• Vianočná akadémia 2017

          • Všetci ľudia svetom blúdia,
            málokto má všetkých doma.
            A preto sa vymysleli také sviatky,
            aby každý zablúdenec trafil spiatky.
            Aby každý, koho stále cesta láka,
            spomenul si, že ho niekde niekto čaká.

             

            Touto peknou básňou začali naše dve šarmantné moderátorky Tamara a Táňa našu jubilejnú 14. Vianočnú akadémiu ( Čudujete sa slovu jubilejná? Je jedna v roku a teda je vždy jubilejná ).

            Začiatok už tradične patril oceňovaniu žiakov, ktorí našu školu úspešne reprezentovali v rôznych súťažiach na okresnej, krajskej i celoštátnej úrovni.

            Potom sa začal program, ktorý roztlieskal zaplnenú sálu Domu kultúry.

            Primáni sa blysli v scénke svojimi vedomosťami z angličtiny i zo spevu, sekundáni spievali a Peter ukázal ako vie hrať na gitare. Oktaváni rozosmiali sálu imitáciou večne mladých susedov z televízneho seriálu Susedia.

            Tanečné čísla majú vždy veľký úspech, najmä ak sa do nich zapojí celá trieda tak, ako to dokázali urobiť prváci aj štvrtáci.

            Druháčky nám zaspievali krásne a večne živé ľudové piesne z nášho regiónu. Na chvíľu sme zosmutneli pri balade Zuzanka Hraškovie, ktorú nám predniesla šikovná Emka z primy. Sláčikový orchester navodil pravú vianočnú atmosféru, ktorú svojím spevom umocnili Natka z kvarty a štvrtáčka Diana.

            O tohtoročnú inovovanú výzdobu sa postarali druháci vedení Robom (má na to výšku) a pomáhali im aj šikovní prváci.

            Za ozvučenie a hudbu ďakujeme našim zvukárom a nesmieme zabudnúť ani na pracovitých jednotlivcov (Jožko a Adrián), ktorí dobrovoľne pomáhali s upratovaním výzdoby.

            Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k zdarnému priebehu naše Akadémie. Želáme všetkým pokojné prežitie vianočných sviatkov a v Novom roku veľa zdravia, úspechov a splnenie aj tých najtajnejších prianí.

          • Aurelium a výstava Ľudské telo 7.12.2017

          • Rozvoj prírodovedného vzdelávania na gymnáziu podporujeme aj predmetovými exkurziami. 7.12.2017 žiaci I.a I.B a kvinty navštívili Centrum popularizácie vedy Aurelium a výstavu Ľudské telo v Bratislave. Zážitkovou formou si mohli teoretické poznatky overiť v praxi.

          • Aj my sme IT akadémia

          • IT AKADÉMIA - VZDELÁVANIE PRE 21. STOROČIE

            Naša škola ako jedno z 24 slovenských gymnázií vstupuje  v školskom roku 2017/2018 do projektu, ktorý si kladie za cieľ zvyšovať kvalitu vzdelávania a nadobudnutých kompetencií absolventov škôl v informatickej, technickej a prírodovednej oblasti v súvislosti s aktuálnymi potrebami zamestnávateľov, najmä v sektore informačných a komunikačných technológií.

            IT Akadémia sa skladá z viacerých aktivít, ale základom sú inovované metodiky výučby. Teda to, ako sa žiaci a študenti učia. Poznatky by si nemali osvojovať pasívne, ale mali by k nim dospieť vlastnou poznávacou činnosťou.

            Reč nie je len o informatike, zmení sa aj vyučovanie tradičných prírodovedných predmetov ako je matematika, fyzika, chémia, biológia či geografia.

            Týmto projektom škola nadväzuje na dlhoročné skúsenosti s bádateľským vzdelávaním, ktoré sa odrazili vo výsledkoch našich absolventov (najvýraznejšie úspechy - Peter Horváth, Jakub Šalko a Klaudia Kvaková v rokoch 2010-2015) a tak isto dlhoročnou spoluprácou  s Fakultou Prírodných vied UMB v Banskej Bystrici, najmä participáciou na medzinárodnom projekte COMBLAB (The acquisition of science competencies through ICT real time experiments v rámci LIFELONG LEARNING PROGRAMME (COMENIUS), EACEA-517587 ) - Rozvoj kompetencií v oblasti počítačom podporovaných experimentov v rokoch 2011-2014 a v projekte Chain reaction.

