• ŠTUDENTSKÁ KVAPKA KRVI 2018

          • #nevyhovarajsa a príď aj ty darovať krv!

            Daruj krv – daruj  život – daruj radosť

             

            13.novembra 2018 sa podarilo odovzdať krv 22 študentom a učiteľom našej školy. So cťou treba pripomenúť ešte 12 statočných, ktorých z odberu vyradil neľútostný lekár pre zdravotné problémy – vysoký tlak, málo hemoglobínu, ale najmä – nízka hmotnosť ! – 6 dievčat malo menej ako 50 kg, čo bolo dôvodom pre ich dočasné vyradenie.(Lekár si dokonca priniesol digitálnu váhu a nepomohli ani prosebné pohľady našich na darcovstvo odhodlaných, ale príliš málo vážiacich štvrtáčok).

            Všetkým statočným patrí naše poďakovanie, potom už len rýchlo pomôcť zdravotníkom poznášať materiál, postele, do triedy nasťahovať späť lavice, stoličky a predsavzatie, že keď budeme mať 18 a viac ako 50 kg, určite sa pridáme ďalší.

            Poučenie – ak nie ste zdraví a nemáte viac ako 50 kg, neskúšajte to! Taktiež musíte byť minimálne 2 týždne po chorobe (angína, chrípka). Z darcovstva vás dočasne vyradia aj nevinné soplíky a herpes.

            Možnosť na reparát bude vo februári 2019 – Valentínska kvapka krvi. 

          • Okresné kolo v streľbe zo vzduchovej pušky v našej réžii

          • Dňa 8.11.2018 sa žiaci nášho gymnázia zúčastnili majstrovstiev okresu Brezno základných
            škôl a osemročných gymnázií v streľbe zo vzduchovej pušky. Naši mladí strelci sa umiestnili
            na popredných miestach a to nasledovne:
            Kategória mladší žiaci:

            - družstvá ( S. Kovalčík , M. Kvietok, D. Štulajter) 1.miesto

            - jednotlivci ( S. Kovalčík) 1.miesto

            Kategória starší žiaci:

            - družstvá (Š. Surový, A. Kortán , M. Pálenik ) 1.miesto
            - jednotlivci ( A. Kortán) 1.miesto

            Srdečne blahoželáme

          • „Gruntovačka 2018“ alebo „Upratovanie lokalít po turistickej sezóne“

          • V piatok 19.10.2018 naši žiaci ukázali, že im príroda nie je ľahostajná a zapojili sa do čistenia chodníkov na Dedečkovu chatu. Nebolo to len o upratovaní, pre účastníkov bol pripravený sprievodný program na tému „Medzinárodný deň stromov“ a samozrejme aj zdravá sladká odmena za vyzbierané odpadky.

          • Naši žiaci na medzinárodnom veľtrhu AKADEMIA&VAPAC®

          • Výber vysokej školy je nielen vážnym rozhodnutím, ale v súčasnosti aj pomerne náročným. Absolventi stredných škôl si vyberajú z veľkého počtu verejných, štátnych a súkromných vysokých škôl tu  na Slovensku ale i v zahraničí.

            Dňa 10. 10. 2018 sa žiaci tretieho,  štvrtého ročníka  a ôsmeho ročníka osemročného gymnázia zúčastnili medzinárodného veľtrhu Štúdia a kariéry  AKADÉMIA&VAPAC®, konaného v Bratislave. Žiaci mali príležitosť zorientovať sa v možnostiach štúdia na slovenských a zahraničných školách.  V priestoroch AEGON arény malo svoje stánky viac ako 220 vystavovateľov. Okrem prezentácii VŠ  si mohli žiaci vybrať aj z ponuky na zamestnanie, brigády aj jazykové pobyty.

            Žiaci mali možnosť priamo klásť zvedavé otázky ohľadom štúdia na školu o ktorú prejavujú záujem. Veríme, že veľtrh  pomohol pri ich rozhodovaní.   

            Sprievodnou akciou bola aj prehliadka hradu Devín, spojená s výstavou venovanou k 100. výročiu vzniku Československej republiky.

