• Neklasifikované predmety

          • Riaditeľ školy oznamuje neklasifikovanie tých predmetov, ktoré pôvodne boli klasifikované, avšak
            podmienky v čase prerušeného vyučovania neumožňujú naplniť ciele predmetu kvalitnou/plnohodnotnou realizáciou.
            Ide o predmety telesná a športová výchova, etická a náboženská výchova, hudobná výchova a výtvarná výchova.
            Predmety budú mať na vysvedčení uvedené hodnotenie absolvoval.

          • Prihlášky na osemročné a štvorročné štúdium

          • Zmenili sa termíny na podanie prihlášky na SŠ zo strany zákonného zástupcu - nový termín je 15. máj 2020.

            Nie je potrebné dokladať potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti. Pokyny dostanú zákonní zástupcovia od svojej školy.

            Prijímacie skúšky sa uskutočnia najskôr dva týždne od odvolania prerušenia vyučovania.

             

          • KONZULTÁCIE

          • V prostredí EduPage sme zverejnili kontakty na  Vašich učiteľov. Ak máte nejaký problém s učivom, potrebujete niečo vysvetliť, alebo poradiť, sme tu pre Vás online každý UTOROK a ŠTVRTOK od 14.00 do 15.00

          • Vážení žiaci, vážení rodičia

          • Ocitli sme sa v situácii, na ktorú sme neboli zvyknutí a škola sa presúva z kamennej budovy do virtuálnych internetových priestorov. Je na nás všetkých ako túto situáciu zvládneme. Učitelia pripravujú pre žiakov zadania, od žiakov sa očakáva, že ich budú vypracovávať a od rodičov sa očakáva, že budú svoje deti kontrolovať, či niečo do školy robia. Dôležitá je samozrejme vzájomná komunikácia. Žiaci - ak niečomu nerozumiete, obráťte sa na učiteľov. Rodičia - ak sa Vám zdá, že tých zadaní je veľa, komunikujte s učiteľmi, s triednymi učiteľmi, s vedením školy. Učitelia - očakávajte od žiakov spätnú väzbu (nielen vypracovanú úlohu, ale aj či to vedeli, či nemali s niečim problém, či im to zabralo veľa času). Len spoločnými silami budeme vo vzdelávaní napredovať aj keď sa podmienky zmenili. SPOLU TO ZVLÁDNEME!!!

            Ing. Šteňová

          • Študenti,

          • v prípade, že neviete svoje prihlasovacie údaje do Edupage kontaktujte: grexamiroslav@gmail.com alebo jpobisova@gmail.com.

          • Nábor dobrovoľníkov z radov študentov

          • BBSK zahajuje nábor dobrovoľníkov aj z radov žiakov a študentov pri pomocných činnostiach na zvládnutie pandémie pred koronavírusom.

            Banskobystrický samosprávny kraj spustil online prihlasovanie dobrovoľníkov, ktorí by mali záujem pomôcť s telefonickým zberom objednávok od seniorov, balením potravín a liekov a ich donáškou, ako výpomoc v zariadeniach sociálnych služieb či na ďalších pozíciách.

            Záujemcovia sa môžu prihlasovať tu:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfhj3zP4I_vk5GhdBxOpPajtu9lF17C68UDU_65gXoOjdeUFg/viewform 
             

          • Oznam pre žiakov a rodičov

          • Nasledujúce dva týždne budú žiaci prostredníctvom EduPage dostávať od svojich učiteľov zadania a úlohy, ktoré budú vypracovávať samostatne. Učitelia budú od nich vyžadovať aj odoslanie vypracovaných úloh, projektov a t.ď. Rodičia dohliadnite na to, aby žiaci túto komunikáciu so svojimi učiteľmi sledovali.

            Maturanti využite tento čas hlavne na štúdium maturitných predmetov - máte k dispozícii navyše dva "akademické týždne".

