tešíme.

          • Informácia k poskytovaniu dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa

          • Vážení rodičia, od 1.9.2023 je možné poskytnúť dotáciu na stravu aj pre žiakov 1.-4. ročníka osemročného gymnázia v sume:

            - 2,30 € za každý deň v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania a odobralo obed.

            Tu sa nachádza žiadosť Priloha_c._4_Ziadost.pdf, ktorú musí zákonný zástupca vytlačiť a vlastnoručne podpísať plus informácie, ktoré sa týkajú tejto dotácie Informacia_pre_rodicov.pdfPoprosím Vás aby ste v žiadosti uviedli aj triedu, ktorú Vaše dieťa navštevuje. Takto vypísanú žiadosť odovzdá žiak 4.9.2023 triednemu učiteľovi, prípadne skôr môžete vhodiť do schránky pred vchodom do gymnázia. Termín 4.9. je posledný možný, pretože do 5.9. musíme zoznam žiakov, ktorí budú čerpať dotáciu nahlásiť zriaďovateľovi.

            Stravovanie pre našich žiakov je zabezpečené na SOŠ TaS (bývalá priemyslovka) a Hotelovej akadémii, tam môžete svoje deti prihlásiť na stravu už tento týždeň. Nezabudnite im oznámiť, že budete čerpať dotáciu na stravu.Prajem Vám pekný zvyšok prázdnin a veľa síl do nového školského roka.

            Ing. Šteňová Jana, zástupkyňa riaditeľa

          • Tvorivé dielne v Horehronskom múzeu

          •  Naši žiaci zavítali do Horehronského múzea, kde mali možnosť vidieť výstavu s názvom: „Remeslo má modré dno”. Táto vernisáž je venovaná remeslu modrotlače a pomocou tvorivých dielní sa s ním zoznámili. Vyskúšali si niečo podobné, vytvorili si vlastné pohľadnice technikou modrotlače a matrice na modrotlač.

          • Týždeň dobrovoľníctva

          • Počas týždňa dobrovoľníctva sme navštívili dôchodcov v domove Boženka v Brezne. Strávili sme s nimi  príjemné chvíle a dúfame, že čítaním rozprávok a príbehov z rôznych kníh či zaujímavým rozhovorom sme im  spestrili ich každodenný život.

          • Medzinárodná súťaž ENGLISH STAR

          • Tento rok sa žiaci primy, sekundy, tercie a kvarty zapojili do medzinárodnej súťaže ENGLISH STAR v anglickom jazyku, ktorá je určená pre žiakov základných škôl.  Súťaže sa v tomto ročníku zúčastnilo 672 škôl a 22 105 súťažiacich zo Slovenska. Každý súťažiaci získal od organizátorov diplom, malý vecný darček v podobe pera s logom súťaže a zľavový kupón na nákup tovaru od sponzora súťaže. Medzi našich žiakov, ktorí mali najvyššiu percentuálnu úspešnosť písomného testu, patria  Martin Chovanec  z kvarty (100%), Liliana Tkáčiková z tercie (99%), Kamila Hrnčiariková  zo sekundy (99%), Ema Sudová  z primy (97%) a Nelka Medveďová z primy (96%). Srdečne blahoželáme k vynikajúcim výsledkom a dúfame, že sa súťaží v anglickom jazyku budete zúčastňovať aj naďalej.

            PK ANJ

          • Literárna exkurzia - Po stopách Andreja Sládkoviča

          • Dňa 19. júna 2023 sa žiaci tried I.A, II.A a sexty zúčastnili náučnej biografickej exkurzie zasvätenej životu jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov, Andrejovi Sládkovičovi. Ich retrospektívna cesta za poznaním začala pred evanjelickou farou v Radvani, jeho druhým kňazským pôsobiskom. Následne zamierili k jeho hrobu na radvanskom cintoríne, kde je pochovaný vedľa svojej manželky (A. J. Sekovičovej).

            Vedomosti všetkých zúčastnených boli poctivo preverené v drevenom kostolíku v Hronseku, kde sa zosobášil s tamojšou rodáčkou.        

