• Školský výlet 1. A
          • Školský výlet 1. A

          • Tento školský rok sa žiaci 1.A triedy rozhodli zdolať rieku Hron. Dňa 8.6.2017 sa z Nemeckej na raftoch vybrali približne 20 kilometrovou trasou až do Šálkovej. Počasie vyšlo, voda bola pokojná a cesta ubehla prekvapivo rýchlo. Všetci žiaci si odniesli skvelý zážitok a až na pár pádov do vody sa nič závažné neprihodilo. 

            Do galérie Splav Hrona 1.A boli pridané fotografie.

        • Aj naši gymnazisti BEŽALI POMÁHAŤ a pracovali ako dobrovoľníci v rámci  kampane BEZ VODY NIE JE ŽIVOT
          • Aj naši gymnazisti BEŽALI POMÁHAŤ a pracovali ako dobrovoľníci v rámci kampane BEZ VODY NIE JE ŽIVOT

          • 9. septembra 2017 sa na Čiernom Balogu už po siedmykrát konalo športovo- charitatívne podujatie „Bežím pomáhať“ na pomoc pacientom s onkologickými chorobami. Je to krásny pocit stretnúť ľudí všetkých vekových kategórií, ktorí prídu a aj takto prejavia svoju empatiu tým, ktorí to naozaj potrebujú. U mňa sa tento pocit ešte znásobuje, keď medzi nimi stretávam našich terajších i bývalých žiakov, často aj s ich rodinami, nielen medzi bežcami a chodcami, ale aj medzi organizátormi.
            V rovnaký deň v našom krajskom meste prebiehalo iné podujatie. Nie, nemám na mysli tradičný Radvanský jarmok, ale kampaň „Bez vody nie je život“ organizovaný platformou mimovládnych organizácií s cieľom poukázať na vzácnosť vody a jej nedostatok v rozvojových krajinách (http://bezvodyniejezivot.sk/). Naše dievčatá z tímu Kto iný?, Študentská lokálna iniciatíva a Zelená škola sa rozhodli do kampane zapojiť ako dobrovoľníčky za organizáciu Človek v ohrození. Sobotné popoludnie sa prechádzali mestom v žltých tričkách a so žltou  bandaskou, rozdávali okoloidúcim letáky a upozorňovali na tento problém. Veď len málokto si uvedomuje, že v iných častiach našej planéty pitnej vody nie je dostatok, a my tu ňou plytváme. Ľudia v rozvojových krajinách používajú na pitnú vodu práve žlté bandasky a kvôli nej musia denne prejsť, napr. v Afrike cca 6,5 km. Za zmienku stojí aj fakt, že zásobovanie rodín pitnou vodou je v týchto krajinách predovšetkým ženská práca.
            Za tieto dobročinné aktivity a pomoc patrí všetkým zúčastneným veľká vďaka.

            Do galérie Dobrovoľnícke aktivity boli pridané fotografie.
            Tatiana Kudrnová

        • Akčný deň 28.4.2017
          • Akčný deň 28.4.2017

          • Dňa 28.04.2017 sa na našej škole uskutočnil Akčný deň s cieľom upriamiť pozornosť na globálny rozmer spotreby potravín a prezentovať širokej verejnosti aktivity našej školy, ktorými sme sa venovali počas školského roka v projekte Jedlá zmena.Rovnako sme si chceli pripomenúť Deň Zeme, ktorý sa slávil 22.apríla.

            V triedach 1.A, 1.B, 3.A, 3.B sa uskutočnilo globálne varenie. Študenti pripravovali vajíčkové nátierky z rôznych druhov vajíčok a porovnávali ich vzhľad, chuť a vôňu. Horlivo sa diskutovalo o výhodách vajíčok z domáceho chovu a počítali sa kilometre, ktoré k nám museli prejsť jednotlivé ingrediencie použité v nátierke.

            V tom istom čase prebiehalo v ďalších triedach rovesnícke vzdelávanie zamerané na Fair Trade. Veľmi zaujímavé informácie a poznatky o tejto problematike sme získali počas realizácie aktivít projektu Jedlá zmena. Zážitkovou formou pomocou hier sa naši najmladší žiaci mali možnosť dozvedieť  o nespravodlivom obchode, ktorý je populárny najmä v rozvojových krajinách.

            Koľko virtuálnej vody sa ukrýva za jednotlivými potravinami  mohli študenti zistiť počas interaktívnej prednášky.

            Navštívili nás lokálni farmári, ktorí zaujímavo prezentovali vlastné  Eko farmy. Zástupkyňa Družstva vlastníkov oviec  priniesla so sebou výrobky z ovčieho mlieka.

