• Inštruktáž k IT laboratóriu

          • Naša škola patrí medzi tie stredné školy, ktoré sa zapojili do projektu IT Akadémia - vzdelávanie pre 21. storočie a ako jedna z 200 stredných škôl na Slovensku bola vybavená IT Science laboratóriom.

            V tomto projekte ide o inováciu prírodovedného a technického vzdelávania na základných a stredných školách so zameraním na informatiku a IKT, orientáciu mladých ľudí na ďalšie štúdium v študijných odboroch a programoch s perspektívou uplatnenia sa v IT sektore.

            Uź druhý školský rok využívame v prírodovedných  predmetoch a informatike inovatívne metodiky, ktoré sú  zamerané predovšetkým na rozvoj bádateľských kompetencií žiakov ZŠ a SŠ. 

            Od ďašieho školského roka pribudne nový motivačný predmet Informatika v prírodných vedách a ďalšie informatické predmety - napr. Programovanie mobilných  zariadení, Pokročilejšie metódy programovania a objektové programovanie a t.ď.

            15.4.2019 sa uskutočnila v našej škole inštruktáž k využívaniu IT Science laboratória, takže naši učitelia už čo najskôr začnú zariadenia laboratória využívať aj na vyučovaní.

          • Výrazný úspech Aničky Príbojovej v Olympiáde ľudských práv

          • Revolúciu, ktorá dostala prívlastok nežná, nezažili. Stovky stredoškolákov, ktorí sa tento rok zapojili do Olympiády ľudských práv, však nepatria k tým, čo by sa tvárili, že si ju nevšimli. Práve táto olympiáda je súťažou, kde mohli diskutovať aj o tom, ako november 1989 ovplyvnil životy ich rodičov a starých rodičov, ale aj to, v akej spoločnosti žijú. A akú by ju chceli mať.

            Aj tento rok tí najúspešnejší z krajských kôl postúpili do celoštátneho kola Olympiády ľudských práv. Jej 21. ročník sa skončil 12. apríla 2019 veľkým finále v Omšení pri Trenčianskych Tepliciach a ocenením tých najlepších.

            Olympiádu aj tento rok podporil denník Pravda. Redakcia sa rozhodla udeliť tri ceny za najlepšie úvahy na tému: „Je výborné, že si mladí ľudia na Slovensku užívajú priestor demokracie a slobody. Prečo potom nemajú záujem voliť v eurovoľbách? Poraďte inštitúciám EÚ“.

            Hlavnú cenu a odmenu 300 eur získala Anna Príbojová z Gymnázia Jána Chalupku v Brezne. Keďže už má osemnásť, aj ona pôjde voliť poslancov do Európskeho parlamentu. „Právo voliť chápem ako privilégium, ktoré nemá každý človek na našej planéte. O to viac si to vážim a možnosť ísť voliť vnímam ako možnosť rozhodovať o svojej budúcnosti,“ napísala vo svojej úvahe.

            Hlavná cena denníka Pravda ju prekvapila. „Bolo to pre mňa neskutočné prekvapenie a veľmi si to vážim,“ povedala. Na olympiáde bola aj vlani, hoci do celoštátneho kola sa jej vtedy nepodarilo dostať. „Celoštátne kolo bol veľký zážitok, veľmi dobrá skúsenosť,“ dodala.

            Citované z denníka Pravda.

            Gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!!!

             

          • Turnaj vo vybíjanej

          • Dievčatá z prímy a sekundy sa v stredu 10.apríla  zúčastnili okresného kola vo vybíjanej mladších žiačok. Darilo sa im striedavo, dva zápasy vyhrali a tri prehrali, celkovo skončili na štvrtom mieste. 

          • Maturanti,

          • pre vás je určené aprílové vydanie newslettera. Tradične prináša súhrn dní otvorených dverí na vysokých školách a najmä zoznam fakúlt s uzávierkou prihlášok. Tentokrát sú však zoznamy súhrnné za apríl aj máj, vzhľadom k tomu, že mnohé VŠ už prijímacie konanie uzavreli, takže aj početnosť dní otvorených dverí podstatne klesá. Zároveň bude budúci newsletter určený pre predmaturitný ročník.

