• Výsledky súťaže iBobor

          • Online informatická súťaž prebehla v dňoch 6.-9.11.2023. Zapojili sa všetci žiaci našej školy a v jednotlivých kategóriách sme mali úspešných  riešiteľov nasledovne:

            SENIOR-11, JUNIOR-7, KADET- 16, BENJAMÍN - 16.

            Všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme.

             

            Úspešní riešitelia - kategória SENIOR

             

            Úspešní riešitelia - kategória JUNIOR

            ​​​Úspešní riešitelia - kategória KADET

            Úspešní riešitelia - kategória BENJAMÍN

          • Zoznamovák

          • Dňa 15.11.2023 sa v Mestskom dome kultúry v Brezne po vynútenej kovidovej prestávke uskutočnil dlho očakávaný a najmä tretiakmi obľúbený Zoznamovák. Ako býva dobrým zvykom, žiaci  septimy a 3.A privítali v radoch gymnazistov najmladších z nás – prímanov a žiakov 1.A.

            Na Zoznamováku naši nováčikovia absolvovali 10 zábavných úloh, ktoré zvládli naozaj výborne. Chceli by sme sa im poďakovať a pochváliť ich za usilovnosť, aktivitu a statočnosť, s akou sa popasovali so zadaniami od ich starších kamarátov.

            Ďakujeme všetkým, ktorí prišli a pomohli  dotvoriť skvelú atmosféru. Dúfame, že aj ďalší žiaci pôjdu v našich stopách a budú vytvárať svojim mladším spolužiakom nezabudnuteľné zážitky.

          • Múzeum holokaustu a silné príbehy v ňom

          • 14. 11. 2023 sa 24  žiakov našej školy zúčastnilo nielen prehliadky múzea, ale i diskusie priamo v múzeu s preživším holokaust, pánom Kučerom, ktorý sa ako 6- ročný chlapec ocitol v koncentračnom tábore Bergen - Belsene a ukrajinskou fotografkou Anastasiou Mietielievovou, ktorá pochádza zo Záporožia a študuje na Slovensku. Na Ukrajine, kam sa pravidelne vracia, fotograficky dokumentuje vojnou zničené miesta.
            Na spiatočnej ceste si žiaci prezreli okolie Nitrianskeho hradu. 

          • Naši žiaci opäť na medzinárodnom veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania GAUDEAMUS Nitra 2023

          • Výber vysokej školy je nielen vážnym rozhodnutím, ale v súčasnosti aj pomerne náročným. Absolventi stredných škôl si vyberajú z veľkého počtu verejných, štátnych a súkromných vysokých škôl tu  na Slovensku ale i v zahraničí.

            Dňa 14. novembra sa žiaci III.A, septimy a IV.A zúčastnili X. ročníka Európskeho veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania GAUDEAMUS AKADÉMIA, konaného v Nitre na výstavisku Agrokomplex. Žiaci mali príležitosť zorientovať sa v možnostiach štúdia na slovenských a zahraničných školách a v neposlednom rade aj poradenský servis a testovacie centrum.

            V priestoroch výstaviska malo svoje stánky viac ako 299 vystavovateľov, 123 fakúlt slovenských aj zahraničných vysokých škôl a viac ako 5 000 študijných programov. Okrem prezentácii VŠ  si mohli žiaci vybrať aj z ponuky na zamestnanie, tiež brigády aj jazykové pobyty.

            Sprievodnou akciou bola aj prehliadka hradu Nitra, významnej historickej a kultúrnej pamiatky a pešej zóny.