          • Božský zoznamovák

          • 28. október bol pre našich nových spolužiakov výnimočný. Každoročným zvykom na našej
            škole je uvádzanie prvákov do „stavu študentského“. Tohtoročný „zoznamovák“ (tak sa toto
            uvádzanie nazýva) sa niesol v duchu starogréckých božstiev. V kinosále Mestského domu
            kultúry sme mohli vidieť najvyššieho boha Dia, Dionýza, Hádesa či bohyne Afroditu, Aténu,
            Niké i ďalších. Títo pripravili pre budúcich gymnazistov rôzne úlohy, ktorých splnením si
            mali zaslúžiť členstvo v radoch študentov našej školy. Popoludnie sa vydarilo, úlohy boli
            splnené a všetci prváci boli pasovaní za gymnazistov. Vyvrcholením tejto milej akcie bol
            nielen úsmev na perách, ale aj spoločné zanôtenie známej piesne Úsmev.

          • Jeseň

          • Jesenné lístie, krásne farby, slnečné počasie - to bolo inšpiráciou na hodinách výtvarnej výchovy v triedach príma, sekunda a tercia... a tu je výsledok.

          • My sme EÚ

          • Existuje na Slovensku širší politický a spoločenský konsenzus o postavení a mieste SR v EÚ? Čo vlastne znamená byť občanom členského štátu EÚ? Aké výhody, ale aj záväzky toto členstvo prináša ? Aký bude ďalší vývoj  európskeho projektu? Existuje recept na prinavrátenie dôvery občanov v EÚ a odklonenie sa od súčasného trendu euroskepticizmu a populizmu? Ale hlavne, akú Úniu tu dnes máme a akú ju zajtra chceme mať?

            Na tieto otázky sme hľadali odpovede v diskusii, na ktorej sme sa zúčastnili  15. októbra 2018 v aule UMB v Banskej Bystrici.  Pozorne sme počúvali pána Richarda Rašiho, podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, pána Františka Ružičku, štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR i pána Roberta Hajšela, riaditeľa informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

            Počas slnečného predpoludnia sme mali priestor na interaktívnu a neformálnu výmenu názorov o tom, čo pre nás znamená Európska únia, ako vnímame jej pozitívne i negatívne stránky i čo od nej očakávame. Zaujímavý bol pre nás aj Trenažér demokracie – učili sme sa umeniu viesť dialóg a argumentovať nielen v priamej komunikácii, ale aj na sociálnych sieťach.

            Pri spiatočnej ceste domov sme hodnotili prežitý deň a zhodli sme sa na tom, že podujatie organizované Ministerstvom zahraničných vecí bolo veľmi zaujímavé a pre nás prínosné. Potvrdilo sa nám konštatovanie – to nie je politika – to je život.

             

          • Exkurzia  Provence - Cote d´Azur

          • 23. septembra 2018 sa 42 žiakov našej školy pohodlne usadilo v striebornosivom autobuse našej obľúbenej dopravnej spoločnosti Chrzan a spolu s pedagigickým sprievodom sme všetci zamierili na západ. Cieľom našej cesty bol juh Francúzska – región PACA – Provence-Alpes –Côte d´Azur.  Pobyt v tomto zaujímavom regióne rozšíril naše poznatky zo zemepisu – videli sme rôzne typy krajiny – od štítov Álp až po azúrovomodrú hladinu Stredozemného mora. Fanúšikovia dejepisu prišli na svoje, obdivujúc dokonale zachované pamiatky z rímskych čias- Pont du Gard, Arény v Arles, Antické divadlo v tomto meste, Avignonský pápežský palác. Prišlo aj na fyziku, keď nám fyzikár vysvetľoval lom svetla a príčiny prenikavomodrej farby mora. Nezabudli sme ani na výchovu umením – chodili sme po stopách impresionistických maliarov – Vincenta van Gogha i Paula Cézanna. V kameňolome Baux de Provence nás očarila videoprojekcia Picassovho diela spojená s nádhernou hudbou. Pozrite si https://www.youtube.com/watch?v=cLc4o0kWqJQ a budete očarení, ako sme boli aj my.

             Biológia nás dobehla v Oceánografickom múzeu v Monaku, keď sme sa kochali pohľadom na nádherné morské akváriá i výstavu o ochrane prírody. Chémiu sme si pripomenuli v hlavnom meste voňavkárstva v Grasse – najmä destiláciu a získavanie a uchovávanie vôní kvetov z celého sveta. Telocvik – rýchla chôdza bola našim verným spoločníkom  – každý deň sme prešli okolo 20 000 krokov – a dosť často boli spojené aj s výstupom po schodoch. No a aby sme nezabudli – cudzie jazyky – akékoľvek, a schopnosť komunikovať v nich. Pochopili sme, že ovládať cudzie jazyky je naozaj dôležité.

