• Sme na Vás hrdí!!!
          • Sme na Vás hrdí!!!

          • Dňa 4. 4. 2017 sa uskutočnilo okresné kolo 66. ročníka MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY.  Naša škola mala zástupcov vo všetkých troch kategóriách. V kategórii Z6 sa umiestnil na 1. mieste Peter Beličák z triedy príma, v kategórii Z7 na 1. mieste Lívia Zajaková a na 2. mieste Martin Kopčány, obaja z triedy sekunda. V kategórii Z7 nebol úspešný žiaden zúčastnený riešiteľ.  Z našich najlepšie obstála Tamara Matulová z triedy tercia. Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy!!!

        • Návšteva prezidenta Andreja Kisku 3.4.2017
          • Návšteva prezidenta Andreja Kisku 3.4.2017

          • 3.apríla 2017 nás potešil svojou návštevou pán Andrej Kiska, prezident Slovenskej republiky. 

            Pán prezident navštívil naše mesto, položením venca si uctil  padlých hrdinov v 2. svetovej vojne a po rokovaní na MsÚ spolu s predstaviteľmi mesta, vedenými pánom primátorom prišiel do našej školy. Boli sme veľmi radi, že hneď pri vstupe splnil túžby aspoň niektorým šťastlivcom, keď sa s nimi ochotne vyfotografoval. Najvačším  "úlovkom" sa môže pochváliť aktívny sekundán, ktorému  zostane  na pamiatku  svojka s pánom prezidentom.

            Potom už nasledovalo stretnutie s vedením školy, slávnostný zápis do kroniky a  presun do susednej synagogy,  kde sme diskutovali s pánom prezidentom.  Náš hosť zodpovedal na naše otázky a  vyzval nás, aby sme si v budúcnosti vyberali čo najťažšie - a teda najkvalitenšie vysoké školy, pretože len ich úspešné absolvovanie nám môže zaručiť budúcu prácu a  kvalitný život. Škoda, že čas súril a tak sme pánu prezidentovi nestihli položiť otázky, ktoých by bolo veľa.  Možno nabudúce.   Ďakujeme za návštevu, pán prezident.

            Do galérie Návšteva prezidenta Andreja Kisku 3.4.2017 boli pridané fotografie.

        • U nás študujú aj úspešní športovci
          • U nás študujú aj úspešní športovci

          • Poznáte Martina Miriloviča zo IV.B? Je to hokejista, ktorý hráva prvú sezónu za klub  HC SLOVAN BRATISLAVA - juniori. A ako je možné skĺbiť život hokejistu, ktorý hráva za klub v Bratislave so životom gymnazistu v maturitnom ročníku v Brezne? Umožňuje to individuálny učebný plán podľa ktorého Martin už druhý školský rok študuje na našom gymnáziu. Samozrejme je na to potrebné veľmi veľa pevnej vôle, ktorú Martin ako vynikajúci športovec má. Naši učitelia formou konzultácií pomáhajú Martinovi prebrať učivo, s ktorým si nevie poradiť sám a vždy na konci polroku musí vykonať komisionálne skúšky zo všetkých klasifikovaných predmetov. Jeho tím v tejto sezóne získal bronz v extraligovej súťaži a Martin takto vyjadril svoje pocity zo získanej trofeje: "...pre takéto momenty sa oplati hrať hokej a som veľmi šťastný, že hrávam v time, ktorý patrí medzi najlepšie na Slovensku".

            Blahoželáme a prajeme veľa šťastia aj pri maturitných skúškach!!!

        • Zimná kalokagatia- olympiáda detí a mládeže
          • Zimná kalokagatia- olympiáda detí a mládeže

          • Zimná kalokagatia- olympiáda detí a mládeže

            14. a 15. marca 2017 sa konala na Štrbskom Plese Zimná kalokagatia.

            Športovci zabojovali o medaily v bežeckom a zjazdovom lyžovaní, snowboarde a biatlone.  Na štart sa postavilo 358 pretekárov  z toho 184 chlapcov a 174 dievčat. Celkovo sa na podujatí predstavilo 88 škôl zo Slovenska.

            „Čestne v živote, čestne aj na športovisku“.

            Slávnostné otvorenie sa konalo so všetkými symbolmi olympizmu,  v priestoroch amfiteátra na Štrbskom Plese. Olympijskú vlajku niesli športovci, reprezentanti  v zimných športoch – Viera Klimková, Ján Klimko, Jozef Kovařík a Ľubomíra Iľanovská a  Olympijský oheň zapálil olympionik Pavol Hurajt. Bodku za otvorením dala superstaristka Veronika Danišová.