            Čo teda ponúkame?

            • využívanie a overovanie inovatívnych metodík (v predmetoch matematika, informatika, fyzika, chémia, biológia, geografia),
            • zavedenie nových predmetov pre záujemcov o štúdium informatiky formou voliteľných predmetov, napr. Riešenie problémov a programovanie, Programovanie mobilných zariadení, Počítačové systémy a siete, Informačná bezpečnosť, Databázy, Objektový prístup k riešeniu problémov, Tvorba a prezentácia dát, Programovanie webových stránok,
            • zavedenie predmetu Informatika v prírodných vedách a matematike,
            • učitelia absolvujú kontinuálne školenia  k jednotlivým predmetom,
            • IT Science laboratórium využívané na vyučovaní, aj pri realizácii krúžkov,
            • ponúkneme IT Science laboratórium aj pre ZŠ v regióne,
            • zapojíme  žiakov a učiteľov do vzdelávania a testovania ECDL a ECO-c,
            • zapojíme žiakov a učiteľov do popularizačných aktivít – súťaží, exkurzií, workshopov...

             

            Na Slovensku v súčasnosti chýba okolo 10 000 odborníkov v oblasti IT – technológií. Týmto projektom chceme výrazne pomôcť našim absolventom zvládnuť štúdium na vysokých školách a podporiť v nich záujem o štúdium odborov, ktoré sú v tomto období žiadané a zaručia im po skončení štúdia uplatnenie sa na trhu práce.

            Tento vyučovací model je určený pre záujemcov, ktorí majú záujem o IT oblasť a prírodovedné predmety. Nie je povinný pre všetkých žiakov školy. Naďalej  sa budeme venovať aj záujemcom o humanitnú formu štúdia (cudzie jazyky, slovenský jazyk, história, právo,...).

             

             

          • Školské kolo OAJ

          • Do galérie Školské kolo OAJ boli pridané fotografie.

            Dňa 4.12.2017 sa 34 žiakov našej školy zúčastnilo školského kola Olympiády v anglickom jazyku.

            Kategória 1A

            1. Beličák Peter

            2. Porhajaš Matúš

            3. Caban Timotej

            Kategória 1B

            1. Matulová Tamara

            2. Bachmanová Natália

            3 .Zajaková Lívia

            Kategótia 2A

            1. Schönová Sára

            2. Bellová Nelly

            3. Príbojová Anna

            Kategória 2B

            1. Caban Daniel

            2. Majer Mojmír

            3. Turňová Diana

            Postupujúcim želáme veľa úspechov v obvodných kolách.

            PK ANJ

          • Zoznamovák 2017

          • Konečne nadišiel dlho očakávaný deň s magickým dátumom - 22.11., keď sa všetci prváci (prima, 1.A a 1.B) mali stať naozajstnými študentmi našej školy- Gymnázia Jána Chalupku v Brezne. Už od rána mali najmä dievčatá nepríjemné pocity v oblasti žalúdka - to najmä pri pomyslení na "dobroty", ktoré tradične chystajú zlomyseľní tretiaci pre svoje obete - chudákov prvákov. O šesnástej hodine sme sa všetci svorne zišli vo vynovenom Dome kultúry, pohodlne sme si sadli do mäkkých sedačiek a čakali.  Sálu zaplnili príjemné tóny hudby v štýle retro a strach z nás pomaly opadával. Na pódium vystúpili šarmantní moderátori a začala sa príjemná zábava, súčasťou ktorej sme sa stali aj my. Tretiaci si program pripravili naozaj vzorne, jedno číslo striedalo druhé, strach pomaly opadával, smiechu pribúdalo a ani sme sa nenazdali a boli sme prijatí medzi gymnazistov.Jednohubky nám celkom chutili, všetko ponúkané bolo jedlé a pitné a tak jedinou malou nepríjemnosťou boli líca natreté smotanou. Keďže sme prišli na to, že smotana vyhladzuje pleť, v kúre začatej na zoznamováku budú pokračovať najmä prváčky, aby boli ešte krajšie ako doteraz. Ďakujeme všetkým tretiakom aj ich triednym učiteľom, ktorí pre nás toto príjemné popoludnie vzorne pripravili a už sa tešíme na to, ako o dva roky budeme my na ich mieste.Vďační naozajstní prváci

