• Úspech v krajskom kole v cezpoľnom behu
          • Úspech v krajskom kole v cezpoľnom behu

          • Dňa 17.10.2017 sa uskutočnilo krajské kolo v cezpoľnom behu stredných škôl v Žiari nad Hronom. V silnej konkurencii kvalitných bežcov obsadili naši chlapci prekvapujúce druhé miesto v súťaži družstiev.V jednotlivcoch sa najviac darilo  Adamovi Riapošovi, ktorý obsadil 7. miesto. Gabriel Kňaze dobehol na 11. mieste a Matej Caban skončil na 26. mieste v konkurencii 38 pretekárov. V suťaží družstiev sa zúčastnilo 12 tímov. Blahoželáme k výbornému športovému výkonu.

            Do galérie Cezpoľný beh Žiar nad Hronom boli pridané fotografie.

        • Obrazce z lístia
          • Obrazce z lístia

          • OBRAZCE Z LÍSTIA  tvorili žiaci prímy na hodine výtvarnej výchovy. Pri takejto činnosti  sa nik nemôže vyhovárať, že nevie kresliť. Stačí trocha fantázie a trocha viac trpezlivosti  (tá druhá však niektorým žiakom chýbala). Úlohou bolo vytvoriť obrazec, v ktorom vyžijú farebnosť  lístia a vznikne postupný prechod z jednej farby do druhej. Posúďte sami, ako sa im to podarilo.

            Do galérie Obrazce z lístia boli pridané fotografie.

        • Návšteva z americkej ambasády
          • Návšteva z americkej ambasády

          • Dňa 16. októbra 2017 našu školu navštívil v rámci Embassy speakers program Aaron Singleterry, politický špecialista pracujúci na americkej ambasáde v Bratislave. Jeho prednáška bola o živote diplomata a študenti štvrtého ročníka si mohli overiť aj vedomosti o politickom systéme v USA, ktoré budú potrebovať na maturitnej skúške. Po prednáške nasledovala diskusia, v ktorej študentov zaujímali najmä možnosti štúdia a práce v USA. Najviac nás zaujala ponuka pre 16 až 18 ročných študentov, ktorí môžu po splnení určitých podmienok vycestovať na mesiac (cez prázdniny) do USA úplne zadarmo. Viac informácií o tejto a iných možnostiach získate u svojich učiteliek angličtiny.
            PK ANJ

          • Polievanie školskej záhrady

          • Milí žiaci,

             

            veríme, že ste nezabudli na polievanie našej záhrady. Ochotne ste sa zapísali na termíny takto:

            Polievanie zrealizujte do 9.00 hod,

            Vstup bude zabezpečený cez predný vchod na zazvonenie, alebo cez zadný vchod, ak bude otvorená brána.

            Vodu naberajte z umývadla na dolnej chodbe (pri malej telocvični).

            Nutnosť polievania vyvýšených záhonov skontrolujte, aby rastliny nehnili.

            Nádoby po  polievaní naplňte vodou a nechajte ich v záhrade.

            Odchod z areálu školy zahláste na sekretariáte alebo pani upratovačke (aby sa nestalo, že ostanete v škole zamknutí celé prázdniny).

            Dátum

            10.7.

            12.7.

            14.7.

            17.7.

            19.7.

            21.7.

            24.7.

            26.7.

            28.7.

            31.7.

             

             

             

            Mená žiakov

            Chramcová

            Golianová

            Soušková

            Luciaková

            Melichová

            Bartoš

            Šejirman

            Švantner

            Sojka

            Nikel

            Balcar

            Veselovský

            Lepková

            Divok

            Falťan

             

            Výbošťoková

            Bizubová

             

            Dátum

            2.8.

            4.8.

            7.8.

            9.8.

            11.8.

            14.8.

            16.8.

            18.8.

            23.8.

            25.8.