            A pretože v tomto školskom roku ostávajú posledné dva termíny Národných porovnávacích skúšok, prikladáme aj osvedčené tipy na zlepšenie pre tých študentov, ktorí zatiaľ so svojim výsledkom spokojní nie sú.

            Newsletter si môžete stiahnuť na našom webe

          • Vyhrali sme v súťaži Mladý Európan

          • V Univerzálnej študovni Univerzitnej knižnice UMB V Banskej Bystrici sa 5. apríla 2019 konalo regionálne kolo vedomostnej súťaže MLADÝ EURÓPAN 2019, do ktorého sa zapojila aj naša škola. Trojčlenné družstvo v zložení Emma Ďuricová, Juliana Piliarová a Natália Mišániová (všetky žiačky III. A) nás reprezentovalo viac než úspešne, čoho dôkazom je 1. miesto a postup do celoštátneho kola tejto súťaže, ktoré sa uskutoční v júni v Košiciach. Dievčatám srdečne blahoželáme a v júni budeme držať palce, aby sa im darilo aspoň tak ako v Banskej Bystrici :)

          • Naša škola sa nestratila!!!

          • Dňa 27. 3. 2019 sa konalo okresné kolo 40. ročníka matematickej súťaže Pytagoriáda. Našu školu zastupovali traja žiaci v kategórii P6 (príma), v kategórii P7 (sekunda) štyria žiaci  a v kategórii P8 (tercia) traja žiaci. Na vyni­kajúcom 1. mieste sa umiestnil  Samuel Remenár zo sekundy v kategórii P7.  Menovanému žiakovi srdečne blahoželáme!

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

          • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy

             

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to.

            Ako postupovať?

          • Jozef Kalman vyhral krajské kolo ekonomickej olympiády

          • Jozef Kalman zo IV.A veľmi úspešne reprezentoval našu školu keď v konkurencii 25 súťažiacich z celého Banskobystrického kraja vyhral krajské kolo ekonomickej olympiády a postupuje do celoštátneho kola, Gratulujeme!!!

          • Majstrovstvá Gymnázia Jána Chalupku v obrovskom slalome - Tále 20.3.2019 

          • Krásny slnečný deň, viac ako 40 účastníkov, všetko v poriadku bez zranení a tu sú výsledky:

            Dievčatá: 1. Júlia Jurošová, 2.Žofia Surová, Timea Berčíková, (obe v rovnakom čase)

            Chlapci: 1.Gabriel Kňaze, 2.Martin Kokavec, 3.Peter Belko

            Dievčatá- registrované: 1. Juliana Piliarová, 2.Lívia Kupcová, 3. Nina Kováčiková

            Chlapci - registrovaní: 1.Viliam Vičan

            Snowboard: 1.Dušan Kafrík, 2.Benjamín Auxt, 3.Martin Hajko

            Gratulujeme a tešíme sa na ďalší ročník.

          • Vyhrali sme v regionálne kolo v basketbale v Revúcej

          • Dňa 20.2.2019 sa v Gymnáziu Martina Kukučína v Revúcej uskutočnilo regionálne kolo v basketbale žiačok a žiakov ZŠ a osemročných gymnázií. Naši žiaci postupujú do krajského kola po finálovom víťazstve nad ZŠ Tornaľa. 

            Srdečne blahoželáme!

          • Vynikajúci úspech v krajskom kole olympiády ľudských práv

          • Dňa  7.2. 2019 sa v Banskej Bystrici uskutočnilo krajské kolo Olympiády ľudských práv. Našu školu veľmi úspešne reprezentovala Anna Príbojová (III.A) a obsadila vynikajúce 1. miesto.

            Aničke blahoželáme a držíme palce v celoštátnom kole !

          • Naši absolventi sa nestratia ani na najprestížnejšej informatickej fakulte na Slovensku

          • List, ktorý sme dostali od prof. Ing. Márie Bielikovej - dekanky Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave - poteší a zároveň zaväzuje. Aj naďalej je našim hlavným cieľom vychovávať študentov, ktorí sa nestratia v živote a ktorí vedia kvalitné vzdelanie z nášho gymnázia zúročiť aj na vysokej škole. 