        • Deň otvorených dverí pre záujemcov o štúdium
          • Deň otvorených dverí pre záujemcov o štúdium

          • Opäť po roku otvoríme dvere nášho gymnázia pre záujemcov o štúdium - deviatakov, ktorí chcú študovať na štvorročnom štúdiu a  piatakov - záujemcov o osemročné štúdium. Deň otvorených dverí sa uskutoční dňa 5.decembra 2017 v čase od 8.30 do 15.30 hod. Radi Vás privítame spolu s výchovnými poradcami, alebo rodičmi. Záujem nahláste na mail skola@gymbrezno.edu.sk alebo tel. 0903537513.

            Tešíme sa na Vás !!!

          • Náboj junior 2017 – BOMBA v réžii našich terciánov!!!

          • 24.11.2017 sme boli už po štvrtýkrát jedným z organizátorov populárnej medzinárodnej matematickofyzikálnej súťaže základných škôl a nižších ročníkov osemročného gymnázia – Náboj junior. V tomto školskom roku súťaž prebiehala na Slovensku, v Čechách a v Poľsku.  U nás sa  tejto súťaže zúčastnilo 10 tímov – päť tímov našej školy (dva tímy tercie a tri tímy kvarty), dva tímy zo ZŠ s MŠ z Pionierskej 4 a po jednom tíme zo ZŠ s MŠ z Valaskej, Mazorníka a Čiernehp Balogu. Žiaci riešili zaujímavé úlohy z matematiky a fyziky. S náročnejšími zadaniami im pomáhali žiaci nášho gymnázia z vyšších ročníkov.

            Zvíťazil tím našich terciánov, v zložení Martin Kopčány, Samuel Havlíček, Anna Bížová, Šimon Surový. V celoslovenskom poradí skončili na výbornom 4. mieste z 379 tímov! Predbehli ich len deviataci zo škôl s matematickým zameraním, tzn., že z ôsmakov resp. terciánov sa umiestnili v slovenskom rebríčku na 1.mieste!!! V medzinárodnom rebríčku skončili na vynikajúcom 13.mieste zo 686 tímov! Gratulujeme!

            Naše gymnázium bolo  v konečnom poradí veľmi úspešná. Na druhom a treťom mieste sa umiestnili tímy z kvarty v zložení – Natália Bachmanová, Tamara Matulová, Simona Čapeková, Lucia Drbúlová (na Slovensku na 49.mieste, medzinárodne na 135.mieste)a Emy Ianecsková, Oliver Kerestény, Matúš Baláž, Roman Lysina (na Slovensku na 68.mieste, medzinárodne na 135.mieste). Tím z kvarty v zložení Silvia Tomčíková, Sabína Švantnerová, Emma Račáková, Lenka Strukanová obsadil 5.miesto (na Slovensku na 98.mieste, medzinárodne na 240.mieste) miesto a za nimi je druhý tím z tercie Šimon Jech, Roman Gál, Lívia Zajaková, Lenka Vraniaková (na Slovensku na 183.mieste, medzinárodne na 367.mieste).

            Žiakom sa súťaž veľmi páčila, hoci niektoré témy ešte nepreberali, ale po vysvetlení organizátormi zvládli aj náročnejšie témy. Pozitívne hodnotili tímový spôsob riešenia, odniesli si  nové skúsenosti a spoznali nových kamarátov (možno budúcich spolužiakov v štúdiu na našej škole). Všetci sa už tešia na  budúci ročník tejto podnetnej súťaže. Skús to aj Ty a zaži túto neopakovateľnú atmosféru matematiky a fyziky!