             

             

             

             

            Mená žiakov

            Antalová

            Schwarzbacherová

            Weisenbacher

            Zelený, Auxtová

            Veselovský

            Nagy

            Berčík

            Skaloš

            Auxtová

            Pauliaková

            Felner

            Nagy

            Strmeň

            Piliarová

            Lukáčová

            Šuhajdová

            Daxnerová M.

            Paučová

            Morongová

             

          • Horehronské hry v atletike

          • Dňa 4. 10. 2017 sme sa zúčastnili 57. ročníka Horehronských hier v atletike ZŠ a SŠ v Banskej Bystrici.  Konalo sa tu tradičné  športové podujatie, kde si v rôznych atletických disciplínach zmerali svoje sily študenti stredných a základných škôl v regióne Horehronia. Súťaže  absolvovalo  18 pretekárov našej školy.7 študentov v kategórii ml. a st. žiakov a 11 v kategórii dorastencov. Medzi najúspešnejších atlétov sa zaradili Matúš Páleník, ktorý zvíťazil v behu na 1000m, Ema Stanková tretia v skoku do výšky a Adrián Hôrčik štvrtý v skoku do diaľky. Okrem spomínanej trojice nás ďalej reprezentovali Samuel Aneštík, Katarína Bírešová,Veronika Cabanová,Barbora Kolláriková, Miroslav Maťúš, Zuzana Majchútová, Peter Molčanyi, Michaela Nomilnerová, Kristián Nosko,Emma Račáková, Veronika Slivková, Peter Sojka, Lenka Stančíková, Jakub Strmeň, Sára Tomčíková.Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy.

             

        • Medzinárodný hodnotiaci seminár KTO INÝ? ŠTUDENTSKÉ LOKÁLNE INICIATÍVY
          • Medzinárodný hodnotiaci seminár KTO INÝ? ŠTUDENTSKÉ LOKÁLNE INICIATÍVY

          • Medzinárodný hodnotiaci seminár KTO INÝ? ŠTUDENTSKÉ LOKÁLNE INICIATÍVY  bol realizovaný vďaka finančnej podpore z programu Európskej únie Erasmus+

            Dňa 8. 6 - 13. 6. 2017 som sa zúčastnila medzinárodného hodnotiaceho seminára projektu Who else?  Študentské lokálne iniciatívy  v  Bratislave a v Banskej Štiavnici, kde som prezentovala príbeh premeny nášho  školského dvora, ktorý ste iniciovali vy, žiaci GJCH a prostredníctvom dobrovoľníkov z našich  radov ako i radov našich  rodičov a učiteľov  sa  táto zmena stáva realitou. Seminár  ma nesmierne obohatil a rada by som sa o jeho atmosféru s vami podelila.

            Stretnutie malo  dve časti: prvé dni seminára boli zamerané na spoznávanie sa a oboznamovanie  sa s jednotlivými projektmi. Medzi inšpiratívne projekty ostatných študentov patrili napríklad vybudovanie voliéry pre zranené vtáky, filmové večery, doučovanie žiakov zo základných škôl, vzdelávanie o voľbách, rôzne akcie na upevňovanie kolektívu na škole, oddychové zóny na školách či dni detí pre deti z komunitného centra a detí s hendikepom. Na stretnutí bolo vidno, že keď chcú študenti niečo zmeniť či vytvoriť, dá sa to, ak si za tým naozaj stoja a chcú.

            Hodnotiaca časť  celého podujatia bola  v posledné dni v prekrásnej Banskej Štiavnici.  Bola veľmi náročná, pretože prebiehala najskôr ako samohodnotenie, kedy sme všetci zatvorili oči a od začiatku spomínali, ako sa vyvíjal projekt od stretnutia v Prahe  až po súčasnosť, rozmýšľali o problémoch, chybách,  ale tiež  o veciach, ktoré vyšli a sme s nimi spokojní. Svoje samohodnotenia sme prezentovali v skupine a všetci sme  spoločne  hľadali východiská, ako by  sa dali problémy vyriešiť a nedostatky do budúcnosti odstrániť.  Súčasťou seminára bola aj krátka (pre Estóncov však veľmi náročná) túra na Sitno.