          • Filmový festival Jeden svet 2023

          • Na hodinách ETV a NAB sme sa v dňoch 8.11. a 9. 11 zúčastnili projekcie filmov pre školy v rámci festivalu Jeden svet. Žiaci kvarty si pozreli dokumentárny film O Baripen Hrdosť, o prvej rómskej spisovateľke na Slovensku Elene Lackovej a žiaci sexty a II.A film Život v Kábule. Z ich spätnej väzby vyberáme:

            kvarta:

            „Prekvapilo ma to, že aj napriek tomu čím všetkým si Elena prešla dokázala to všetko, taktiež ju obdivujem za to, že dokáže o tom, čo prežila písať a rozprávať. Neviem si predstaviť, že by sme s rodinou museli bývať v lese v nepríjemných podmienkach v zime, bez jedla, atď… že by sme boli vyhodení aj s celou rodinou a ďalšími ľuďmi, vyhadzovaní gardistami ,ktorí by nám pobúrali domy...„Všetci členovia rodiny sú na Elenu hrdí, v živote sa im darí a berú si od nej príklad, že sa nikdy nevzdávala a vďaka tomu v živote toho veľa dokázala.“

            II.A a sexta:

            „Dozvedela som sa niečo o živote mimo nášho štátu o tom ako niektorí ľudia (ženy) žijúce v krajine, nemajú toľko možností/príležitostí štúdia, vzdelávania,… o ich spôsobe života a v závere som došla k zamysleniu, že si máme vážiť to čo máme, pretože to nie je samozrejmosť....Prekvapilo ma viacero vecí napr. aký môžu byť ľudia krutí a dozvedela som sa informácie o Talibane, ktoré som doteraz nevedela.....Aké nedemokratické praktiky Talibanu boli vo filme spomenuté? - upravovanie pravidiel podľa ich záujmu ako napríklad aký typ hijabu musia ženy nosiť, rovnako ako určité nariadenia pre ženy vychádzať von iba v určitých hodinách alebo kde môžu pracovať a kde nie...Ženám zakázali veľmi veľa vecí, napríklad: museli byť stále zahalené, nemohli počúvať konkrétny typ hudby a nemohli ani chodiť do práce. A vyhrážali sa im, že ak porušia pravidlá, tak budú trestať ich rodičov. „

          • Ako znížiť uhlíkovú a vodnú stopu na našej škole

          • Ako môžeme znížiť našu uhlíkovú a vodnú stopu? Touto otázkou sa zaoberali žiaci II.A  nielen na hodinách prírodovedných predmetov, ale aj na hodinách anglického jazyka. Pri prezentovaní projektov na danú tému žiaci poukázali na dôležitosť aktivít, ktoré na našej škole robíme v rámci programu Zelená škola a zamysleli sa, čím by sme ešte mohli k ochrane životného prostredia prispieť v budúcnosti. Pri predstavovaní nápadov, akým je inštalácia solárnych panelov, či svetiel a vodovodných kohútikov so senzorom pohybu, preukázali žiaci aj matematické znalosti a vyrátali, aké finančné prostriedky by sme na ich realizáciu museli vynaložiť. Žiaci však prišli aj s nápadmi, ktoré možno pomerne ľahko zrealizovať, napr. chodiť do školy viac pešo alebo na bicykli alebo vysadiť väčšie množstvo zelene v školskej záhrade. Je dôležité si uvedomiť, že každá „maličkosť” môže prispieť k ochrane životného prostredia a  táto problematika nám nemôže byť ľahostajná. 

          • Kolekcia oblečenia s logom školy

          • Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej ste sami rozhodli. Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/gyjch/ 

            Objednávanie bude spustené 13.11. a budete ho môcť realizovať až do 27.11. Nasledujúci deň sa e-shop uzavrie a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Túto otázku si kladie každoročne mnoho ľudí. Tento rok sa aj naša škola pokúsi nájsť na ňu odpoveď, pretože sme sa rozhodli zapojiť do výzvy a potešiť starkých darčekom, ktorý zahreje pri srdci ich aj nás. Cieľom výzvy je naplniť krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia osamelých starkých. Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto by sme do krabice mali vložiť aj kúsok svojho srdca.

            Čo všetko by krabičky mali obsahovať?

            NIEČO SLADKÉ (keksík, perníčky, cukríky, DIA sladkosti, ovocné kapsičky...)

            NIEČO SLANÉ (tyčinky, slané keksíky, praclíky, kukuričné chrumky, krekry...)