            Takto rozbehnutý deň sme ukončili ochutnávkou týchto mliečnych výrobkov a porovnávali sme ich so zahraničnými produktami toho istého druhu. Svoje názory na ich chuť, vzhľad, vôňu mal každý možnosť vyjadriť formou ankety.

            https://drive.google.com/drive/folders/0B8ayCJfSZBIESTE4QkhSZW1pYjQ

            Do galérie Akčný deň 28.4.2017 boli pridané fotografie.

        • DOFE na Hrone
          • DOFE na Hrone

          • Prvé prázdninové dni sa expedícia Dofe neuskutočnila na súši, ale na vode. A mala ušľachtilý účel - čistenie Hrona. Účastníci sa plavili z Nemeckej až na Sliač a cestou lovili, vyťahovali a zbierali plastové fľaše, igelitky a všetko možné aj nemožné. Vďaka našim študentom - Zuzke, Karin, Gabovi a Tomášovi je tam o desať vriec odpadu menej, aj keď to žiaľ na Hrone  veľmi nevidno. Kto by sa chcel inšpirovať môže pokračovať až do Štúrova. Chceli by sme sa poďakovať aj pánovi Manovi, (v občianskom má asi iné meno, netuším aké, ale každý kto splavoval, ho pozná) Dal nám zopár užitočných rád a  hlavne bezplatne poskytol raft na dva dni. Pekná a hlavne zmysluplná akcia.

            Do galérie DOFE na Hrone boli pridané fotografie.

        • Prvá expedícia DOFE
          • Prvá expedícia DOFE

          • Ako sa dostať do Ozdína z Ďubákova alebo z Chocholnej? Asi netušíte, ani účastníci prvej expedície  Dofe v tom nemali vždy jasno. Dva dni putovali neznámymi cestami, museli si vystačiť s tým, čo niesli na chrbte, nevyužiť cudziu pomoc ani mobilný telefón. Prežili. O ich zážitkoch sa dozviete viac, keď sa spamätajú a niečo sami napíšu.

            Do galérie Prvá expedícia DOFE boli pridané fotografie.

            Ivana Kňazeová

          • Naši mladí záchranári

          • Dňa 2.5. 2017 sa uskutočnila súťaž Mladých záchranárov civilnej ochrany v Osrblí. Zúčastnilo sa jej 17 tímov, z ktorých 3 tímy reprezentovali našu školu. Najúspešnejšie bolo družstvo triedy kvarty v zložení S. Aneštík, N. Biacovská, Ž. Surová, V. Vičan , ktorí skončili na druhom mieste. Od postupu na celoslovenské kolo ich delili len 2 body. Zvyšné dva tímy sekundy a tercie  nezaostali a umiestnili sa na peknom 6. a 7. mieste. Keďže na budúci rok sa trieda kvarta už nemôže zúčastniť , vkladáme všetky nádeje do mladších nasledovníkov.

        • Atletika 18.5.2017
          • Atletika 18.5.2017

          • Výsledky našich študentov:

            Veronika Slivková - skok do výšky 3.miesto , Matúš Páleník - beh na 1000m 3.miesto, Šimon Jech - skok do diaľky 3.miesto, Žofia Surová- beh na 60m 3.miesto, Kristián Nosko - beh na 60m 3.miesto. V súťaži družstiev:  dievčatá - 2.miesto, chlapci - 3.miesto. 

             Reprezentovali nás dve desať členné družstvá chlapcov a dievčat a treba povedať, že aj tí, ktorí nezískali medaily veľkou časťou prispeli k celkovému umiestneniu družstiev. Podali veľmi slušné a často až prekvapivé výkony. Ďakujeme za reprezentáciu

            Do galérie Atletika 18.5.2017 boli pridané fotografie.

        • Hudobno-výchovný koncert GENERÁCIA  XYZ
          • Hudobno-výchovný koncert GENERÁCIA XYZ

          • Aj v tomto školskom roku sa naša škola 4.mája 2017 zúčastnila  hudobno-výchovného koncertu s motivačným obsahom, ktorý poskytuje školám umelecká spoločnosť LETart production. 

            Skupina 4EVER nám predstavila interaktívny motivačný koncert GENERÁCIA  XYZ, ktorý nás previedol najzaujímavejšími faktami našej histórie až po súčasnosť.  Hudobné predstavenie bolo doplnené vizuálnymi animáciami, premietanými na zadnej projekcii a interaktívnym kvízom o dejinách, vďaka čomu boli zaujímavou formou otvorené témy ako VZNIK SLOVENSKA, ŽIVOT V OBDOBÍ SOCIALIZMU, SLOVENSKÉ OSOBNOSTI, GLOBALIZÁCIA, EXTRÉMIZMUS. Žiaci mali možnosť odľahčenou formou pochopiť dôležitosť vzájomnej akceptácie, či priateľských vzťahov. 