            Na záver dodávam jeden motivačný citát, ktorým sme sa my, účastníci medzinárodného seminára, riadili: „Nie je dôležitý výsledok, ale to, čo sa na ceste za ním naučíme.“

            Karin Schvarzbacherová, sexta

            Do galérie Hodnotiaci seminár Kto iny boli pridané fotografie.

        • Tvorivé dielne v múzeu
          • Tvorivé dielne v múzeu

          • Žehlenie nemusí byť vždy otravné a nevestám nebývalo do smiechu.

            To zistili žiaci tercie 21.septembra na výstave a tvorivých dielňach v múzeu. Kým si jedna polovica žiakov prezerala výstavu „Svadba po pansky“ druhá časť pod vedením lektorky Lenky Simanovej prenikala do tajov enkaustiky - maľby voskom.  Každý si vyskúšal naniesť  na žehličku farebný vosk a na špeciálnom papieri vytvoriť svoj obrázok. Vznikli fantastické krajiny, okná, rastliny či abstrakcie, ktoré je možné ďalej dotvárať. A tie smutné nevesty? Vraj kedysi vyberali manželov rodičia a niekedy ich videli na svadbe po prvý krát. Nečudo, že im nebolo do smiechu. My sme sa ale dobre zabavili na dobových zoznamovacích inzerátoch a obdivovali  pekné svadobné šaty.

            Do galérie Tvorivé dielne v múzeu boli pridané fotografie.

        • Súdna sieň v tercii
          • Súdna sieň v tercii

          • Dňa 21.6.2017 sa trieda tercia zmenila na súdnu sieň, kde formou simulácie žiaci riešili dva prípady z oblasti rodinného práva. V prvom prípade išlo o rozvod manželov, v ktorom sa vyskytovalo domáce násilie voči manželke i dieťaťu. Sudkyňa Natália K. na základe svedeckých výpovedí, medzi ktorými bola aj výpoveď kolíznej  opatrovníčky i samotného dieťaťa,  manželstvo rozviedla. Rovnako to dopadlo aj v druhom prípade, kedy manželstvo bolo bezdetné a príčinou bola nevera, takže sudca Roman L. mal oproti prvému prípadu ľahšiu úlohu. Žiaci tercie sa zhostili svojich rolí na výbornú a dokázali, že sa vedia orientovať v základných právnych predpisoch z tohto odvetvia.

            Do galérie Súdna sieť v tercii boli pridané fotografie.

        • Štafeta Márie Zavarskej
          • Štafeta Márie Zavarskej

          • Ako každý rok, aj táto jeseň patrila cezpoľnému behu. Potrebovali sme nájsť 30 gymnazistov, ktorí by boli 20.septembra schopní a ochotní slušne zabehnúť  1000, respektíve dievčatá  800 metrov. Prvákov sme žiaľ nemohli zapojiť, lebo ich v ten deň čakalo testovanie zo slovenčiny. Najväčší problém boli asi s dievčatami, (baby trénujte!)  ale nakoniec sa nazbieralo dostatok pretekárov aj dvaja zodpovední náhradníci. Počasie napriek predpovedi vyšlo a naši študenti priniesli dva pekné poháre, mladší chlapci za tretie a starší za druhé miesto. Gratulujeme a všetkým pretekárom ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Do galérie Štafeta Márie Zavarskej boli pridané fotografie.

          • Hlasujte za MENU PRE ZMENU

          • Svojim hlasom môžete podporiť naše aktivity v rámci projektu Jedlá zmena, ktoré chceme realizovať v septembri a októbri 2017.  Uchádzame sa  o finančnú podporu na realizáciu exkurzie na EKOFARMY v našom okolí a workshopy na tému zodpovednej spotreby potravín. Hlasovať môžete do do 25. júna 2017 na http://www.menuprezmenu.sk/

        • Oceňujeme mladých ľudí, ktorí sa neboja veľkých cieľov
          • Oceňujeme mladých ľudí, ktorí sa neboja veľkých cieľov