            Mnoho výnimočných fotografií zachytili v rozprávkovej Banskej Štiavnici. Počas prechádzky námestím obdivovali lavičky ozdobené citátmi najdlhšej romantickej básne sveta. Natrafili aj na Evanjelické lýceum či Banku lásky, ktorá sa nachádza v dome, v ktorom žila Marína. Poslednou zastávkou bola štôlňa Bartolomej, v ktorej si víťazka hry „pozor na hlavu“ narazila tú svoju o strop sedemkrát.

            PS: Nechýbalo ani moderné obohatenie programu, ktorého sa druháci nabažili na motokárach na Sliači. Idey zájazdu sa nevzdali, pretože Sliač, konkrétne Rybáre sú miestom, kde Sládkovič zmajstroval svoje najznámejšie diela, a to Marínu i Detvan.

          • 2. deň literárnej exkurzie

          •    13.júna.2023 sme sa zúčastnili literárnej exkurzie v meste bohatom na kultúru – v Martine. Ako prvú sme navštívili Neografiu Martin, kde sme mali možnosť sa priamo zúčastniť na procese výroby kníh a časopisov distribuovaných do celého sveta. Videli sme mnoho krásnych kníh, plagátov, kalendárov. Boli sme prekvapení, keď nám majster prevádzky, ktorý nás sprevádzal na našej exkurzii, povedal, že všetky nádherné farby sa miešajú zo štyroch základných – primárnych farieb.

                Naše kroky ďalej smerovali do Slovenskej národnej knižnice, kde si pre nás pripravili zaujímavú prednášku s ukážkami z ich obrovskej zbierky  kníh, fotografií, platní, filmov. Boli sme ohromení celkovým počtom kníh, ktoré knižnica uchováva – je ich asi 6 000 000. Knižnica je bohatá aj preto, lebo tu smeruje tzv. povinný výtlačok – každá kniha, ktorá sa u nás vydá. Sprístupňuje  aj domáce a zahraničné slovacikálne dokumenty. ( Slovacikálny dokument alebo slovacikum je rukopisný alebo tlačený knižný dokument, ktorý sa týka Slovenska  alebo Slovákov). Skrátka – je to raj pre knihomoľov s množstvom zaujímavých služieb pre čitateľov.

                Našou poslednou zastávkou bolo Literárne múzeum, ktoré je súčasťou Matice slovenskej. Naše vedomosti boli obohatené o množstvo nových poznatkov z oblasti histórie a literatúry slovenského národa  od čias vierozvestcov Cyrila a Metoda až do dnešných čias. Vo vitrínach sme videli mnoho starých a vzácnych kníh. Náš lektor nás poučil, že to nie sú originály, ale faksimile. Čo je faksimile? Faksimile (z lat. „fac simile“ – ,,urob podobne,,) je mechanická reprodukcia textovej alebo obrazovej predlohy, ktorá po použití všetkých dostupných prostriedkov a techník dokonale napodobní vnútorné aj vonkajšie znaky originálu a tým ho úplne nahradí.

                Exkurzia sa nám veľmi páčila (tak isto aj dobrý obed, ktorý bol jej súčasťou) a my dúfame, že počas nášho štúdia sa ešte zúčastníme na ďalších podobných akciách.

          • Literárna exkurzia na Orave

          • V pondelok 12. 7. 2023 sa naša trieda 3.A (a niekoľko žiakov druhého ročníka) zúčastnila literárnej exkurzie na Orave. Celá exkurzia sa odohrávala v duchu dejín a najznámejších slovenských autorov. Po príchode na Oravu sme navštívili Oravský hrad, z ktorého sme si neodniesli len krásne fotografie, suveníry či spomienky, ale aj množstvo nových vedomostí vďaka odbornému výkladu. Následne sme sa presunuli do Dolného Kubína, kde sme zavítali do múzea Pavla Országha Hviezdoslava. Tu sme sa dozvedeli viac o jeho osobnom živote, ale aj literárnej tvorbe. Taktiež sme mali možnosť prezrieť si zaujímavé exponáty, ako napríklad originálny odliatok Hviezdoslavovej tváre, či nábytok z jeho rodného domu. Po ceste domov sme sa zastavili v Jasenovej, kde sa nachádza dom Martina Kukučína. Tu sme získali nové poznatky, ktoré v bežných učebniciach literatúry nenájdete. Okrem toho sme si priblížili tradičný spôsob vidieckeho života v minulosti. Celá exkurzia prebehla vo veľmi príjemnej atmosfére a my sme radi, že sme si aj takýmto spôsobom mohli obohatiť náš študentský život.
            Jakub Bacúšan 3.A