            Zapamätali sme si (okrem iného) aj, že:

            • v Avignone sídlilo 7 pápežov,
            • akvadukt – Pont du Gard nám budú dlho pripomínať 5-eurové bankovky,
            • na ostrove Iff sme v stredovekej pevnosti našli celu grófa Monte Christa i muža so železnou maskou,
            • cctopus alebo osmonoh, ktorý na nás vyvaľoval oči v monackom akváriu , má 9 mozgov a 3 srdcia,
            • do kasína v MonteCarlo nás pustia len vtedy, keď sa budeme dobre učiť a potom ešte lepšie zarábať,
            • človek, ktorý vyrába novú voňavku, sa volá – nos,
            • každému človeku, ktorému sa prihovoríme, sa musíme najskôr slušne pozdraviť.

            Ďakujeme všetkým, ktorí nám vyrobili takýto parádny týždeň – pánu riaditeľovi, že nás uvoľnil z vyučovania, rodičom, že nám naň finančne prispeli a našim učiteľom, že nám ho pripravili, zabezpečili a spolu s nami ho pri zdraví aj absolvovali.

            Študenti Gymnázia Jána Chalupku v Brezne

             

             

          • Envirovzdelávanie mladých 2018

          • V lete vybrala Nadácia Ekopolis spomedzi deviatich zapojených škôl štyri najlepšie, ktoré získali finančný grant na realizáciu nápadov svojich študentov v rámci projektu Envirovzdelávanie mladých 2018. Medzi vybranými  školami bolo aj naše Gymnázium Jána Chalupku!

            V júni sme absolvovali environmentálne vzdelávanie na tému "Adaptácia na zmeny klímy na stredných školách na Slovensku" - prednášku Juraja Mesíka o globálnych problémoch, klimatických zmenách a životnom prostredí a workshop s lektormi, kde sme v skupinách navrhovali opatrenia uskutočniteľné na našej škole a ktoré môžu pomôcť adaptácii mesta Brezno na klimatické zmeny.   Tieto aktivity boli pre nás veľmi poučné a získané vedomosti a praktické skúsenosti sme sa rozhodli uplatniť pri realizácii školského projektu zameraného na efektívnu separáciu odpadu. Hneď na úvod sme si posvietili na aktuálny obsah košov v triedach a postupne zavádzame opatrenia potrebné k zmene - nové koše už sú na ceste ! O ďalších krokoch Vás budeme pravidelne informovať. 

          • „Dofáci“ to zvládli

          •    V septembri sme ukončili tohtoročné expedície Dofe. Boli celkovo štyri a zúčastnilo sa ich 13 žiakov. Na prvej bronzovej expedícii sedem dievčat putovalo dva dni okolo Poľany a „plašili“ nielen medvede, ale aj srnky a veveričky. Utekalo pred nimi všetko živé, okrem pastierskych psov, ktoré im výrazne skomplikovali trasu. Vyskúšali si, ako zbaliť to najnevyhnutnejšie na prežitie dvoch dní v divočine. V ich výbave sa objavilo asi päťsto ružových gumičiek do vlasov, (divočina – nedivočina, účes musí byť) alebo stan-satelit „ideálny“ na predieranie sa húštinou. Tá istá partia išla počas druhej expedície z Donovál a bez výraznejšieho blúdenia dorazili po dvoch dňoch do cieľa - dediny Poniky. Obe expedície zvládli dievčatá výborne, dodržiavali pravidlá, trasu, časový rozpis a vytvorili zaujímavý, vtipný výstup. Môžu sa chystať na striebro.

                Druhá skupina, strieborná úroveň, mali ťažšiu úlohu - zvládnuť tri dni len s tým, čo si nesú na chrbte. Prvá trasa bola kombinovaná so splavom Hrona z Nemeckej do Šalkovej, potom nasledovala turistika cez Pustý hrad do malej dedinky Dubové. Druhú, kvalifikačnú, absolvovali z Ďubákova cez Ozdín a Ružinú do Píly. Cieľom ich expedície bolo čistenie lesa. Plné vrecia odpadu dokazujú, že to malo zmysel. Táto expedícia bola podporovaná firmou Northfinder, ktorá im venovala, športové vybavenie. Žiaľ, dvaja členovia sa zo zdravotných dôvodov expedície zúčastniť nemohli, ale na jar si to, dúfajme, nahradia.

               Tešíme sa na ďalšie zaujímavé expedície, pri ktorých mladí ľudia objavujú nielen zaujímavosti krajiny a prírody Slovenska, ale aj vlastné netušené schopnosti.