          • ÚSPECHY V GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDE

          • 7. februára 2019 sa na ZŠ Pionierska 2 konalo okresné kolo Geografickej olympiády, kde našu školu reprezentovali 6 žiaci: Gregor Moniš (príma), Lukáš Kvietok (sekunda), Samuel Remenár (sekunda), Martin Kopčány (kvarta), Alžbeta Kvietková (kvarta), Aneta Potkányová (kvarta). Do krajského kola postúpili Samuel Remenár (sekunda), ktorý obsadil 1. miesto a tiež Gregor Moniš (príma), ktorý sa umiestnil na 2. mieste v kategórii F.

            Úspešnými riešiteľmi boli aj Lukáš Kvietok (sekunda) v kategórii F a Martin Kopčány (kvarta) v kategórii E.

            V školskom kole GO v kategórii GQIQ (25. januára 2019) sa z našich 6 účastníkov (Martin Kopčány, Anna Bížová, Aneta Potkányová, Ingrid Bučková, Alžbeta Kvietková, Šimon Surový) medzi postupujúcich do krajského kola prebojovali Martin Kopčány (kvarta)Anna Bížová (kvarta).

            V krajskom kole GO, ktoré sa konalo 8. februára 2019 na UMB v Banskej Bystrici, nás v kategóriách A, B, Z zastupovali 2 študenti veľmi úspešne, pretože opäť postúpili do celoslovenského kola. Ľubomír Švantner (3.B) obsadil 2. miesto v kategórii A s prácou Albánsko na ceste do EÚ – nový turistický raj? a Peter Sojka (3.B) obsadil 1. miesto v kategórii B s prácou Kultúrnohistorické pamiatky na Slovensku a cestovný ruch, ako aj 3. miesto v kategórii Z.


            Ďakujeme za výborný  výkon všetkým zúčastneným. 

            Víťazom a postupujúcim blahoželáme a prajeme im veľa úspechov v krajskom, či celoslovenskom kole. 

             

          • Projektový deň

          • 19.novembra 2018 bolo v našej škole ešte rušnejšie ako zvyčajne. Žiaci  kolégia Zelenej školy a euroscoláci zorganizovali  projektový deň.  Ich  cieľom bolo predstaviť spolužiakom, učiteľom a verejnosti  aktivity, ktoré spoločne realizovali v rámci plnenia úloh pre získanie medzinárodného certifikátu a vlajky Zelenej školy, certifikátu medzinárodného programu Jedlá zmena a certifikátu  Ambasádor európskeho parlamentu.

             Zároveň chceli zapojiť  čo najviac spolužiakov do aktivít, počas ktorých si uvedomia, že svojím zodpovedným prístupom k spotrebe energie, potravín, predmetov dennej potreby prispievajú k znižovaniu svojej uhlíkovej stopy a dokážu sa šetrnejšie správať k životnému prostrediu.

            Zástupcovia každej triedy sa zúčastnili globálneho varenia, kde skúmali  cestu potravín k spotrebiteľovi a zamerali sa na stravovanie z environmentálneho, etického, estetického a ekonomického hľadiska. Vypočítali uhlíkovú stopu pripraveného jedla – vajíčkovej nátierky a jednoznačne  sa zhodli, že pri nákupoch budú uprednostňovať slovenské produkty a podporovať miestnych farmárov.

            Najmladší spolužiaci z primy a sekundy skúmali, ako sme všetci prostredníctvom obchodu prepojení   so zvyškom sveta a hľadali rozdiel medzi voľným a spravodlivým obchodom. Spoznali logo Fair trade a rozhodli sa zmapovať predajne v našom okolí, v ktorých nájdu produkty označené týmto logom.

            Druháci, sextáni a žiaci kvarty prezentovali enviroprojekty zamerané  na zníženie uhlíkovej stopy, ktoré vypracovali na hodinách anglického jazyka. Je potrebné vyzdvihnúť ich pripravenosť diskutovať o globálnych problémoch v cudzom jazyku, čo určite ocenia pri návšteve našich priateľov zo Španielska, Portugalska a Rakúska v spoločnom projekte Erazmus +, ktorého hlavnou témou je udržateľné stravovanie a globálne otepľovanie.