          • Týždeň vedy

          • Vybraní žiaci našej školy sa dňa 7.novembra 2017  zúčastnili Týždňa vedy na katedre fyziky Prírodovedeckej fakulty Univerzity Mateja Bella v Banskej Bystrici.  Pokusmi, s vyučujúcimi na tejto katedre, spoznali vlastnosti kvapalín a plynov, mohli si overiť , že soľ znižuje teplotu topenia ľadu a tým porozumeli soleniu ciest v zime, výrobe zliatin, zmrzliny, konzervovaniu potravín. Naučili sa  vypočítať náklady na prevádzku svetelných zdrojov, pomocou spektrometra zmerať emisné spektrá žiarovky, úspornej žiarivky a LED žiarovky. Po praktickej časti si žiaci vypočuli zaujímavú prednášku docenta Tomášika - Prapolievka , z ktorej sa dozvedeli niečo o vzniku vesmíru, časticiach a ich zrážkach. Program tohto dopoludnia žiakov mimoriadne zaujal a preto sa už teraz tešia na budúce stretnutia s vedou.

          • Jazykovo-poznávací zájazd St. Austell - CORNWALL

          • Do galérie Jazykovo-poznávací zájazd St. Austell - CORNWALL boli pridané fotografie.

            V dňoch  20.10. - 30.10.2017 sa skupina žiakov našej školy zúčastnila jazykovo- poznávacieho zájazdu vo Veľkej Británii. Naše kroky tento rok smerovali do západnej časti Anglicka - Cornwall. Po plavbe trajektom, naša prvá cesta viedla do univerzitného mesta Oxford, kde sme navštívili slávnu Christ Church College. Náš pobyt sme strávili v krásnom prímorskom mestečku St. Austell, kde boli žiaci ubytovaní v rodinách a navštevovali jazykovú školu. Každý deň sme v okolí navštívili veľa zaujímavých miest: St. Michael Mount - malebný ostrovček, na ktorý sme sa dostali loďkami a naspäť sme počas odlivu mohli kráčať pešo, Land´s End - najzápadnejší bod Veľkej Británie, Minack Theatre- divadlo pod voľnou oblohou, umiestnené v skalách nad morom, EDEN Project - veľký enviromentálny komplex 8 spojených geodézických dómov , zameraných na ochranu našej planéty. Cestou domov sme sa zastavili v Londýne , kde žiaci ocenili najmä návštevu múzea  Madame Tussaud´s a Londýnskeho oka. Posledný deň sme strávili v Paríži prehliadkou mesta a pohľadom na mesto  z Eiffelovej veže. Vrátili sme sa plní nezabudnuteľných zážitkov a spomienok na naše cestovateľské poznávanie.

            Pk ANJ

          • Paríž od 23. do 26. októbra 2017

          • Paríž - najnavštevovanejšie mesto sveta. Len minulý rok prilákalo mesto na Seine vyše 30 miliónov zahraničných turistov. Tohto roku turistov bude minimálne o 30 viac, pretože sme tam boli aj my, breznianski gymnazisti!

            V turistických sprievodcoch sa dočítate, že patrí medzi najromantickejšie mestá sveta. Neboli sme v mnohých európskych metropolách, ale Paríž sa nám pozdával od prvej chvíle, čo sme doň vošli a ubytovali sa v 18. obvode v hoteli Ibis Porte de Montmartre.

            Paríž sme všetci poznali už skôr, ako sme tam boli. Jeho svetoznáme pamiatky sme už toľkokrát videli vo filmoch, čítali o nich. Ale vidieť ich na vlastné oči, prejsť okolo nich – to je naozajstný zážitok.

            Slávny bulvár Champs-Elysée, ktorý sme prešli v rámci rannej rozcvičky, potom na chvíľu kuk k pánu prezidentovi do Elyzejského paláca, prechádzka po luxusnej ulici Faubourg Saint Honoré (hodinky za 60 000 eur vo výklade), čo obchod, to iná svetoznáma značka, krásne minimalistické výklady  - a už sme stáli pred chrámom Márie Magdalény.

