• Branno-športový deň so seniormi

          • Školský rok sme zakončili 26. júna 2018 milým stretnutím s dôchodcami denného centra Prameň na starom ihrisku mesta Brezno. Bolo to zavŕšenie našej celoročnej spolupráce s dôchodcami na počítačovom kurze, ktorý v našej škole viedli Mgr. Jana Pôbišová a študentky z II.A Zuzana Lukáčová, Juliana Piliarová a sem-tam vypomáhala aj Emma Ďuricová.  Branno-športový deň prišiel podporiť aj primátor mesta  JUDr. Tomáš Abel PhD. a riaditeľ  technických služieb Ing. Ivan Kamenský. My – mladšia generácia sme hlavným organizátorom pomáhali s prípravou súťaží a s občerstvením. Zapojili sme sa aj do súťaží v niektorých disciplínach, napr.  hod granátom do kruhu alebo hádzanie lôpt do vedra. Po súťažiach prišiel na rad kvíz, ktorý sme pre seniorov pripravili. Niektorí z nás sa ešte zahrali na „popolušky“ (súťaž v preberaní šošovice, krúpov a fazule), vyskúšali si vyšívanie a otestovali svoje kulinárske zručnosti. Po skončení všetkých súťaží si všetci pochutili na dobrom guláši a po ňom boli vyhlásení výhercovia všetkých súťažných disciplín. Hlavné však nebolo zvíťaziť, ale stráviť príjemný deň. A to platilo aj pre nás – stráviť príjemný deň s príslušníkmi staršej generácie, ktorá nám ešte stále má čo ponúknuť.

            Tešíme sa na ďalšie podobné stretnutia.

             

             

             

             

          • Opäť sme (radi) brigádovali

          • Širokú škálu dobrovoľníckych aktivít, do ktorých sa naši žiaci zapájajú už tradične, dňa 25. 6. 2018 a 27.6.2018 doplnili o brigádu v Lesníckom skanzene v Čiernom Balogu. Svojou prácou potvrdili  záujem o environmentálnu problematiku, ktorou sa začali intenzívnejšie zaoberať po zapojení sa do programu Zelená škola, ako i fakt, že im nie je ľahostajné, v akom prostredí žijú a pracujú.

            Žiaci I. B, II. B, II.A a septimy v skanzene natierali drevenú konštrukciu pódia a vyznačovali a natierali čiary na parkovisku. Žiaľ, svoju prácu nemohli dokončiť kvôli nepriazni počasia. O to viac času im zostalo na vypočutie si prednášky pána Ing. Kofiru, správcu skanzenu. Dozvedeli sa o činnosti OLZ Čierny Balog, zonácii lesov, o Dobročskom pralese a o škodcovi- lykožrútovi smrekovom, ktorý je zodpovedný za vysychanie lesov. Záver prednášky patril interpretácii odlišných postojov k ochrane lesa zo strany lesníkov a ochranárov. Keďže opäť vyšlo slnko, no pracovať sa už ďalej nedalo, naši brigádnici si prezreli aspoň časť skanzenu. Prešli sa popri stromovej aleji členských štátov EÚ, ktorú vysadili ich starší spolužiaci, teraz už žiaci III. A triedy a poobdivovali danieliu rodinku pasúcu sa v jednej z ohrád.  Na záver sa dohodli, že len čo to počasie dovolí, prídu svoju prácu dokončiť. 

          • MDD sme oslávili v materskej škole

          • Našu spoluprácu s materskými školami sme odštartovali už 13. apríla 2018, kedy sme pomohli pri úprave areálu materských škôl na Ulici Dr. Clementisa a Ulici Nálepkovej počas veľkej upratovacej akcie Za krajšie Brezno. Táto aktivita bola pre všetkých veľmi príjemným zážitkom a tešili sme sa na ďalšie stretnutie.

            Stalo sa tak práve na Medzinárodný deň detí 1. júna 2018. S našimi najmenšími kamarátmi sme strávili zábavné športové dopoludnie spestrené rôznymi aktivitami.  Spolu sme  hľadali loptičky v piesku, nebojácne sme prešli strachovým vrecom, či vyskúšali si chôdzu v gumákoch. Nachovali sme veľmi hladného leva a poprechádzali sa zázračnou cestičkou.   Po úspešnom absolvovaní disciplín sme si s našimi škôlkarmi zatancovali na diskotéke.