            Na slávnostné otvorenie, ale i športové a kultúrne súťaže prišli mnohí významní hostia, športovci i osobnosti športu na Slovensku.

            Súťaží sa zúčastnili aj naši žiaci  v zjazdovom lyžovaní a biatlone.

            Výsledky:

            Viliam Vičan obrovský slalom  8. miesto, slalom 6. miesto

            Samuel Aneštík biatlon- rýchlostné preteky 9. miesto

            Viktória Frgelcová obrovský slalom 20. miesto

            Emma Račáková brovský slalom 38. miesto, slalom 33. miesto

            Do galérie Zimná kalokagatia boli pridané fotografie.

        • Valentín v škole
          • Valentín v škole

          • Dňa 14. 2. 2017  Študentská lokálna iniciatíva GJCH Kto iný ?  pripravila pre “zábudlivcov” drobmé darčeky a ručne robené pozdravy s  Valentínskou tematikou,  ktoré si mohli zakúpiť na chodbe našej školy cez prestávky. Kúpou pozdravov súčasne podporili náš projekt Vráťme život na školský dvor. Zároveň mohli svoju Valentínsku poštu adresátom aj odoslať vhodením do Valentínskej poštovej schránky a kuriéri - členovia tímu Kto iný?  ju potom odovzdali adresátom.

                        Na obnovu nášho školského dvora sme tak získali  sumu 5, 03 eur.

            Osobitne by sme chceli poďakovať Natálii Bachmanovej a Natálii Košutovej za vytvorenie krásnych valentínok a za pomoc pri ich predaji. Tešíme sa, že sa náš tím rozrástol o nových členov a ochota pomáhať narastá

            Do galérie Valentínska pošta boli pridané fotografie.

        • Naši žiaci sa opäť nestratili!!!
          • Naši žiaci sa opäť nestratili!!!

          • Dňa 15. 3. 2017 sa konalo obvodné kolo 38. ročníka Pytagoriády. Na vynikajúcom 1. a 2. mieste sa umiestnili žiaci M. Kopčány a L. Vraniaková zo sekundy v kategórii P7. V kategórii P6 najviac bodov dosiahli naši žiaci T. Caban a T.L. Fillo z primy a v P8 N. Bachmanová a L. Drbúlová z tercie.  Uvedeným žiakom srdečne blahoželáme!

          • Externá časť maturitnej skúšky 2017

          • Maturantov čakajú tento týždeň maturitné skúšky - ich externá časť. Prajeme im veľa úspechov!!!

            14. 3. 2017 - Slovenský jazyk a literatúra

            15. 3. 2017 - Anglický jazyk, Nemecký jazyk  B2

            16. 3. 2017 - Matematika

            Náhradný rozvrh pre ostatných študentov si môžete prezrieť  tu: rozvrh.pdf

            Plavecký kurz - II. ročník, sexta, sekunda.

            Testy profesijnej orientácie pre III. ročník + septimu sa uskutočnia 15.3.2017 o 12.15 hod. v III.A a III.B.

        • Matematický expres
          • Matematický expres

          • Dňa 15. 2. 2017 sa uskutočnila matematická internetová tímová súťaž žiakov ZŠ a osemročných gymnázií v 6 kategóriách, v rámci Českej a Slovenskej republiky. Celkove sa súťaže zúčastnilo 624 tímov zo 144 škôl. Všetky  tímy mali vyriešiť  čo najviac úloh zo 45 úloh za 110 minút.  Úspešne našu školu reprezentoval najmä tím sekundy  (A. Bížová, S. Havlíček, Š. Jech a M. Kopčáni) skončil na peknom 8. mieste z 89 . Tím tercie skončil na 32. mieste (69)  a tím kvarty na 69. mieste (75). Napriek počiatočným technickým problémom súťaž prebehla regulárne a súťažiacim sa páčila. Všetkým tímom ďakujeme za reprezentáciu našej školy a žiakom sekundy blahoželáme k peknému umiestneniu.

            M.Grexa
             

        • Úspech našich žiakov v okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku
          • Úspech našich žiakov v okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 18. januára sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. Našu školu úspešne reprezentovali traja študenti. Daniel Caban a Mojmír Majer sa umiestnili na 1. mieste vo svojich kategóriach a postúpili do krajského kola, kde budú aj s Annamáriou Černákovou reprezentovať náš okres.  