          • V rámci programu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE), ktorý naša škola poskytuje študentom už druhý rok sme dňa 26. septembra v Nitre absolvovali oceňovanie prvých absolventov. Piati študenti : Adam Felner (4. A), Gabriel Kňaze (septima), Viktória Ivaničová (septima), Anna Mária Černáková (3. A) a Michal Štefaňák (3. A) boli ocenení cenou za zvládnutie bronzovej úrovne programu, ktorý pomáha mladým ľuďom uspieť v troch oblastiach - dobrovoľníctvo, športová aktivita a rozvoj talentu. V júni absolvovali aj dobrodružnú expedíciu plnú nezabudnuteľných zážitkov s partiou kamarátov. BLAHOŽELÁME!!!

            Tento rok bude pravdepodobne absolvovať podobné oceňovanie ešte 9 ďalších účastníkov.

             

            Ak sa aj ty chceš zapojiť do programu a získať prestížny medzinárodný certifikát, ktorý vie pomôcť pri prijímacích pohovoroch na zahraničnú školu či hľadaní zamestnania, neváhaj a príď vo štvrtok 5. októbra 2017 o 10:15 do INF 3. Bližšie info získaš aj pri p. Chovancovej a p. Pôbišovej.

        • Martin Kopčány úspešný na celoštátnom kole Pytagoriády
          • Martin Kopčány úspešný na celoštátnom kole Pytagoriády

          • V dňoch  7. -  8. 6. 2017 sa Martin Kopčány, žiak triedy sekunda,  zúčastnil  celoštátneho kola 38. ročníka Pytagoriády v Bratislave.  Je dôležité povedať, že úlohy neboli vôbec jednoduché, pretože až polovica zúčastnených nebola úspešná. To znamená, že súťažiaci nezískali dostatočný počet bodov, aby sa zaradili medzi úspešných riešiteľov.  Ale nebol to Martinov prípad, pretože skončil na peknom 8. mieste z úspešných riešiteľov v rámci celého Slovenska.   K umiestneniu gratulujeme a prajeme mu veľa dobrých výsledkov v ďalších, nielen matematických súťažiach.

        • Darovanie krvi
          • Darovanie krvi

          • Potreba krvi je veľká. Približne 180 000 transfúznych jednotiek červených krviniek sa každoročne spotrebuje iba na Slovensku. Obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia, ochorenia krvných buniek, tí všetci potrebujú krv.

            Darovanie krvi je skutočným „darom života“, ktorý zdravý jedinec môže poskytnúť ľuďom chorým a po úrazoch. Je to veľmi prospešný, bezpečný a jednoduchý humánny krok.

            Interval darovania je pre mužov každé 3 mesiace a pre ženy každé 4 mesiace. Celý proces darovania krvi trvá, od registrácie až po odchod domov, približne hodinu a samotný odber len 5 - 15 minút, počas ktorých daruje darca 450 ml krvi. Krv je ďalej spracovaná (rozdeľovaná) na jednotlivé zložky, ktoré môžu pomôcť zachrániť ľudské životy. Červené krvinky, prenášače kyslíka, zachraňujú životy pacientov počas operácií a po úrazoch. Plazma, tekutá zložka krvi, je určená pre pacientov trpiacich poruchami zrážania krvi. Tretia zložka, krvné doštičky, zastavuje krvácanie pri rezných poraneniach a pri otvorených krvácaniach. Často sa podávajú pacientom liečiacich sa na nádorové ochorenia a aj pacientom po transplantácii.

            Aj naši gymnazisti dnes prejavili svoju ľudskosť a spolupatričnosť a darovali krv. Umožnila im to mobilná jednotka Národnej transfúznej služby Banská Bystrica , ktorá dnes – 2.10.2017 – prišla do našej školy.

            Naši dnešní  hrdinovia : Adam Felner, Timotej Ambros, Felix Petrinec, Juraj Mazúr, Vladimíra Skladaná, Romana Tkáčiková, Matej Helc, Adam Nagy, Ivan Zelený, Igor Maličký,  Erik Weisenbacher, Daniel Švantner,  Matej Prošovský, Michal Stupka, Dušan Šandor a učiteľky školy – PaedDr. Jana Chlebušová a PhDr. Dana Jakubčová.