            Koncert bol úžasný s hlbokými myšlienkami. Ďakujeme spoločnosti  LETart a skupine 4EVER.

            Upútavka ku koncertu:  https://www.youtube.com/watch?v=xmPD7oLtTTs

        • Volejbalový turnaj, HAaOA Brezno 11.4.2017
          • Volejbalový turnaj, HAaOA Brezno 11.4.2017

          • Na volejbalovom turnaji „O pohár rady rodičov HAaOA“ sa nášmu družstvu podarilo obhájiť  vlaňajšie víťazstvo.  Chlapci hrali v zostave Patrik Hrablay, Michal Floch, Filip Dolinský, Ivan Banko, Daniel Švantner, Filip Marek, Gabriel Kňaze, Samuel Tapajčík a Maroš Trník. Tešíme sa a dúfame, že sa nájde na škole dosť volejbalových talentov, ktoré budú pokračovať v tejto tradícii.
            Volejbalisti a volejbalistky, príďte si zahrať - každý utorok v našej telocvični od 14.00 do 15.30.

            Do galérie Volejbal chlapci boli pridané fotografie.

        • MasterClasses 2017
          • MasterClasses 2017

          • Dňa 3.apríla sme sa už tradične zúčastnili  13.ročníka veľmi obľúbených Medzinárodných majstrovských tried v časticovej fyzike (International  MasterClasses hands on particle physics), na katedre fyziky UMB  v Banskej Bystrici. Táto akcia je koordinovaná Medzinárodnou skupinou pre popularizáciu časticovej fyziky (IPPOG). Žiaci sa v zaujímavých  prednáškach dozvedeli z akých známych častíc sa skladá svet a ako sa tieto častice správajú (B.Tomášik), aké urýchľovače častíc sa v časticovej fyzike  používajú(P.Bartoš) a aký je zaujímavý život časticového fyzika(M.Mereš). Potom si vlastnými rukami vyskúšali , pod vedením týchto fyzikov , analýzu skutočných dát dvojčasticových rozpadov pochádzajúcich napríklad zo  Z0 bozónu a štvorčasticových konfigurácií Higgsovho bozónu,  nameraných na urýchľovači LHC v CERNe experimentom ATLAS.  Rovnaká  akcia prebiehala v tomto istom čase aj na univerzitách v Španielsku, Francúzku a Rakúsku. Svoje výsledky  potom  študenti  z každého zúčastneného mesta prezentovali  na  medzinárodnej videokonferencii  pracovníkom CERNu (za UMB BB prezentovala výsledky naša žiačka A.Príbojová), ktorí  im odpovedali na zvedavé otázky z tejto oblasti  fyziky. Na záver si svoje nadobudnuté vedomosti overili v krátkom kvíze.  Akcia sa zúčastneným žiakom veľmi páčila a tešíme sa na ďalší ročník.Do galérie MasterClsses 2017 boli pridané fotografie.

        • Labutie jazero, SND Bratislava, 4.4.2017
          • Labutie jazero, SND Bratislava, 4.4.2017

          • Krásny umelecký zážitok. Podmanivá hudba Čajkovského, ľahučké nohy labutích baletiek, naozaj sa oplatilo cestovať až do Slovenského národného divadla. Tretiaci a štvrtáci ocenili aj to , že druhý deň mohli v pohode dospať  neskorý nočný  (alebo skorý ranný?) príchod z Bratislavy.

            Do galérie Balet Labutie jazero Bratislava 4.4.2017 boli pridané fotografie.

        • Vedomostný kvíz o olympizme 7.4.2017
          • Vedomostný kvíz o olympizme 7.4.2017

          • Lucia Bušniaková, Róbert Lipták a Oliver Martinec nás reprezentovali vo vedomostnej súťaži  zameranej  na rôzne oblasti z histórie a súčasnosti  olympijských hier. Zopár otázok smerovalo aj na všeobecný prehľad v športovom dianí, niektoré ostávalo len tipovať. Viete koľko centimetrov meria olympijská pochodeň?  V celkovom poradí obsadili pekné 7.miesto. Sľubný začiatok.

            Do galérie Vedomostný kvíz o olympizme 7.4.2017 boli pridané fotografie.