            Do večera sme stihli veľa. Krokomer sa zastavil len na hodinu, ktorú sme strávili na výletnej lodi.  Bol to najlepší nápad dňa. Sedeli sme a fotili. Pozdĺž Seiny je veľa krásnych pamiatok, ale ešte viac turistov zo všetkých krajín sveta. Podľa tvárí sme hádali, odkiaľ prichádzajú. Skoro nikdy sme neuhádli! Výber bol totiž obrovský – Čína, Japonsko, Kórea ale aj Mexiko, Peru alebo Grónsko. Komunikácia fungovala vo všetkých možných jazykoch, a keď zlyhávalo poznanie, nastupovali neverbálne prostriedky. Tým najspoľahlivejším bol srdečný úsmev. Naozaj sa nám videlo, že napriek veľkým bezpečnostným obmedzeniam (mnoho ozbrojených vojakov, prehliadok pred každým vstupom do múzea, chrámu, obchodu) nikto nebol nahnevaný, a ľudia boli k sebe zdvorilí a milí. Nik nešomral ani v obrovskom hadovi, v ktorom sme čakali na vstup do Louvru. Na naše prekvapenie, všetky rady sme prečkali pomerne rýchlo.

            Čo sa nám v Paríži páčilo najviac?

            • Úžasný kontrast medzi historickou časťou a modernou štvrťou Défense,
            • Milí policajti,
            • Svätá kaplnka, kde sa dali z výzdoby portálu čítať biblické príbehy,
            • To, že Eiffelova veža je vyššia ako v ktoromkoľvek filme,
            • Že sme za 1 deň prešli viac ako 20 000 krokov – čo bolo asi 15 kilometrov, a napriek tomu sme sa druhé ráno postavili a prešli sme ešte o 3000 krokov viac,
            • Že sme vždy večer trafili cez ten babylon ľudí a áut do nášho hotela.
            • Že nikto na sebe nevyskúšal definíciu strateného človeka (viete, kto je stratený človek? – pozrieš sa okolo seba, a kedˇ nevidíš nikoho známeho – znamená to, že si stratený,
            • Že sa tam dá kedykoľvek vrátiť – veď je pre nás doslova za humnami 
        • Zbierka Hodina deťom
          • Zbierka Hodina deťom

          • V piatok 10. novembra sa v uliciach 450 miest a obcí Slovenska opäť uskutočnila pokladničková zbierka Hodiny deťom na podporu jedinečných projektov pre deti a mladých ľudí na celom Slovensku.Aj my sme sa stali  súčasťou tejto peknej a zmysluplnej tradície. Do zbierky sa zapojili naše druháčky - Lucia Strelcová, Viktória Murínová, Lucia Bušniaková a Natália Mišániová.

            ĎAKUJEME všekým, ktorí prispeli.

          • Slávnostná ceremónia odovzdávania ceny DofE za prítomnosti princa Edwarda

          • 2. november 2017

            Jeho kráľovská výsosť Princ Edward sa zúčastnil slávnostnej ceremónie odovzdávania cien Dofe v Bratislave. Prestížne ocenenie si z rúk veľvyslanca Spojeného kráľovstva Andrewa Gartha a Branislava Kleskeňa spoluzakladateľa a predsedu Správnej rady DofE prevzal  aj  študent nášho gymnázia  Adam Felner . Koordinátori projektu  zároveň obdržali ďakovný list za aktívnu spoluprácu na programe.

            DOFE je skratka názvu pre rozvojový program Medzinárodná cena vojvodu z Edinburgu. Mladý človek, ktorý chce cenu získať, musí na sebe vytrvalo pracovať a prekonať štyri výzvy. Rozvíjať svoj talent, športovať, zlepšovať okolie cez dobrovoľníctvo, a na záver zvládnuť dobrodružnú expedíciu. Princ Edward, najmladší syn kráľovnej Alžbety a zakladateľa programu Vojvodu z Edinburghu, si program v mladosti vyskúšal na vlastnej koži a na zlatú úroveň sa dostal na univerzite.

          • Bonjour Strassbourg!

          • Naša práca v projekte Euroscola vyvrcholila 27. októbra 2017, keď sa 24 žiakov našej školy spolu s pedagogickým dozorom stalo na jeden deň súčasťou Európskeho parlamentu v Štrasburgu.  Nádherná moderná budova v zelenej časti mesta, neodmysliteľná bezpečnostná kontrola a potom spevavé Bon jour, ktorým nás vítali pracovníci Parlamentu – takto sa začínal náš veľký deň.