            Tí, ktorým sa to dnes pre zdravotné problémy nepodarilo, ale aj tí, ktorí mali dnes soplíky, kašlík alebo menej ako 50 kg a menej ako 18 rokov,  nemusia byť smutní – zdravotníci prídu vo februári 2018 a vtedy sa to určite podarí!

        • O Bomburovu šabľu
          • O Bomburovu šabľu

          • V medznárodnej súťaži kresleného humoru a satiry "O Bomburovu šabľu" obsadil Andrej Praslička zo sekundy tretie miesto. Téma tohto ročníka znela "Človek a počasie". Andrejov  humor sa nám môže zdať trochu morbídny, ale porotcov zaujal svojou originalitou. V súťažiach kresleného humoru viac než v iných platí, že podstatný je nápad a ostatné príde samo..

             

             

            Do galérie O Bomburovu šabľu boli pridané fotografie.

        • Olympijský deň 9.6.2017
          • Olympijský deň 9.6.2017

          • Celkové výsledky:
             V súťažiach žiakov prímy až kvarty sa celkovým víťazom stala kvarta, čím obhájila vlaňajšie prvenstvo (22 bodov). Na druhom mieste s počtom 21 bodov skončila tercia. Tretí s počtom bodov 15 boli sekundáni a na štvrtom mieste najmladší primáni (11 bodov) Škoda, že sa dievčatá z prímy zľakli florbalu a zo súťaže odstúpili,  zato si veľmi pekne počínali vo vybíjanej, kde zvíťazili a chlapci vo futbale, kde skončili druhí.

            V súťaži starších študentov boli výsledky nasledovné: 1.miesto - 3.A (17 bodov)  2.miesto - sexta (15 bodov) 3.miesto - 2.A (15bodov) (poznámka:o poradí rozhodoval počet víťazstiev, sexta mala 2 prvé miesta)  4.miesto - 3.B (14 bodov) 5.miesto - septima (10 bodov)  6.miesto - 2.B (7bodov)  7.miesto -1.A (7bodov) 8.miesto -1.B (5bodov)
            Všetky súťaže prebehli v poriadku, podľa stanovených pravidiel a našťastie bez vážnejších zranení.
            Ďakujeme sponzorom, ktorí podporili našu športovú akciu - občianskemu združeniu "Zober loptu, nie drogy", ktoré venovalo tričká, lopty a hokejky víťazom a obchodnému reťazcu Tesco Brezno, ktorý poskytol občerstvenie. 

            Tešíme sa na ďalší, v poradí už štvrtý ročník.

            Do galérie Olympijský deň boli pridané fotografie.

        • Družstvo chlapcov zvíťazilo v cezpoľnom behu  a postupuje do krajského kola
          • Družstvo chlapcov zvíťazilo v cezpoľnom behu  a postupuje do krajského kola

          • 13.9.2017 sa uskutočnil  45.ročník behu „Okolo Mostárne“ a zároveň okresné kolo v cezpoľnom behu. Oba názvy sú trochu zavádzajúce, lebo sa nebeží ani okolo Mostárne ani cez pole ale na asfaltovom korčuliarskom okruhu na futbalovom štadióne. Dôležité ale je, že sme našli 24 gymnazistov, ktorí mali chuť zabehať si  a reprezentovali školu najlepšie podľa svojich schopností. Najlepšie sa darilo družstvu chlapcov v zložení Gabo Kňaze- (2. miesto), Adam Riapoš-( 3.miesto), Viktor Slezák- (7.miesto), ktorí celkovo zvíťazili a postupujú do krajského kola. Všetkým pretekárom ďakujeme za ich výkony a víťaznému družstvu držíme palce.

            Do galérie Cezpoľný beh boli pridané fotografie.

            Ivana Kňazeová