        • Ambasádorská škola Európskeho parlamentu
          • Ambasádorská škola Európskeho parlamentu

          • Kancelária Európskeho parlamentu v spolupráci s Academia Istropolitana Nova a s Helsinským výborom pre ľudské práva na Slovensku realizuje vzdelávací program, ktorý je zameraný na žiačky a žiakov stredných škôl. Tento vzdelávací program má názov Ambasádorská škola Európskeho parlamentu.

            Aj my, žiaci Gymnázia Jána Chalupku v Brezne, sme sa v minulom školskom roku zapojili do tohto programu a s potešením oznamujeme všetkým, že sme so cťou splnili požiadavky stanovené v tomto programe a získali sme certifikát – Chvályhodná škola – Ambasádor Európskeho parlamentu spolu s plaketou, ktorá môže byť vystavená na poprednom mieste v budove školy. Certifikát a plaketu nám odovzdali zástupcovia vyhlasovateľov a europoslanci – p. Zala a p.Štefanec v aule UK v Bratislave 17. Septembra 2018.

          • Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu aj pre našich študentov

          • Dňa 19. septembra 2018 sa uskutočnilo odovzdávanie medzinárodých cien vojvodu z Edinburghu bronzovej úrovne v kaštieli Gbeľany pri Žiline. S radosťou Vám môžeme oznámiť, že k minuloročným držiteľom sa pridali aj ďalší študenti našej školy - Karin Schwarzbacherová z oktávy, Alexandra Vojtasová, Žofia Surová a Eliška Kuviková zo sexty. Táto slávnostná udalosť sa uskutočnila za účasti veľvyslanca Veľkej Británii na Slovensku Andrewa Johna Gartha, predsedu BBSK Jána Luntera a mnohých iných zaujímavých osobností. Ak aj ty chceš byť súčasťou prestížneho medzinárodného programu, neváhaj a príď 1. 10. 2018 o 10:15 do učebne INF 3 a dozvieš sa viac. Informácie vám poskytnú aj koordinátori programu na škole: Mgr. Veronika Chovancová, Mgr. Jana Pôbišová, Mgr. Ivana Kňazeová a Mgr. Daniel Struhár. 

            Tešíme sa na teba!

          • Olympijský deň 2018

          • Dňa 28.6. 2018 sme uskutočnili na našej škole olympijský deň, ktorého sa zúčastnili žiaci našej školy. Podujatia sa zúčastnili žiaci 11 tried, 4 triedy osemročného gymnázia 7 tried štvorročného štúdia.   Súťažilo sa v týchto disciplínach: florbal, basketbal, futbal, vybíjaná, športový viacboj a  preťahovanie lanom. Za každú disciplínu boli udeľované body podľa poradia a trieda, ktorá získala najviac bodov sa stala celkovým víťazom. Víťazom podujatia v osemročnom gymnáziu sa stala trieda tercia  pred kvartou, primou a sekundou . Celkovým víťazom v štvorročnom gymnáziu sa stali žiaci 3.A, druhé miesto obsadili žiaci 2. A a na treťom mieste skončila  trieda 1. B. Podujatie sa stretlo opäť  s výborným ohlasom  a všetci sa tešíme na ďalší  ročník.  

          • Branno-športový deň so seniormi

          • Školský rok sme zakončili 26. júna 2018 milým stretnutím s dôchodcami denného centra Prameň na starom ihrisku mesta Brezno. Bolo to zavŕšenie našej celoročnej spolupráce s dôchodcami na počítačovom kurze, ktorý v našej škole viedli Mgr. Jana Pôbišová a študentky z II.A Zuzana Lukáčová, Juliana Piliarová a sem-tam vypomáhala aj Emma Ďuricová.  Branno-športový deň prišiel podporiť aj primátor mesta  JUDr. Tomáš Abel PhD. a riaditeľ  technických služieb Ing. Ivan Kamenský. My – mladšia generácia sme hlavným organizátorom pomáhali s prípravou súťaží a s občerstvením. Zapojili sme sa aj do súťaží v niektorých disciplínach, napr.  hod granátom do kruhu alebo hádzanie lôpt do vedra. Po súťažiach prišiel na rad kvíz, ktorý sme pre seniorov pripravili. Niektorí z nás sa ešte zahrali na „popolušky“ (súťaž v preberaní šošovice, krúpov a fazule), vyskúšali si vyšívanie a otestovali svoje kulinárske zručnosti. Po skončení všetkých súťaží si všetci pochutili na dobrom guláši a po ňom boli vyhlásení výhercovia všetkých súťažných disciplín. Hlavné však nebolo zvíťaziť, ale stráviť príjemný deň. A to platilo aj pre nás – stráviť príjemný deň s príslušníkmi staršej generácie, ktorá nám ešte stále má čo ponúknuť.