            V ďalšej triede šikovní  dobrovoľníci  ukázali proces upcyklácie. Háčkovali, ale namiesto vlny či priadze používali staré oblečenie, najmä tričká, ktoré strihali na tenké pásiky a z nich vyrábali užitočné predmety – podsedáky. Neskôr by chceli takýmto spôsobom vyrobiť  nákupné tašky, aby prispeli k zníženiu používania plastových vreciek a tašiek pri nákupoch.

            V chemickom laboratóriu naši kvintáni pripravili mydlo a aby pekne voňalo, použili esencie, ktoré získali z rastlín z našej školskej záhrady. Vyrobené mydielka budú ponúkať na predvianočnom trhu  organizovanom v škole.  Poukázali tak na využiteľnosť poznatkov z chémie v praktickom živote a  zároveň si preveria aj svoju finančnú gramotnosť.

            V učebni biológie sme si spoločne vychutnávali upokojujúci čaj.  Bylinky  sme získali zo zberu liečivých rastlín, ktoré rastú v našej záhrade, ktorá učí. Vznikla v rámci projektov Záhrada, ktorá učí a Zelená škola.

            Sumár našich euroaktivít sme robili v euroscolskej učebni, kde sme s mladšími žiakmi realizovali rovesnícke vzdelávanie a potom sme sa si spolu zaspievali  ľudové piesne – ako správni nositelia kultúrnych tradícií v rámci roku Európskeho kultúrneho dedičstva.

             

            Na tento zaujímavý deň prijal pozvanie aj predseda  Banskobystrického samosprávneho kraja Ing. Ján Lunter, ktorý vysoko hodnotil nielen kvalitu pripravených aktivít, ale aj práce žiakov počas uplynulého obdobia. Ako držiteľ ocenenia Za podnikateľské srdce a víťaz ocenenia Via Bona Slovakia 2014 v kategórii Zodpovedná stredná firma roka sa na besede s našimi žiakmi podelil o skúsenosti  v oblasti podnikania, presadzovania slovenských výrobkov na trhu a ochotne odpovedal aj na ich zvedavé otázky.

            Čo sme sa dozvedeli, naučili, čo si zapamätáme .....

            • Keď sa stretnú ľudia, ktorí chcú niečo urobiť – dobrá vec sa podarí.
            • Všetko so všetkým súvisí – jednotlivé projekty sa prepletajú a navzájom súvisia, presne tak ako všetko v našom živote, našej práci, medzi priateľmi, školami, mestami, štátmi.
            • V praxi sme si vyskúšali, čo znamená synergický efekt.
            • Zo spoločnej práce v jednotlivých projektoch budeme mať úžitok všetci.
          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Aj tento rok sa uskutočnilo školské kolo OAJ, ktorej sa zúčastnilo 57 študentov našej školy v 4 kategóriách.

            V kategórii 1A (prima, sekunda) súťažilo 13 študentov, z ktorých boli najlepší: Samuel Remenár, Lukáš Kvietok a Samuel Rybovič.

            V kategórii 1B (tercia, kvarta) boli rozdiely najtesnejšie, no nakoniec zvíťazili: Michal Halgaš, Michal Pôbiš a Timo Caban.

            V kategórii 2A najlepšie obstáli: Alexandra Vojtasová, Sára Schonová a Simona Kubandová.

            A v kategórii najstarších študentov 2B nesklamali: Martin Turňa, Daniel Caban a Samuel Páleník.

            Najlepší boli odmenení vecnými cenami, na ktoré nám prispela Rada rodičov, ktorej by sme sa týmto chceli poďakovať. Veríme, že víťazi nás budú úspešne reprezentovať v okresných a krajských kolách.