            Akcia sa skutočne vydarila, zabavili sa nielen škôlkari ale aj my. Pekný deň strávený v spoločnosti milých učiteliek a štebotavých detí bol pre nás starších darčekom k MDD. Zároveň sme si zaspomínali na naše krásne detské časy.

          • Beseda s Matúšom Huťkom - diplomatom v Bruseli a našim absolventom

          • Rovno na Deň detí sme dostali darček - do školy medzi nás prišiel absolvent nášho gymnázia - dnes zamestnanec Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, diplomat v Bruseli - Matúš Huťka. (Bol taký milý a priateľský, že sa nám ťažko píše pán  ) Strávili sme s ním veľmi zaujímavé chvíle. Porozprával nám, ako sa na terajšiu pozíciu dostal, o živote v zahraničí, o práci v štruktúrach EÚ, o Erasme, Tento vzdelávací program považuje za jeden z najlepších nástrojov pre študentov, ako sa dostať na štúdium do inej krajiny a naštartovať svoju budúcu kariéru, intenzívne sa učiť cudzie jazyky, ale aj učiť sa tolerancii a spolupráci. Povedal nám, po svojich 1.5 ročných skúsenostiach počas pobytu v Strednej a Južnej Amerike, aby sme si vážili to, v akej bezpečnej a pokojnej krajine žijeme.

            Najkrajším posolstvom pre nás boli jeho povzbudivé slová, že ak človek chce, dokáže urobiť temer všetko. Prisľúbil nám, že sa k nám určite vráti, aby sme pokračovali v rozbehnutej diskusii. Ďakujeme, Matúš, šťastnú cestu do Bruselu, a nezabudni na nás.

          • O ochrane, starostlivosti a pestovaní lesa sme nielen diskutovali

          • 17. mája 2018 sme navštívili výstavu  o nepriaznivom stave lesných porastov a biotopov v chránených územiach s názvom  Živé lesy spojenú so zaujímavou interaktívnou prednáškou zamestnancov Lesov mesta Brezno. Mali sme možnosť vidieť ukážky lesných porastov zdevastovaných lykožrútom, chytiť do rúk kôru poškodených stromov a zblízka si pozrieť tohto  chrobáčika, ktorý napriek malým rozmerom dokáže spôsobiť obrovské škody na lesných porastoch.

            Pochopili sme, že les je potrebné pestovať a chrániť.  Dohodli sme sa preto s lesníkmi na spolupráci a 22. mája 2018 sme sa pracovne naladení  pustili do čistenia územia Rúry – Dedečkova chata- dolina Lazná, údržby lesných rámp v lokalite Breznianska skalka a práce v lesnej škôlke Michalová. Snažili sme sa pomôcť lesu svojou prácou. Hoci sa nám na rukách,

            nenaučených na tvrdú prácu, objavili mozole, ani nás tak neboleli. Určite sa zahoja skôr, ako rany, ktoré človek i škodcovia dennodenne spôsobujú lesu.

          • IT Akadémia - Veda v meste

          • V školskom roku 2017/2018  Gymnázium Jána Chalupku vstúpilo do národného projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie. Súčasťou projektu je motivácia žiakov a študentov pre  štúdium informatiky, IKT, matematiky, prírodných a technických vied prostredníctvom rôznych aktivít. Jednou z množstva akcií, ktoré organizujú realizátori projektu je podujatie Veda v meste prostredníctvom, ktorého sa žiaci dozvedia o najnovších výskumoch našich i zahraničných vedcov.

            25. apríla 2018 sa žiaci druhého a tretieho ročníka nášho gymnázia zúčastnili takéhoto podujatia – vedeckého kolokvia organizovaného Katedrou chémie UMB Banská Bystrica. Zaujímavá prednáška prof. Ing. Jána Kurucza, PhD. Nová generácia nervovoparalytických látok – novičoky našich študentov zaujala. Pridanou hodnotou prednášky boli vlastné skúsenosti pána profesora s prácou s nervovoparalytickými látkami používanými v armáde. Dozvedeli sme sa, že nervovoparalytické otravné látky patria k najtoxickejším a najnebezpečnejším skupinám toxických látok, ktoré boli zavedené do arzenálov mnohých krajín sveta. Postupne prešli historických vývojom od roku 1939 až prakticky po súčasnosť. Patria sem napríklad také chemické toxické látky ako sarín, soman tabun, cyklosarín, látka VX, látka IVA. Posledným vývojom tejto skupiny sú takzvané novičoky.