            Tešíme sa na ďalšie podobné stretnutia.

             

             

             

             

          • Opäť sme (radi) brigádovali

          • Širokú škálu dobrovoľníckych aktivít, do ktorých sa naši žiaci zapájajú už tradične, dňa 25. 6. 2018 a 27.6.2018 doplnili o brigádu v Lesníckom skanzene v Čiernom Balogu. Svojou prácou potvrdili  záujem o environmentálnu problematiku, ktorou sa začali intenzívnejšie zaoberať po zapojení sa do programu Zelená škola, ako i fakt, že im nie je ľahostajné, v akom prostredí žijú a pracujú.

            Žiaci I. B, II. B, II.A a septimy v skanzene natierali drevenú konštrukciu pódia a vyznačovali a natierali čiary na parkovisku. Žiaľ, svoju prácu nemohli dokončiť kvôli nepriazni počasia. O to viac času im zostalo na vypočutie si prednášky pána Ing. Kofiru, správcu skanzenu. Dozvedeli sa o činnosti OLZ Čierny Balog, zonácii lesov, o Dobročskom pralese a o škodcovi- lykožrútovi smrekovom, ktorý je zodpovedný za vysychanie lesov. Záver prednášky patril interpretácii odlišných postojov k ochrane lesa zo strany lesníkov a ochranárov. Keďže opäť vyšlo slnko, no pracovať sa už ďalej nedalo, naši brigádnici si prezreli aspoň časť skanzenu. Prešli sa popri stromovej aleji členských štátov EÚ, ktorú vysadili ich starší spolužiaci, teraz už žiaci III. A triedy a poobdivovali danieliu rodinku pasúcu sa v jednej z ohrád.  Na záver sa dohodli, že len čo to počasie dovolí, prídu svoju prácu dokončiť. 

          • MDD sme oslávili v materskej škole

          • Našu spoluprácu s materskými školami sme odštartovali už 13. apríla 2018, kedy sme pomohli pri úprave areálu materských škôl na Ulici Dr. Clementisa a Ulici Nálepkovej počas veľkej upratovacej akcie Za krajšie Brezno. Táto aktivita bola pre všetkých veľmi príjemným zážitkom a tešili sme sa na ďalšie stretnutie.

            Stalo sa tak práve na Medzinárodný deň detí 1. júna 2018. S našimi najmenšími kamarátmi sme strávili zábavné športové dopoludnie spestrené rôznymi aktivitami.  Spolu sme  hľadali loptičky v piesku, nebojácne sme prešli strachovým vrecom, či vyskúšali si chôdzu v gumákoch. Nachovali sme veľmi hladného leva a poprechádzali sa zázračnou cestičkou.   Po úspešnom absolvovaní disciplín sme si s našimi škôlkarmi zatancovali na diskotéke.

            Akcia sa skutočne vydarila, zabavili sa nielen škôlkari ale aj my. Pekný deň strávený v spoločnosti milých učiteliek a štebotavých detí bol pre nás starších darčekom k MDD. Zároveň sme si zaspomínali na naše krásne detské časy.

          • Beseda s Matúšom Huťkom - diplomatom v Bruseli a našim absolventom

          • Rovno na Deň detí sme dostali darček - do školy medzi nás prišiel absolvent nášho gymnázia - dnes zamestnanec Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, diplomat v Bruseli - Matúš Huťka. (Bol taký milý a priateľský, že sa nám ťažko píše pán  ) Strávili sme s ním veľmi zaujímavé chvíle. Porozprával nám, ako sa na terajšiu pozíciu dostal, o živote v zahraničí, o práci v štruktúrach EÚ, o Erasme, Tento vzdelávací program považuje za jeden z najlepších nástrojov pre študentov, ako sa dostať na štúdium do inej krajiny a naštartovať svoju budúcu kariéru, intenzívne sa učiť cudzie jazyky, ale aj učiť sa tolerancii a spolupráci. Povedal nám, po svojich 1.5 ročných skúsenostiach počas pobytu v Strednej a Južnej Amerike, aby sme si vážili to, v akej bezpečnej a pokojnej krajine žijeme.

            Najkrajším posolstvom pre nás boli jeho povzbudivé slová, že ak človek chce, dokáže urobiť temer všetko. Prisľúbil nám, že sa k nám určite vráti, aby sme pokračovali v rozbehnutej diskusii. Ďakujeme, Matúš, šťastnú cestu do Bruselu, a nezabudni na nás.