          • Výlet do Viedne

          • Viedeň je krásna v každom čase, no v tom predvianočnom asi najviac. Vysvietené ulice, voňavé stánky, príjemná atmosféra. Ale neboli sme tam len kvôli povestným vianočným trhom. Pozreli sme si Schönbrun, Dóm svätého Štefana, Umelecko-historické múzeum. Vďaka vynikajúcemu sprievodcovi sme sa dozvedeli mnoho zaujímavostí z histórie. Vedeli ste napríklad, že známa Ringstrasse  kopíruje línie pôvodných hradieb okolo mesta?  Jeden deň na Viedeň zďaleka nestačí, ale aspoň máme dôvod sa sem opäť vrátiť.

          • Diskusia s europoslancom, pánom Vladimírom Maňkom

          •  

            16.novembra sme v škole privítali vzácnu návštevu, europoslanca pána Vladimíra Maňku.

            Ako hodnotia účasť na stretnutí s hosťom naši žiaci?

            Mne sa najviac páčilo, keď sme rozoberali problematiku volieb do Európskeho parlamentu. Vieme, že na Slovensku bola účasť v minulých voľbách najnižšia v Európskej únii – len 13 %. Mladí ľudia prišli ešte v menšom počte – bolo ich len 6 %. V rámci tohtoročného projektu sa snažíme osloviť čo najviac našich priateľov v škole, v záujmových krúžkoch a počas spoločných stretnutí. Oslovujeme a presviedčame aj našich rodičov a príbuzných, aby v si máji 2019 našli čas a šli voliť našich zástupcov do Európskeho parlamentu – tentoraz ich bude o jedného viac – 14. Hľadali sme možné riešenie, ako zvýšiť účasť vo voľbách. Štvrták Martin navrhol, že by bolo dobré, keby voľby boli povinné. Pána europoslanca to prekvapilo, že sme takí prísni. Oponovali sme mu, že sú krajiny v EÚ, kde sú voľby povinné. Volebná účasť tam pravidelne dosahuje viac ako 90 % (napr.Dánsko). Hlasovali sme a 60 prítomných bolo za povinné voľby. Otázkou zostáva, čo urobiť tým, ktorí by napriek tomu neprišli voliť. Opäť sa opakovala situácia – boli sme prísni a viacerí navrhovali rôzne sankcie – najviac peňažné pokuty v rôznej výške. Tu ukázal svoju múdrosť a diplomaciu pán Maňka ktorý povedal, že je lepšie ľudí motivovať dodržiavať zákony formou benefitov, nie represívne (ako sme to chceli my). Znamená to, že ak by šiel plnoletý občan voliť, dostal by nejaký benefit – poukaz, možný odpočet dane a podobne.                      

            Denisa z 2.A

            Rád by som povedal pár slov k stretnutiu s europoslancom, pánom Vladimírom Maňkom, ktorý bol ochotný, prijal pozvanie a prišiel k nám na gymnázium prediskutovať  témy, týkajúcich sa Európskej Únie, ale aj to, aké to je byť poslancom v Európskom parlamente. V úvode nášho stretnutia nám porozprával, na čom aktuálne pracujú v Európskom parlamente a v jednotlivých výboroch, ale aj to, ako riešili niektoré už dnes aktuálne nariadenia ako napríklad zrušenie roamingových poplatkov. Hneď potom prišla na rad očakávaná diskusia. Pýtali sme sa mnoho pre nás zaujímavých otázok, na ktoré sme dostali ešte zaujímavejšie odpovede. Pán Maňka bol k nám veľmi otvorený a úprimný. Dostali sme od neho pravdivé informácie, nie ako častokrát uverejňované polopravdy, ktoré vypúšťajú médiá na obrazovky alebo internet. Taktiež nám vysvetlil, prečo niektorí ľudia vymýšľajú a šíria hoaxy, či už o europoslancoch alebo o EÚ. Počas nášho stretnutia sme prediskutovali množstvo rozličných tém, ako napríklad zámer zrušenia striedania letného a zimného času, nahradenie financií po odchode Veľkej Británie z EÚ, ako lepšie využívať eurofondy na Slovensku. Z tejto diskusie som si odniesol mnoho nových poznatkov, vďaka ktorým som získal omnoho objektívnejší pohľad na EÚ. Zistil som, že temer všetko, o čom sme diskutovali, sa ma týka.  Túto diskusiu hodnotím vysoko pozitívne. 

            David z 2.A