            NIEČO TEPLÉ (káva, ovocný čaj, cappuccino, horúca čokoláda, bylinný čaj...)

            NIEČO MÄKKÉ (teplé ponožky, papuče, rukavice, čiapka, šál, uteráčik...)

            NIEČO NA ZÁBAVU (krížovky, dobrá kniha, kresbičky od detí, pozdrav, časopis...)

            NIEČO VOŇAVÉ (sprchový gél, telové mlieko, krém na ruky, balzam na pery, parfém...)

            NIEČO ZO SRDCA (ručne kreslená pohľadnica, plyšové zvieratko, soška anjelika, šálka, vianočná dekorácia...)

            Čo do krabičiek nebaliť?

            Použité alebo špinavé veci, otvorené potraviny alebo potraviny po záručnej dobe, čerstvé potraviny a ovocie, trvanlivé potraviny, veci do mikrovlnky, špecifický kus oblečenia (nemusíme odhadnúť veľkosť), sviečky, zapaľovače, čistiace prostriedky, lieky, alkohol, šumivé rozpustné tablety do vody, ostré predmety, zbytočnosti, ktoré vám doma zavadzajú a potrebujete sa ich zbaviť.

            Ako krabičku zabaliť?

            Pripravenú krabičku obaľte vianočným papierom tak, aby bola zvlášť zabalená vrchná časť a zvlášť spodná časť a zbytočne ju nezdobte rôznymi stužkami a ozdobami, aby sa pri prevoze nepoškodili.

            Do školy môžete nosiť hotové krabičky alebo sa môžete dohodnúť so spolužiakmi, že prinesiete nejakú maličkosť zo zoznamu a spoločne krabičku naplníte a zabalíte.

            Kde môžem krabičky odovzdať?

            Hotové krabičky odovzdajte najneskôr do 30. 11. 2023 v triedach: príma a sekunda.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa do zbierky zapoja a urobia tak starkým krajšie Vianoce.

          • Tajuplné bytosti alebo Kto po nociach chodí

          • Prečo nesmela neznáma žena vstúpiť do domu po zotmení? Prečo v dome nikdy nechýbal cesnak alebo cibuľa? Prečo sa mlieko cedilo cez pŕhľavu? Kto bol Svetlonos, Mora, Poludnica, Zmok? Na tieto a mnohé iné otázky nám dali odpoveď v Horehronskom múzeu, kde sa naši žiaci niekoľkých ročníkov zúčastnili interaktívneho prerozprávania z horehronských poverových rozprávaní o tom, ako tajuplné a magické bytosti žili v predstavách ľudí. Zaujímavosťou podujatia boli figuríny z dielne renomovaných výtvarníkov, ktoré stvárňujú vybrané poverové postavy. Okrem počúvania žiaci „priložili ruky k dielu“ a prostredníctvom ochranných predmetov (cibuľa, cesnak, metly) nás pred nečistými a zlými silami ochránili.

          • Výstup na Ľubietovský Vepor

          • V nedeľu 29. októbra sa skupinka žiačok III.A a oktávy sústredila v Osrblí, aby sa zúčastnila výstupu na Ľubietovský Vepor. Výstup bol spojený s náučnými zastávkami. Prvou zastávkou bola chránená kultúrno – technická pamiatka Vysoká pec Tri vody, ktorá slúžila na produkciu surového železa.  Ďalšou zastávkou bolo pamätné miesto SNP Červená jama odkiaľ sme už veselo vykračovali na Sedlo pod Hrbom. To bola tá jednoduchšia časť cesty, pretože nás čakalo strmé stúpanie na Hrb. Náročnosť výstupu bola ale odmenená prekrásnym výhľadom na jesennými farbami hýriacu prírodu a okolité dediny a mestá. Okrem iného sme sa ocitli v geografickom strede Slovenska. Po hrebeni sme sa postupne presunuli na Vepor, kde sme náš výstup ukončili. Čakala nás už len cesta naspäť, našťastie už omnoho lepším terénom po zvažnici až ku Chate pod Hrbom, kde sme sa posilnili dobrým jedlom a pobrali sa smerom domov. Príjemnú a priateľskú atmosféru celého nedeľného dňa umocnilo priaznivé počasie.