             

        • Naši mladí záchranári nesklamali
          • Naši mladí záchranári nesklamali

          • Tak ako každý rok, aj tento, sme sa zúčastnili už XVIII. ročníka Súťaže mladých záchranárov CO okresu Brezno, ktorá sa konala 3. 5. 2018. Po prvýkrát sa súťaž konala na mestskom futbalovom štadióne. Za našu školu súťažili tri družstvá. Umiestnili sa na 1., 4. a 9. mieste, v  konkurencii ďalších 14 družstiev nominovaných  ZŠ z okresu Brezno. Srdečne blahoželáme víťaznému družstvu okresného kola v zložení M. Baláž, S. Čapeková, M. Nomilnerová z triedy kvarta, a M. Páleník z triedy tercia. Družstvo postupuje do krajského kola, ktoré sa uskutoční dňa 23. 5. 2018 v areáli biatlonu Osrblie. Držme im všetci palce!  A na záver ďakujeme aj súťažiacim ostatných dvoch družstiev za vzornú reprezentáciu školy.

          • Brigáda v školskej záhrade

          • V piatok 27. apríla 2018 sa gymnazisti zapojili do celoslovenských Dní zelených škôl, ktoré každoročne organizuje CEEV Živica pri príležitosti Dňa Zeme.

            Zástupcovia každej triedy sa stretli popoludní v areáli školského dvora, rozdelili si úlohy a pustili sa do práce pri skrášľovaní a zušľachťovaní okolia školy.

            Upravili predzáhradky, vyčistili jazierko, vysadili trvalky, doplnili bylinky do bylinkovej špirály.  Hlavné organizátorky – Lucia zo septimy a Vladka z I.A zabezpečili pre každého sladkú odmenu – lízatko.

          • Úspech v Chemickej olympiáde

          • Dňa 5. apríla 2018 sa v Banskej Bystrici  konalo krajské kolo Chemickej olympiády kategórie B. Našu školu reprezentovali dve žiačky: Anna Príbojová - II.A  a Tatiana Sivčáková - II.B.  Obe  žiačky preukázali mimoriadne vedomosti a praktické zručnosti z chémie. 

            V silnej konkurencii sa Anna Príbojová umiestnila na vynikajúcom 3. mieste.

            Tatiana Sivčáková bola úspešnou riešiteľkou.

            Srdečne blahoželáme!

        • Darovanie krvi
          • Darovanie krvi

          • 18. apríla 2018 pracovníci NTS v Banskej Bystrici v našej škole vykonali odber krvi dobrovoľným bezpríspevkovým darcom. Veľmi nás teší, že sa u nás našlo 31 ľudí (18+, s dobrým zdravotným stavom a najmä s dobrým srdcom). Pomohli aj priatelia školy – otec našej žiačky a dvaja bývalí žiaci. Ďakujeme všetkým.

        • Mladý Európan
          • Mladý Európan

          • V priestoroch Univerzálnej študovne Univerzitnej knižnice UMB v Banskej Bystrici sa dňa 27. marca 2018 uskutočnilo regionálne kolo celoslovenskej vedomostnej súťaže Mladý Európan. Svoje „želiezko v ohni“ mala aj naša škola v zastúpení dievčat z III. A triedy – Gabiky Špirkovej, Sáry Daxnerovej a Julky Výbošťokovej. V prvej časti súťaže sa dievčatám darilo výborne a do finálovej časti postúpili z prvého miesta. Nesklamali ani tu a obsadili konečné pekné tretie miesto. K tomuto úspechu srdečne blahoželáme.

        • Recitovali sme – a ako krásne!
          • Recitovali sme – a ako krásne!

          • 6. marca 2018 sa v Centre voľného času v Brezne konalo okresné kolo prednesu poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Našu školu reprezentovali tri najúspešnejšie recitátorky zo školského kola a dvom sa podarilo  dostať cez túto „prekážku“. Všetkým účastníkom školského kola prednesu poézie a prózy (ktoré sme si zorganizovali 5. marca) ďakujeme za účasť a v regionálnom kole, ktoré sa uskutoční 22. marca 2018 v Banskej Bystrici, budeme silno držať päste reprezentantkám okresu Brezno, ale predovšetkým našej školy, Sabine Švantnerovej z kvarty a Eme Turňovej z primy.