            Blahoželáme a prajeme veľa šťastia v krajskom kole.
            PK ANJ

        • Opäť veľký úspech našich žiakov  v krajskom kole Olympiády zo  slovenského jazyka a literatúry
          • Opäť veľký úspech našich žiakov v krajskom kole Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • 1. februára 2017 sa vo Zvolene konalo krajské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Našim olympionikom sa parádne zadarilo ! Adam Stražovec zo 4.B vyhral súťaž v kategórii A (umiestnil sa na prvučičkom prvom mieste!) a Mirka Kánová z 2.B skončila na peknom šiestom mieste. Obom našim reprezentantom blahoželáme, Adamovi budeme držať päste, pretože bude reprezentovať náš kraj v Bratislave.

        • Hlasujte za detské ihrisko v Brezne
          • Hlasujte za detské ihrisko v Brezne

          • Dovoľujeme si pripomenúť, že aj dnes je opäť možnosť zahlasovať za Žihadielko a tým zvýšiť šancu získať pre Brezno nové detské ihrisko.

            ! HLASOVAŤ MÔŽEME OPAKOVANE KAŽDÝ DEŇ  DO 28.02.2017 !

            Každý hlasujúci môže v čase konania hlasovania odovzdať max. 2 hlasy v jeden kalendárny deň!

            https://zihadielko.lidl.sk/

        • Totálny nezmysel
          • Totálny nezmysel

          • Broadwayský hit ocenený prestížnou svetovou cenou Laurenca Oliviera pre najlepšie hry sveta. Bláznivá komédia plná nečakaných zvratov – svetový bestseller roku 2014…(Citáty z recenzií hry).

            Plní očakávania sme si v pondelok sadli do sály DK v Brezne, aby sme sa stali o niečo kultúrnejšími, aby sme si precvičili aj angličtinu (časť hry bola v angličtine) a načo tajiť – aby sme si aj trochu oddýchli od školy. Hra sa hodila najmä prvákom a tercii, ktorí práve absolvovali lyžiarsky výcvik – aby ich prechod na školu bol pozvoľný a mali čas na mentálnu adaptáciu.

            Autori otvárajú pred divákom svet situácií, ktoré v retrospektíve prežíva ústredná postava vo vzťahu k iným osobám. A tie majú ziskuchtivé požiadavky a manipulačné schopnosti. Hlavnú líniu tvorí tragikomický obraz hrdinu, ktorý sa ocitá pod tlakom protihráčov nútiacich ho porušiť morálne zásady. Postava sa rozhoduje „byť či nebyť“ nástrojom ich egoistických cieľov a vlastným svedomím. Duchaplné dialógy s obsahovou eleganciou podčiarkujú tému nátlaku a vydierania malého človiečika, ktorý sám nerozumie, prečo sa malichernými požiadavkami ľudí zapodieva a necháva sa vtiahnuť do ich života.

            Totálny nezmysel je z nášho pohľadu vydareným nekonvenčným divadelným kusom. Postavy sú živé, plné, uveriteľné, s prehľadom a patričným sebavedomím vystupujú zo svojich rol a prihovárajú sa divákom, akoby si na chvíľu odskočili do kože “svojho” herca. Primerane pracujú aj s publikom, vstupujú do jeho priestoru, komunikujú s ním. Predstavenie má uvážlivo rýchly spád i tempo, umne zvolený rytmus nedovoľuje divákom poľaviť v koncentrácii, striedanie situačných gagov s vtipnými konverzáciami je plynulé, presvedčivo posúva dej k svojmu vyvrcholeniu.

            Za zmienku určite stojí výborná práca so scénou, ktorá je originálna a príťažlivá zároveň, je vytvorená tak, aby pomáhala postavám komunikovať aj neverbálne, resp. to robí často aj za nich. Občasný suchý britský humor je dešifrovateľný a podaný tak, aby bol vtipný aj v našom kultúrnom kontexte. Kritika spoločenských konvencií 30. rokov minulého storočia síce nebola v prvom pláne hry, na viacerých miestach sa však osviežujúco dotkla historicky záverečnej fázy spolunažívania služobníctva a drobnej vidieckej aristokracie spojenej s intrigami, vydieraním, špicľovaním i vzájomným pohŕdaním oboch vrstiev, umne posunutých na parodickú úroveň.

            Dúfame, že návštevu divadelného predstavenia si zopakujeme čo v najkratšom čase.       

            Vďační gymnazisti 

            winklaughangel

             

        • Prípravný kurz pre záujemcov  o štúdium
          • Prípravný kurz pre záujemcov o štúdium

          • Riaditeľstvo školy oznamuje, že v mesiacoch február až apríl 2017 organizujeme prípravný kurz pre záujemcov o štúdium na našej škole (žiakov ZŠ) - pre piatakov - záujemcov o osemročné štúdium a deviatakov - záujemcov o štvorročné štúdium. 