            Priznáme sa bez mučenia, do budovy sme vstupoval s malou dušičkou, pretože sme vedeli, že po celý deň budeme komunikovať len v cudzom jazyku s rovesníkmi z 19 krajín Európskej únie. Už doma sme boli rozdelení do šiestich skupín, ktoré sa zaoberali rôznymi témami .

            V týchto pracovných skupinách sme pripravovali návrhy riešení problémov v oblasti poľnohospodárstva, dopravy, zahraničnej politiky, migrácie, budúcnosti Európy i miestom mladých  v našom spoločnom dome.

            Až teraz, na vlastnej koži, sme pocítili, aké je dôležité učiť sa - a bola to škola, na ktorú tak ľahko nezabudneme.  Je životne dôležité pre mladých (ale iste nielen pre nich) učiť sa, ale nielen cudzie jazyky, ale aj všetko ostatné - od informatiky, cez dejepis a chémiu až po geografiu. 

            Celkovo náš deň v EP hodnotíme vysoko pozitívne, pretože príležitosť vyskúšať si prácu europoslancov a vidieť priestory, kde pracujú sa nenaskytá  často a je celkom jedinečná. Veľmi sa nám páčili aktivity v medzinárodných skupinách. Vďaka nim sme spoznali nových mladých ľudí iných krajín, jazykov a kultúr z celej EÚ. Mohli sme si v praxi vyskúšať naše schopnosti komunikovať v cudzích jazykoch, čo sa s hodinami v škole, ktoré sú zamerané viac na gramatiku, nedá porovnať. 

            Euroscola je úžasný projekt, ktorý už 14 rokov spája mladých ľudí z celej Európy. Sme veľmi vďační ľuďom, ktorí ho vymysleli, uviedli do života a doteraz ho podporujú. Vďaka nemu sme mali možnosť nadviazať nové priateľstvá, reprezentovať našu školu, mesto i Slovensko , ale zároveň aj pocítiť hrdosť na to, že sme euroobčanmi. 

            Do galérie Bonjour Strassbourg! boli pridané fotografie.

            Za všetkých euroscoláci  Betka, Alica, Danka, Mirka a Adam

          • Body the exhibition a návšteva veľtrhu vysokých škôl

          • 12.10.2017 žiaci tretieho, štvrtého ročníka a žiaci septimy a oktávy OG nášho gymnázia navštívili medzinárodný veľtrh Štúdia a kariéry  AKADÉMIA&VAPAC®. Novinkou pre študentov našej školy bola tento rok výstava Body the Exhibition.

            Výber správnej vysokej školy je súčasnosti náročný, ale zároveň veľmi dôležitý v živote študenta. Dnešná doba ponúka pre absolventov stredných škôl široké spektrum vysokých škôl, či už verejné, štátne alebo súkromné, na Slovensku ale i v zahraničí. 

            Veľtrh pre študentov ponúkol oboznámiť sa s bakalárskymi, inžinierskymi alebo magisterskými programami, s výmennými pobytmi, jazykovými kurzami, s ponukou zamestnania a brigád, s možnosťami štúdia na slovenských a zahraničných univerzitách.

            Študenti sa mali možnosť opýtať otázky ohľadom štúdia priamo škôl, o ktoré majú záujem. Dúfame, že im tento veľtrh pomohol pri rozhodovaní sa, kam na vysokú školu.

            Naši študenti mali možnosť navštíviť aj výstavu Body the Exhibition. Táto výstava je veľmi populárna, náučná pre študentov. Ponúkla možnosť vidieť 20 celotelových ale aj stovky iných exponátov, ktoré pochádzajú zo skutočných tiel. Výstava bola rozložená v 12 galériách, ktoré jednotlivo predstavovali fungovanie ľudského tela. Žiaci si mohli vyskúšať aj resuscitáciu či odhaliť príčinu chorôb. Veríme, že výstava dala naším študentom vedomosti, ktoré využijú na ďalšie štúdium, ba i v živote.