            22. marca 2018 sa v Banskej Bystrici konalo regionálne kolo prednesu poézie a prózy. Odborným porotám v jednotlivých kategóriách sa páčili naše recitátorky a Ema Turňová skončila na 1. mieste a postupuje do krajského kola tejto súťaže!

          • Kováčova Bystrica

          • Dňa 21. 3. 2018 sa konal štrnásty ročník amatérskej umeleckej súťaže „Kováčova Bystrica“v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici. Na druhom mieste v prednese poézie 1. kategórie sa umiestnila Vaneska Kánová zo sekundy. Srdečne gratulujeme!

        • Naši žiaci boli opäť úspešní!!!
          • Naši žiaci boli opäť úspešní!!!

          • Dňa 14. 3. 2018 sa konalo obvodné kolo 39. ročníka matematickej súťaže Pytagoriáda. Na vynikajúcom 1. mieste sa umiestnil  Martin Kopčány z tercie v kategórii P8. V kategórii P7 bol jediný úspešný riešiteľ, náš žiak Matúš Porhajaš zo sekundy. Menovaným žiakom srdečne blahoželáme!

          • Okresné kolo vo vybíjanej

          • 15.3.2018 sa  dievčatá  z prímy a sekundy zúčastnili okresného kola vo vybíjanej. Podali pekný výkon, no v športe je to často aj o šťastí a psychike. Naše dievčatá nakoniec obsadili tretie miesto. Blahoželáme.

          • Knižnica z druhej strany pultu!

          • Marec je pre knihy sviatočný mesiac. Práve na počesť ľudového básnika Mateja Hrebendu,významného šíriteľa a milovníka knižnej kultúry, ktorý sa narodil a zomrel v marci, sa tentomesiac stal mesiacom kníh. V marci sa každoročne koná podujatie „Týždeň slovenských knižníc“,ktoré trvá síce menej ako štvrtinu mesiaca, ale v tomto prípade určite nejde o nič menej cenné.V rámci tohto týždňa sa naši žiaci z III.A zúčastnili akcie pod názvom „Knižnica z druhej stranypultu“, ktorá sa uskutočnila v budove Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici. Dňa 8. marca2018 mohli žiaci na vlastné oči vidieť, ako sa pracuje v univerzálnej vedeckej knižnici, ktorá je jedinávedecká knižnica v regióne. Osobne navštívili jednotlivé úseky knižnice, kancelárske priestorya sklady. Dozvedeli sa o knižnično-informačných službách (pravidlá a postup výpožičiek) a o tvorbea spracovaní knižničného fondu, ktorý tvorí súbor vybraných, usporiadaných, spracovaných,uchovávaných a sprístupňovaných dokumentov. Návšteva knižnice sa žiakom páčila. Pevne veríme, žezískané informácie v blízkej budúcnosti zúžitkujú ako budúci vysokoškoláci a stanú sa právoplatnýmičlenmi tejto kultúrnej a vzdelávacej inštitúcie. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tohtopozoruhodného podujatia.

          • Naša Táňa na Univerziáde

          • Dňa 8. 2. 2018 bola Tatiana Tapajčíková, študentka maturitného ročníka našej školy, účastníčkou Univerziády v disciplíne karate, presnejšie v športovom zápase kumite. Svoju spolužiačku prišli povzbudiť aj niektorí študenti oktávy, ktorí so zatajeným dychom sledovali ako sa jej bude dariť. Tánička si vybojovala druhé miesto a jej spolužiaci sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o tomto krásnom, no veľmi náročnom športe. Náš výlet sme okorenili aj štipkou kultúry - návštevou Zvolenského zámku.

          • Beseda o štúdiu a živote v Škótsku

          • Do galérie Beseda o štúdiu a živote v Škótsku boli pridané fotografie.

            Žiaci 3. ročníka sa zúčastnili besedy o štúdiu v Škótsku, ktorú si pripravila naša bývalá študentka Silvia Nepšinská, v súčastnosti študujúca  matematiku a informatiku na univerzite  v škótskom  mestečku St. Andrews. Podelila sa so študentami o cenné informácie, ktoré im môžu pomôcť pri uchádzaní sa o štúdium v zahraničí. PK ANJ