          • Usmernenie MŠVVŠ SR č.2 k šíreniu koronavírusu

          • V súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 zasadal dňa 6. 3. 2020 Ústredný krízový štáb, ktorý prijal viaceré nové opatrenia a zákazy.Na základe uvedených prijatých opatrení Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydáva 2. usmernenie k šíreniu koronavírusu pre školy, školské zariadenia, zamestnancov rezortu školstva a športové zväzy v tomto znení: 

            RUŠIA SA :

            1. s okamžitou platnosťou všetky zájazdy, exkurzie a študijné pobyty žiakov a študentov do zahraničia,

            2. návštevy v reedukačných výchovných zariadeniach až do odvolania. Dôrazne sa neodporúča cestovať do krajín, kde sa koronavírus objavil - hlavne do Talianska. 

            MŠVVaŠ nemá možnosť vylúčiť z vyučovania v rámci povinnej školskej dochádzky žiakov, ktorí neprejavujú príznaky ochorenia len z dôvodu, že boli na pobyte v oblastiach postihnutých výskytom koronavírusu, je potrebné riadiť sa pokynmi hlavného hygienika, regionálneho úradu verejného zdravotníctva resp. Úradu verejného zdravotníctva. 

            MŠVVaŠ zároveň chápe obavy rodičov a detí z koronavírusu, a preto DÔRAZNE apeluje na rodičov, pokiaľ sa ich deti vrátili z oblastí, kde sa koronavírus objavil, aby sami zvážili ich 14 dňovú domácu izoláciu. Ak sa osoby, ktoré sa zdržiavali v oblastiach, kde sa koronavírus objavil, rozhodnú nerešpektovať odporúčanie ostať doma a zamestnávateľ, resp. zriaďovateľ má obavy z možného rozširovania koronavírusu, má možnosť svoje kroky konzultovať s regionálnym úradom verejného zdravotníctva, resp. s Úradom verejného zdravotníctva. 

            Pre materské školy odporúčame prijať po konzultácii so zriaďovateľom rovnaké opatrenia týkajúce sa zaraďovania chorých detí do kolektívu. V tomto prípade taktiež DÔRAZNE apelujeme na zodpovednosť rodičov voči ostatným deťom. 

            Naďalej platí, že v prípade, ak sa žiaci, učitelia, zamestnanci škôl a školských zariadení a taktiež zamestnanci rezortu školstva vrátili z oblastí, kde sa potvrdil výskyt koronavírusu, musia takéto osoby v najbližších 14 dňoch od návratu kontrolovať svoj zdravotný stav. 

            Naďalej trvale až do odvolania platia a musia sa dodržiavať nižšie uvedené odporúčania: ·

            V prípade, že sa u ktorejkoľvek osoby, ktorá sa nachádzala v oblastiach, kde sa vírus vyskytol, objavia počas 14 dní od návratu symptómy spojené s ochorením spôsobeným koronavírusom, a to najmä zvýšená teplota, kašeľ, bolesti v hrdle, táto osoba musí ostať doma, nechodiť priamo k lekárovi, kontaktovať lekára telefonicky, popísať mu symptómy a riadiť sa jeho príkazmi, · v prípade, že lekár na základe popísaných symptómov rozhodne, že daná osoba musí byť hospitalizovaná, pošle lekár pre danú osobu špeciálnu sanitku. Každopádne nesmie takáto osoba chodiť sama na pohotovosť alebo na infekčné oddelenie, · v prípade, že symptómy nebudú ťažké, môže obvodný lekár rozhodnúť, že osoba ostane v domácej karanténe, · v prípade, že sa vyskytne podozrenie u žiaka bývajúceho na internáte, je potrebné postupovať obdobne. 

            Pre materské školy, základné školy, stredné školy, vysoké školy, školské zariadenia, študentské domovy a internáty ministerstvo školstva odporúča dodržiavať všeobecné preventívne ochranné opatrenia: - pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu,- nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami,- pri kašľaní zakryť ústa a nos jednorazovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša,- vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktorí majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť.

          • Krízový štáb Banskobystrického kraja prijal viaceré preventívne opatrenia

          • v súvislosti s novým koronavírusom. Župa zatvára všetky kultúrne inštitúcie. Zamestnanci, ktorí boli na zahraničnej ceste, majú ostať v domácej karanténe.