            Termíny stretnutí: 22.2., 8.3., 15.3.,22.3., 29.3. vždy o 14.30 hod. t.j. každú stredu okrem jarných prázdnin.

            Tešíme sa na Vás

          • ŠKOLSKÉ KOLO GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY

          • 9. decembra sa v našej škole konalo školské kolo Geografickej olympiády.  Zúčastnilo sa jej 27 záujemcov z tried prima – kvarta. Súťažili v dvoch kategóriách. Všetci si zmerali sily v dvoch písomných testoch – z monotematickej a teoretickej časti, ako aj z praktickej časti. 

            V kategórii E (tercia – kvarta) boli najúspešnejší

            1. Samuel Aneštík – kvarta
            2. Jakub Caban – kvarta
            3. Kristián Nosko – kvarta.

            V kategórii F (prima – sekunda) boli najúspešnejší 

            1. Martin Kopčány – sekunda
            2. Anna Bížová - sekunda
            3. Alžbeta Kvietková – sekunda.


            Ďakujeme za výborný  výkon všetkým zúčastneným. 

            Do okresného kola postupujú prví traja úspešní riešitelia jednotlivých kategórií.

            Víťazom blahoželáme a prajeme im veľa úspechov v okresnom kole. 

             

             

             

        • Viedeň – čaro adventu
          • Viedeň – čaro adventu

          • 14.12.2016 sa zúčastnili študenti 1.A, 1.B, 2.A, 2.B, 3.A, 3.B, 4.A, 4.B s CK GALEB, s.r.o. jednodňového poznávacieho zájazdu do vianočnej Viedne, metropoly Rakúska, ktorá je jeho kultúrnym, politickým, vedeckým a duchovným centrom. Mesto na Dunaji patrí k najnavštevovanejším mestám Rakúska vzhľadom na bohatú históriu, množstvo zachovaných historických budov spájajúcich sa s vládou Habsburgovcov, ale aj veľkým množstvom múzeí s bohatými zbierkami z mnohých oblastí.

            Jedno z najkrajších pohľadov na mesto sa naskytne počas adventu, kedy je nádherne vyzdobené. Preto sme si aj my vychutnali jeho vianočnú atmosféru.

            Dopoludnia sme absolvovali obhliadku historického jadra Viedne – okruh autobusom po Ringstraße so sprievodcom, ktorý nám predstavil Urániu, Vládnu budovu, Poštovú sporiteľňu, budovu Vysokej školy úžitkového umenia, Mestský park s pozlátenou sochou Johanna Straussa, Kursalon, Beethovenove námestie, Švancenbergovo námestie, Karlovo námestie, Štátnu Operu, Prírodovedné a Umeleckohistorické múzeum, Veľtržný palác, Námestie Márie Terézie, Hofburg – niekdajšiu rezidenciu Habsburgovcov, v súčasnosti - sídlo úradu rakúskeho spolkového prezidenta, Justičný palác, Parlament, Radničné námestie s Novou Radnicou, Novú Univerzitu, Votívny kostol, ako i Budovu burzy.

            Cesta pokračovala autobusom do Schönbrunnu - bývalého letného sídla Habsburgovcov. Prechádzali sme okolo Domu secesného umenia, Kostola Karola Boromejského. Pred Schönbrunom sme navštívili prvé vianočné trhy s vianočným stromom, kde asi 65 vystavovateľov z Rakúska a Nemecka ponúkalo návštevníkom výrobky umeleckých remesiel (drevené jasličky, keramiku, vianočné pečivo, čajové špeciality, punčové kreácie). Zároveň sme sa mohli poprechádzať v Schönbrunnských záhradách s Neptúnovou fontánou a Gloriette.

            Potom sme sa presunuli autobusom do centra mesta, kde sme navštívili Prírodovedné múzeum a vianočné trhy na námestí Márie Terézie.

            Odtiaľ sme prešli peši cez kráľovský hrad Hofburg, Kolmarkt a Graben až k Štefánskeho dómu (symbolu Rakúska na Štefánskom námestí), odtiaľ k Radnici s najväčšími vianočnými trhmi (cca 150 stánkov s hlavným vianočným stromom), kde bolo možné tiež poslať pohľadnicu so špeciálnou adventnou známkou, adventnou pečiatkou ako aj vidieť tzv. tradičnú postavu „Vianočného dieťaťa“.

            Do galérie Vianočná Viedeň boli pridané fotografie.