          • Čučoriedky vs. Borůvky

          • Keď autobus našich českých priateľov z partnerskej školy v Novom Bydžove vo štvrtok opúšťal Brezno, veru sa nejedno slovenské očko zalesklo slzičkou. Za tých pár dní sme spolu zažili veľa zaujímavých ale aj náročných aktivít, ktoré nám dokázali, že toho máme oveľa viac spoločného ako odlišného.

            Hneď v prvý deň na nás čakalo predstavenie školy, hodina slovenčiny a teoretická príprava na meranie kvality vody. Poobede sme sa spolu vybrali na výlet na vyhliadkovú vežu na Horných Lazoch a Dedečkovu chatu. Táto prechádzka veru preverila kondičku nejedného z nás 😊.

            Na druhý deň sme boli rozdelení do dvoch skupín. Najlepšie oblečení odvážlivci sa za upršaného počasia vybrali k potoku Lazná, kde merali kvalitu vody, dokumentovali flóru, odobrali vzorky vody a živočíchov. Potom vzorky priniesli do školy, kde ich so spolužiakmi preskúmali, zhodnotili a výsledky zaznamenali do pripravených pracovných listov.  Druhá skupina sa venovala príprave máp Brezna a Nového Bydžova, ktoré teraz krášlia chodbu pred laboratóriom chémie. Pred obedom sme sa ešte stihli pochváliť miestnym múzeom áut a deň sme zakončili jazdou vláčikom a prechádzkou v neďalekom Vydrove.

            Tretí deň sa niesol v znamení športu a kultúry. Zmiešané tímy dievčat a chlapcov si zmerali sily vo florbale, preťahovaní lanom, futbale a volejbale. Večer sme sa zišli na školskom dvore, kde nám zahrala kapela Call Me Tomorrow, v ktorej predstavili svoje muzikantské umenie terajší a bývalí žiaci nášho gymnázia. Nálada bola výborná a do hudobnej produkcie sa svojím spevom a hrou na ukulele zapojila aj pani učiteľka z partnerskej školy.

            Posledný deň návštevy bol venovaný záverečnému hodnoteniu a zhrnutiu merania kvality vody, predstaveniu máp našich miest, návšteve Horehronského múzea a prehliadke zrekonštruovanej mestskej zvonice na námestí.

            Aj keď nie všetko dopadlo podľa našich predstáv (hlavne počasie nám nedovolilo uskutočniť niektoré z našich plánovaných aktivít), musíme povedať, že nás s našimi českými partnermi nespája len podobný jazyk, športové nadšenie či umelecké nadanie. Spájajú nás najmä spoločné zážitky a priateľstvá, ktoré by sme chceli ďalej rozvíjať.

            PS: Týmto by sme chceli poďakovať hlavne rodičom u ktorých boli českí študenti ubytovaní za ich pohostinnosť, kolegom učiteľom za pomoc pri organizovaní aktivít a pánovi primátorovi Tomášovi Abelovi a Čiernohronskej železničke za sponzorské dary.

          • Námestie pre mladých

          • V rámci Dní mesta Brezna sa naši študenti aktívne podieľali na prezentácii našej školy, a to formou zaujímavých pokusov a ukážok z predmetov biológia, informatika, chémia a fyzika. O jeden stánok sa delili chémia s biológiou, o druhý informatika s fyzikou. Cieľom prezentácie bolo ukázať mladým, ale aj tým skôr narodeným, že budúcnosť patrí vzdelávaniu sa v oblasti prírodných vied, ktoré si v 21. storočí bez aplikácie najmodernejších informačno-komunikačných technológií nie je možné predstaviť. A aké zaujímavé pokusy a ukážky mohli účastníci Dní mesta Brezna vidieť a prípadne si aj vyskúšať? Pozrite si foto z tejto akcie. Zároveň sa chceme poďakovať všetkým, ktorí pomáhali s orgnizáciou tohto milého podujatia.