          • Noc odvahy

          • Noc z 27. na 28. októbra sa v našej škole niesla v znamení masiek, rôznych výziev, prekonávaní strachu, ale najmä zábavy. Žiaci sexty si pre našich najmladších pripravili skúšku odvahy, počas ktorej bola preverená ich odvaha, keď sa museli pohybovať po tmavých chodbách našej školy a zároveň byť ostražití, pretože nikdy nevedeli, odkiaľ sa vynorí strašidelná postava ich starších spolužiakov. Zároveň však preukázali aj schopnosť tímovej práce, keď vo vytvorených skupinkách museli riešiť úlohy, aby zachránili svoju triednu učiteľku, ktorá bola unesená. Všetko dobre dopadlo a zistilo sa, že odvaha im skutočne nechýba a tak to všetci spolu oslávili na spoločnej tancovačke. Unavení, ale plní zážitkov zaliezli do teplých spacákov a uložili sa na spánok. Je pravda, že poniektorým fantázia pracovala na plné obrátky a chvíľku trvalo, kým dokázala všetko prežité spracovať, preto aj spánok bol o čosi kratší, ale pevne veríme, že jesenné prázdniny žiaci využili na dostatočné zotavenie sa.

          • Spoznávame minulosť - Múzeum holokaustu v Seredi

          • Dňa 17.10.2023 žiaci sekundy a kvarty navštívili Múzeum holokaustu v Seredi. Po prehliadke múzea s lektorkou sa zúčastnili zaujímavej prednášky na tému Deti a holokaust, ktorá im ozrejmila udalosti, ktoré sú mementom pre ľudí na celom svete. Cestou späť do Brezna sa zastavili i v Nitre a prešli sa po pešej zône s odkazmi architektov na obdobie Veľkej Moravy.

          • Registrácia na Náboj Junior 2023 je spustená

          • Tento rok sa uskutoční už 11. ročník medzinárodnej súťaže Náboj Junior, ktorá je určená žiakom druhého stupňa základných škôl a žiakom príslušných ročníkov osemročných gymnázií. Súťaž je zameraná na matematiku a fyziku - žiaci majú v priebehu dvoch hodín vyriešiť čo najviac úloh, ktoré si vyžadujú nie len znalosť vzorcov, ale aj štipku dôvtipu. Zaregistrujte svoju školu do 17.11.2023: https://junior.naboj.org/sk/sk/

          • Naši žiaci na medzinárodnom veľtrhu GAUDEAMUS AKADÉMIA 2023

          • Výber vysokej školy je nielen vážnym rozhodnutím, ale v súčasnosti aj pomerne náročným. Absolventi stredných škôl si vyberajú z veľkého počtu verejných, štátnych a súkromných vysokých škôl tu na Slovensku ale i v zahraničí. Dňa 11. októbra 2023 sa žiaci III.A, septimy a oktávy zúčastnili XXVI. ročníka Európskeho veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania GAUDEAMUS AKADÉMIA, konaného v Bratislave na výstavisku Incheba. Žiaci mali príležitosť zorientovať sa v možnostiach štúdia na slovenských a zahraničných školách a v neposlednom rade mohli využiť aj poradenský servis a testovacie centrum. V priestoroch Incheby malo svoje stánky viac ako 406 vystavovateľov, 201 fakúlt slovenských aj zahraničných vysokých škôl a viac ako 7 000 študijných programov. Okrem prezentácií VŠ  si mohli žiaci vybrať aj z ponuky zamestnania, brigád a jazykových pobytov. Žiaci mali možnosť priamo klásť zvedavé otázky ohľadom štúdia na škole, o ktorú prejavujú záujem. Veríme, že veľtrh pomohol pri ich rozhodovaní. Sprievodnou akciou bola aj prehliadka hradu Devín, významnej historickej a kultúrnej pamiatky a tiež pamätníka obetiam predchádzajúceho režimu - Brány slobody.