             

            Prijaté opatrenia:

            • Všetci zamestnanci všetkých zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, ktorí boli v posledných 10 dňoch na akejkoľvek zahraničnej ceste, majú povinnosť zostať najbližších 7 dní v domácej karanténe.
            • Rovnako tí študenti stredných škôl, ktorí boli za posledných desať dní v zahraničí, dostanú usmernenie nenavštevovať školu počas 7 dní a zdržiavať sa doma.
            • V prípade prvého potvrdeného prípadu nového koronavírusu v Banskobystrickom kraji župa okamžite preruší výučbu na všetkých stredných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.
            • Oddnes až do odvolania zostanú zatvorené všetky kultúrne inštitúcie (knižnice, múzeá, galérie, divadlá, osvetové strediská a pod.) v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK.
            • Všetky plánované stretnutia s počtom účastníkov vyšším ako 10 sú až do odvolania zrušené.
            • Vo všetkých budovách, kde sídlia krajské inštitúcie, bude prebiehať zvýšená sanitácia.
            • Kraj tiež objedná u autobusových dopravcov pravidelnú dennú dezinfekciu autobusov prímestskej verejnej dopravy na vlastné náklady.
            • Zariadenia sociálnych služieb dostanú pokyn vytvoriť vo svojich priestoroch karanténne miestnosti, župa tiež bude rokovať s riaditeľmi všetkých nemocníc na svojom území o zabezpečení priestorov pre karanténu.

            „K týmto opatreniam sme pristúpili nie preto, aby sme šírili paniku, ale preto, aby sa šírenie koronavírusu na Slovensku spomalilo. Z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie vieme, že približne 10 percent pacientov s koronavírusom si vyžaduje akútnu zdravotnú starostlivosť. Preventívne opatrenia krivku nárastu počtu ochorení spomalia,“ povedal župan Ján Lunter.

            Krízový štáb kraja bude až do odvolania zasadať každý deň v ranných hodinách a vyhodnocovať aktuálnu situáciu.

        • Fajčiť alebo nefajčiť? To je otázka ...
          • Fajčiť alebo nefajčiť? To je otázka ...

          • Na hodine biológie sme v rámci overovania metodík realizovali so žiakmi tercie televíznu reláciu, ktorá sa venovala téme ZDRAVIE: Čo poškodzuje našu dýchaciu sústavu?  Zo žiakov sa stali špecialisti: športovci -  lekári, psychológovia, pľúcni špecialisti, toxikológovia, prezidenti Národnej koalície pre kontrolu tabaku v SR. Nechýbali ani výnimoční žiaci, ktorí svojim plagátom a aktivitami zvíťazili v celoslovenskom kole súťaže Zdravý život a moderátori, ktorí nás televíznou reláciou sprevádzali.

          • Čo sa deje s potravou v našom tele?

          • Metodika, ktorú sme ralizovali so žiakmi tercie, je zameraná na uvedomenie si významu tráviacej sústavy  v súvislosti s obehovou a dýchacou sústavou. Význam potravy žiaci prestanú vnímať len z pohľadu udržania života organizmu.  Pomocou animácií a realizáciu pokusu si žiaci uvedomili procesy trávenia a vstrebávania živín, procesy premeny látok a energie, význam obehovej sústavy pri vstrebávaní živín, význam dýchacej sústave pri premene látok v ľudskom organizme.

          • Informácie pre maturantov

          • Na základe spolupráce NÚCEM a Strednej odbornej školy masmediálnych a informačných štúdií v Bratislave vznikli 3  videá o maturitnej skúške.  Maturanti z tejto školy v ňom podávajú svojim rovesníkom jednoduchou formou základné informácie o tom, na čo je dôležité sa pripraviť v externej a písomnej forme internej časti maturitnej skúšky zo slovenského jazyka a literatúry, a aj o tom, čo ich čaká pri ústnej maturite

            Ako funguje maturitná skúška?  https://vimeo.com/389542395

            Ako sa hodnotí externá časť maturity? https://vimeo.com/389568646

            Ako prebieha maturitná skúška? https://vimeo.com/392086164