          • IT- čkári z tercie a sekundy

          • Žiaci tercie a sekundy strávili v dňoch 31. mája a 1. júna zaujímavé dopoludnie na Katedre informatiky UMB. Mali možnosť tvoriť modely na 3D tlačiarni, navrhnúť si v skicári vlastné logo, ktoré si vypálili laserom na ceruzky a naučili sa programovať jednoduché počítačové hry. Úlohy zvládali výborne, aktivity sa im páčili, o čom svedčia aj ich vyjadrenia : 

            "Doma naďalej budem vytvárať hru z prednášky, bolo to náučné a zábavné.", "Robota by som si kľudne kúpila aj domov. Z exkurzie sme si odniesli ceruzku s nápisom, ktorú si každý mohol navrhnúť sám, 3-D vytlačenú menovku na kľúče a mincu do nákupného vozíka.", "Páčilo sa mi aj programovanie hry, bolo to niečo nové, čiže to beriem ako pozitívum aj celkovo exkurziu."

            Ďakujeme katedre informatiky za túto možnosť. 

          • Rozlúčka s maturantmi a slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení

          • Gaudeamus igitur, Iuvenes dum sumus.

            Slová tejto študentskej hymny zneli 19.5.2023 na školskom dvore a 2.6.2023 na Mestskom úrade. Maturanti sa lúčili so školou, v ktorej strávili štyri, alebo osem rokov a po úspešnom absolvovaní maturitných skúšok v týždni od 29.5.2023 do 1.6.2023 sa na slávnostnom odovzdávaní maturitných vysvedčení, ktoré si prevzali z rúk pána primátora Tomáša Abela, rozlúčili aj s našim mestom. 

            Prajeme Vám veľa štastia na prijímacích skúškach na vysoké školy a všetko dobré do ďalšieho života !!!

          • 2. kolo prijímacích skúšok

          • Riaditeľ školy oznamuje, že budeme organizovať 2.kolo prijímacích skúšok na nenaplnený počet miest do I. ročníka štvorročného štúdia. Zákonný zástupca žiaka je povinný podať prihlášku prostredníctvom základnej školy. Prijímacia skúška sa uskutoční 20.júna 2023.

          • Druhá prírodovedná exkurzia: Národná prírodná rezervácia Šúr, Vodné dielo Gabčíkovo, Arborétum Mlyňany

          • Prírodovedná exkurzia sexty, kvarty a tiež niektorých žiakov kvinty, I.A a II.A sa začala v utorkové ráno. Všetci sme sa natešení autobusom presunuli z Brezna do Svätého Jura. Cestu sprevádzala hudba a dobrá nálada. Šťastne sme dorazili do  Horského hotela Eva, kde sme sa všetci tešili na obed.

            Po ubytovaní sme sa vybrali do Národnej prírodovednej rezervácie Šúr. Našim sprievodcom po  náučnom chodníku bol riaditeľ Mestských lesov, ktorý nám zaujímavo vysvetlil význam mokradí pre zachovanie biodiverzity, hovoril  o vzácnych jelšových lesoch, faune a flóre v Panónskom háji, ktorý je jedným zo zvyškov dubovo-brestovo-jaseňových lesov. Zlým počasím sme sa nenechali odradiť a v pršiplášťoch a čižmách sme pozorovali krásy lesa.     Svoje bádateľské schopnosti sme využili pri meraní a stanovení kvality vody v mokradiach – odmerali sme teplotu vody, pH, množstvo rozpusteného kyslíka a odobrali sme vodu do fliaš na neskorší výskum. Po návrate do hotela sme mali čas na oddych a vysušenie premočených vecí. Po večeri nás čakala spoločná vzdelávacia aktivita - vypracovávanie pracovných listov v skupinách. Pracovali sme s odborným textom a používali znalosti z biológie a chémie, aby sme správne odpovedali na rôzne úlohy. Tiež sme stanovili množstvo dusičnanov, dusitanov a fosforečnanov v odobratej vzorke vody. Večierke sme sa nebránili, pretože sme všetci boli unavení z celého dňa.