          • História južných Čiech za dva dni

          • Na začiatku mesiaca október sa naši študenti zúčastnili historickej exkurzie do južných Čiech. Cieľom bolo spoznať hrad a historické centrum mesta Český Krumlov, pričom program bol spojený aj s návštevou neďalekého zámku Hluboká a pivovaru Budweiser Budvar. Po absolvovaní prehliadok v nádhernom slnečnom počasí sa žiaci ubytovali v hoteli Gold, ktorý pôvodne slúžil ako lovecký kaštieľ. Náročnú a dlhú cestu naši žiaci výborne zvládli a získali viaceré pochvaly za mimoriadnu disciplínu a slušnosť. Veríme, že situácia v roku 2024 nám bude priaznivo naklonená a historické exkurzie budeme môcť ešte rozšíriť.

          • Experimentovali sme na festivale vedy Noc výskumníkov

          • Dňa 29.9. sme sa my - žiaci kvinty a 1.A - zúčastnili festivalu vedy s názvom Noc výskumníkov v Banskej Bystrici. V obľúbenom nákupnom centre Európa nás čakalo množstvo stánkov zameraných najmä na fyziku,chémiu a biológiu.V stánkoch sme mali možnosť dozvedieť sa zaujímavé informácie o rôznych témach - od radioaktivity okolo nás až po ekolóģiu, no mali sme možnosť vyskúšať si aj rôzne pokusy alebo si zmerať sily medzi sebou.Taktiež sa tam nachádzali rôznorodé zvieratá - hmyz, plazy ale aj vtáky. V pestrej ponuke nechýbali prednášky na rôzne témy a stretnutia so zaujímavými ľuďmi. Mali sme možnosť pozrieť si krátke filmy,v ktorých nám priblížili ekologické problémy a ich riešenia. Zaujímavý deň sme ukončili spoločnou fotkou. Ďakujeme našej škole, že nám umožnila sa zúčastniť na tejto zaujímavej akcii a našim učiteľom, ktorí ju zažili spolu s nami.

            Richard Ahmed Abu Murad,Tomáš Kán,Sophie Jursová 1.A

          • Chalupkovci na divadelnej Chalupke

          • Koncom septembra sa do nášho mesta schádzajú divadelníci z celého Slovenska. So svojimi netradičnými inscenáciami potešia divákov z Brezna a okolia. Aj my sme na chvíľu vymenili školské lavice za pohodlné sedadlá v Dome kultúry. Starší žiaci sa vo štvrtok 21. septembra pobavili na Gogoľovej komédii Ženba, plnej skvelých dialógov a situačnej komiky, mladší dostali divadelný darček v piatkové predpoludnie v podobe dvoch rozprávok - Janko Hraško a O škaredej princeznej. Návšteva oboch predstavení bola príjemným spestrením vyučovania. Už sa tešíme na ďalšie kultúrne podujatia.

          • Výstup na Štefánikovu chatu

          • 14.9.2023 sa uskutočnil výstup stredoškolskej mládeže na Štefáničku. Žiaľ, počasie nevyšlo a od rána vytrvalo pršalo. Účastníci sa vyviezli na Trangošku a na chate Zázvor si vypočuli rozprávanie o Štefánikovi, príbeh jeho sochy z nášho námestia a prednášku horskej služby. Absolvovali aj kvíz, v ktorom obsadili druhé miesto. Potom už bolo na ich rozhodnutí, či sa výstupu zúčastnia, keďže dážď neprestával. Niektorých  počasie neodradilo a na Štefáničku vyšli. Z našich študentov to boli Martin Šaling, Jakub Koreň z 1.A a Lukrécia Citterberg zo sexty. Výstup zvládli v pohode a dobrej nálade.  Dúfame, že nabudúce budú podmienky priaznivejšie a užijeme si aj krásne výhľady.