            Po raňajkách sme opustili hotel a vybrali sme sa na cestu do Gabčíkova. Navštívili sme majestátne vodné dielo. Sprevádzajúci pán – zamestnanec elektrárne -  nám počas obhliadky vysvetlil, ako funguje vodné dielo Gabčíkovo a aká je jeho funkcia: výroba elektrickej energie, zabezpečenie lodnej dopravy a protipovodňová ochrana. Podľa odborníkov plní aj významnú ekologickú funkciu. Bez neho by niektoré vzácne biotopy v okolí starého koryta Dunaja, pre zmeny prirodzeného prúdenia rieky, dnes neexistovali. 

            Po skončení obhliadky sme sa všetci tešili na dlhoočkávaný obed v Tesárskych Mlyňanoch. Všetci sme sa v pizzerii spokojne najedli a vydali sa na našu poslednú zastávku - Arborétum Mlyňany. Učitelia nám dali rozchod a pridelili úlohy a aktivity, ktoré sme mali splniť. Arborétum je rozdelené na rôzne časti a náučné chodníky, kde sme mohli vidieť cudzokrajné rastliny a stromy.

            Počas celej náučnej dvojdňovej exkurzie nás sprevádzalo zlé počasie, ale dobrá atmosféra a nálada nás našťastie neopustili. Všetci sme si ju naplno užili a naučili sme sa veľa nového.

          • Z Brezna do Chiby

          • Keď si po prečítaní prvých slov poviete, že  tam niekto urobil chybu, mýlite sa. Nie je Chiba ako chyba. Tá prvá Chiba je mesto v ďalekom Japonsku. A čo má spoločné s našou školou? Čítajte ďalej a dozviete sa. 

            Náš maturant - Martin Kopčány - si na svoje konto pripísal ďalšie veľmi cenné umiestnenie. Po delenom 5.-9. (kvôli zhodnému počtu bodov) mieste na celoštátnom kole Matematickej olympiády  skončil na výberovom sústredení na delenom 3.-4. mieste a tak  si spolu s ďalšími piatimi stredoškolákmi z celého Slovenska vybojoval postup na Medzinárodnú matematickú olympiádu, ktorá sa bude konať 2.-13. júla v Japonsku v meste Chiba.
            Výberové sústredenie sa konalo v Bratislave (prevažne v priestoroch Nivamu) v dňoch 22.4.-27.4., pričom sa na ňom zúčastnilo 21 súťažiacich, z toho šiesti postúpili na IMO a ďalší šiesti na Stredoeurópsku matematickú olympiádu. Výberové sústredenie prebiehalo formou počítania 4,5 hodiny denne a počítacích dní bolo 5. (Na celoštátnom kole boli dva dni po 4,5 hodiny počítania a aj body z neho sa zarátali do výsledkov výberového sústredenia). Celkové ýsledky  sú dostupné na: https://skmo.sk/poradia.php (treba vybrať sekciu výberové sústredenie).

            Chcete ísť do Japonska? Návod ako na to ste si práve dočítali, takže teraz už len sadnúť a počítať, počítať a počítať.

            Martinovi srdečne blahoželáme, ďakujeme mu za vzornú reprezentáciu školy a vyslovujeme skromné želanie pre všetkých - Kiežby bola láska k matematike taká nákazlivá ako kovid.

          • Odovzdávanie Cien Vojvodu z Edinburgu

          • 10. mája si študenti Gymnázia J.Chalupku prevzali z rúk pána primátora Tomáša Abela ocenenia za úspešné splnenie programu DofE. Pán primátor vyzdvihol ich aktivitu a cieľavedomosť a vyjadril želanie, aby v budúcnosti svoje schopnosti naplno využili na rozvoj seba, i nášho mesta.